Akár te is lehetsz hazánk legjobb természetfotósa!

Idén 29. alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb természetfotós versenyét, Az Év Természetfotósa pályázatot. Még május 15-ig nevezheted képeidet, a részletek mellett pedig egy inspiráló válogatást is láthatsz most cikkünkben, amelyet a tavalyi év legjobb képeiből szedtünk össze.

Fotó:
naturArt/ Az Év Természetfotósa
2021. április 23.

Idén 29. alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb természetfotós versenyét, Az Év Természetfotósa pályázatot. Még május 15-ig nevezheted képeidet, a részletek mellett pedig egy inspiráló válogatást is láthatsz most cikkünkben, amelyet a tavalyi év legjobb képeiből szedtünk össze.

Az idén 30 éves naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége a megalakulásakor többek között azt is célul tűzte ki, hogy a hazai természetfotózást egy pályázat formájában népszerűsítse, amely segítségével a magyar fotósok a nagyközönségnek is bemutathatják alkotásaikat, nem mellesleg össze is mérhetik képességeiket, és még inspirálódhatnak is egymás munkáiból.

Idén 29. alkalommal rendezik meg a pályázatot, „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021” címmel, amelyre bárki nevezhet, legyen akár profi vagy amatőr fotós. Sőt! Sokan nem tudják, de a pályázat nemcsak hazai fotósok számára nyitott, hanem a világból bárki nevezhet rá, tavaly egy osztrák fotós például több kategóriában is az elsők között végzett. A 2020-as eredményekről készült összefoglaló cikkünket és a tavalyi győztes képeket ide kattintva nézheted meg, amelyben az osztrák díjazottal és a pályázat legjobb hazai fotósaival is beszélgettünk.

A pályázat szervezői idén is arra törekszenek, hogy a magas színvonalú és etikus természetfotózást ösztönözzék.

Az igazi természetfotós teljesítményt akarjuk kiemelni, és azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Ezért – bár nem zártuk ki a fizetős lesekből készült képeket – Az év természetfotósa-cím odaítélésénél ezek nem vesznek részt a számításban, csak olyan képek, amelyek valóban egyéni teljesítmény eredményei.

Ezen felül fontosnak tartják, hogy a pályázók tudják, az értékelésnél nem történhet részrehajlás, ezért azon felül, hogy a képek név nélkül kerülnek a zsűri elé – amely egyébként az összes fotós pályázatnál alap –, a többkörös zsűrizés 2. és 3. fordulóját élőben közvetítik. Az utolsó, 4. fordulót pedig az eredményhirdetés után teszik nyilvánossá. A „minimum-maximum” szabály is a verseny tisztaságát igyekszik erősíteni, azaz a héttagú zsűritől kapott legkisebb és legnagyobb pontszám kiesik az adott kép értékelésénél, valamint az utolsó körbe bejutott kb. 400 képnek bekérik a nyers verzióját, ezzel a fotók kidolgozása során nem megengedett korrekciókkal készült képeket szűrik ki, így az etikátlan manipulációkat is.

Összesen 15 kategóriában lehet nevezni a fotókat, a 18 év alattiak pedig külön ifjúsági kategóriában mérhetik össze képeiket. A pályázatra tehát május 15-ig lehet fotókat beküldeni, a részletes pályázati feltételeket pedig ide kattintva nézhetitek meg.

Most pedig mutatunk nektek pár inspiráló fotót a tavalyi pályázat legjobbjaiból, illetve előbb pár képet abból a kategóriából, amelyre talán nem szokott akkora figyelem irányulni. Íme, néhány vicces és érdekes kép arról, milyen az, amikor a természetfotós kerül lencsevégre, miközben dolgozik.

Ilyen az, amikor a fotós lehet, úgy érzi, épp élete fotóját kattintja, miközben maga lesz egy zseniálisan elkapott, vicces pillanatkép egyik főszereplője:

A következő képről nem igazán tudjuk elképzelni, hogy egy madárparadicsomban készült. Minden van itt, csak madarak nem. Látszólag. A hely különlegességére csak a képen látható, egy kupacba zsúfolódott ritka élőlények jelenléte utal, azaz a természetfotósoké. A kép Romániában, a Duna-delta csücskében található Vaduban készült, amely sok madarász és természetfotós zarándokhelye.

Nagy szerencsénk van, hogy megpillanthatjuk a gemenci erdők egyik ritka látogatóját. Ahogy a többi egyedre, az itt láthatóra is jellemző a rejtőzködő életmód, a korai kelés és a kitartó türelem, amelynek jutalma egy-egy jól sikerült szarvassal vagy vaddisznóval megspékelt hajnali ködös fotó e csodaszép tájról.

Olykor a fotóalany is szereti közelebbről megnézni kíváncsi fotósát.

Így készül egy portré a víz alatt:

És most jöjjön néhány izgalmas fotó a 2020-as pályázat legjobbjaiból:


Cikkajánló