Tudástár

Ahol megelevenedik a történelem - A Sümegi vár

Egyenesen a középkorba csöppen, aki hazánk egyik leghíresebb erődítményét, a Sümegi várat és környékét látogatja meg. A várbirtok látnivalói és rendezvényei mellett, a barokk házikók és több száz éves vadgesztenyefák között igazi történelmi és kulturális kavalkád várja az érdeklődőket.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Peter Stehlik
Gulyás Attila
2014. szeptember 3.

Egyenesen a középkorba csöppen, aki hazánk egyik leghíresebb erődítményét, a Sümegi várat és környékét látogatja meg. A várbirtok látnivalói és rendezvényei mellett, a barokk házikók és több száz éves vadgesztenyefák között igazi történelmi és kulturális kavalkád várja az érdeklődőket.

Sümeg várának sziluettje már messziről kibontakozik előttünk, ahogy közeledünk a 276 méter magas mészkőhegy felé. A középkori épülethez szerpentinúton juthatunk fel, gyalogosan vagy a vártaxi igénybevételével. Tövében Oláh Sándor alkotása, Sárkányölő Szent György lovasszobra fogadja a látogatókat. A középkori erőd egy külső, illetve belső részből, valamint a fellegvárból áll. Építésének megkezdésével kapcsolatban több elméletet tartanak számon: egyes vélekedések szerint 1210 körül rakták le a vár alapjait, mások 1260-70 környékére datálják az eseményt. Egy biztos: első írásos említése 1318-ból származik.

 

jul-10-12_023-2kk.jpg

 

Sümeg várának sziluettje már messziről kibontakozik előttünk, ahogy közeledünk a 276 méter magas mészkőhegy felé


A 14. és a 15. század folyamán többször bővítették és javították az építményt, az 1500-as években pedig a Dunántúl végvárrendszerének tagja lett. Püspöki székhellyé Széchenyi György (1648-1658) avatta. Utoljára Széchenyi Pál érsek (1687-1710) épített hozzá. A Rákóczi szabadságharcot követően felgyújtották és részben lerombolták, ezután csaknem két és fél évszázadig üresen és lepusztultan állt. Helyreállítására csak 1957-től kezdve került sor; a művelet hét évig tartott. A vár 1989-ben magánkézbe került, azóta folyamatosan karbantartják, tatarozzák.

 

A birtokon állandó rendezvények és látnivalók tömkelege idézi meg a középkort; megtekinthető a régészeti, a borászati és a makett-kiállítás, de a fegyvermúzeum, a kínzókamra, valamint a várkapitányi szoba, a várkápolna és a műhelyek is várják a látogatókat. Nemrégiben nyitották meg a püspöki lakószobát és a tanácstermet, illetve a korabeli konyhát és az éléskamrát. A Hotel Kapitány Wellness, a Várcsárda és a Nagy Lovagterem, valamint a Lovagi Aréna közös közreműködésében további színes programokra van lehetőség Sümegen, ilyen a lovaskocsizás, a hintózás, az állatsimogató és a mintagazdaság megtekintése, de a látogatók részt vehetnek egy valódi középkori többfogásos lakomán, kipróbálhatják a korabeli hajítófegyvereket, megízlelhetik a Püspöki Palota borospincéjének nedűit, vadászhatnak és horgászhatnak is a környéken.

 

castle_sumeg.jpg

 

A vár udvara


Ha erre járunk, ne hagyjuk ki a Közép-Dunántúli régió első Történelmi Élményparkját sem, amely egy élő történelemóra ígéretével kecsegtet. A korabeli harcok, fegyverek, és a várélet bemutatásán keresztül betekintést nyerhetünk a középkor mindennapjaiba. A gyerekek számára egy nem mindennapi játszóparkot is berendeztek a helyszínen. A város arról is nevezetes, hogy Magyarországon az újkorban elsőként itt került sor jelmezzel és zenével megspékelt történelmi lovasjátékok megrendezésére.

 

800px-inside-castle_of_sumeg_in_hungary.jpg

 

Nyáron havonta többször is megrendezett jelmezzel és zenével megspékelt történelmi lovasjátékok


Sümegre azonban nemcsak a vár miatt érdemes ellátogatni. A város egyik legszebb műemléke a barokk Püspöki Palota, amely a 18. században épült. Itt áll továbbá Kisfaludy Sándor szülőháza is, amely ma múzeumként üzemel, és többek között geológiai és egyházművészeti gyűjteménynek ad otthont. A Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) festő által díszített Plébánia templom nemzetközi hírű, Sümeg határában, Mogyorósdombon pedig újkőkori, illetve rézkori tűzkőbánya telephely nyomait tekinthetjük meg.


Sümeg felé egyébiránt túrázni is érdemes: erre vezet az Országos Kéktúra útvonala. És ha már a környéken járunk, meglátogathatjuk a Tapolcai-tavasbarlangot, csobbanhatunk a Hévízi-tóban, vagy átruccanhatunk Szigligetre is.

 

A Sümegi Vár nyitva tartásáról és az árakról az alábbi honlapon tájékozódhatsz: http://www.sumegvar.hu/hu/a_sumegi_var/nyitvatartas_arak

 

További várakról szóló cikkeinket itt találod.

Cikkajánló