Idén is megválasztják a világ legjobb madárfotósát

A hatodik alkalommal megrendezett Bird Photographer of the Year pályázatára beérkezett rekordszámú képnek már megvan a finalista mezőnye. Külön öröm számunkra, hogy idén is vannak magyar esélyesek. Íme, egy kis ízelítő 2021 legjobb madárfotóiból!

Fotó:
Bird Photographer of the Year
2021. április 12.

A hatodik alkalommal megrendezett Bird Photographer of the Year pályázatára beérkezett rekordszámú képnek már megvan a finalista mezőnye. Külön öröm számunkra, hogy idén is vannak magyar esélyesek. Íme, egy kis ízelítő 2021 legjobb madárfotóiból!

A korábbi évektől eltérően idén csupán egy szűk válogatást tettek közzé a finalista képek közül a Bird Photographer of the Year (BPOTY) - Az Év Madárfotósa pályázatnak szervezői. Így most még nem tudhatjuk, pontosan hány magyar izgulhat a szeptember elsejére ígért eredményhirdetésig, de Szabó Irma és Li Gábor biztosan, hisz az ő remek fotóik is bekerültek ebbe az ízelítő válogatásba. És ez már csak azért is nagy dolog, mert idén elképesztő számú pályamunka érkezett be, a tavalyi 15000-hez képest most több mint 22000 madaras fotót kaptak a szervezők 73 országból. Will Nicholls természetfilmes operatőr, a pályázat igazgatója elárulta, hogy a beérkezett képek színvonala elképesztően magas volt idén, és fajok tekintetében is igen változatos most a mezőny, így a zsűrinek nehéz dolga lesz kiválasztania ezek közül a legjobbat.

A BPOTY pályázatán a magyar fotósok eddig is nagyon szépen szerepeltek, 2019-ben például Koncz-Bisztricz Tamás az ifjúsági kategóriát nyerte meg, így akkor ő örülhetett a világ Legjobb Ifjú Madárfotósa címnek, mindössze 15 évesen. Tomi idén is indult, így kíváncsian várjuk, sikerül-e neki még egyszer elnyernie ezt a kitüntető címet.

Szabó Irma, aki tavaly is a finalisták között volt és akkor egy fotója dicséretben is részesült, idén ezzel a zseniálisan elkapott pillanattal került az esélyesek közé, hogy megnyerje a verseny nagydíját.

A képen azt láthatjuk, ahogy épp egy nagy kárókatona csőrébe röppen zsákmánya, no persze nem önszántából. A fotóval egyébként a tavalyi magyar Az Év Természetfotósa pályázaton is találkozhattunk már. Érdemes tudni róla, hogy bár Irma eddig nem igazán rajongott a kormoránokért, és amikor ez a kép készült, akkor épp nem nagyon volt más madár, amit fotózhatott volna a lesből. Így elkezdte figyelni ezt a kárókatonát és felfedezte, hogy milyen szép részletei vannak ennek a madárnak. Például a gyönyörű smaragdzöld szemei, ezért portrékat kezdett fotózni róla, és ekkor sikerült ezt a remek pillanatot is elcsípnie.

Sajnos azt nem tudjuk, hogy Irmának még hány képe került a döntősök közé, de drukkolunk neki, mint ahogy Li Gábornak is, akinek szintén egy fotóját választották be az ízelítő válogatásba. Érdekesség, hogy az ő képén is egy kárókatona van, csak ez egy üstökös kárókatona.

A képet egy tavalyi családi nyaraláson készítette Horvátországban, ahol hosszú órákig ücsörgött a vízben türelmesen, míg eljött ez a pillanat. Ugyanis a kárókatonák nem épp arra úsztak el merülés után, mint ahogy azt Gábor remélte. A kitartó várakozásnak azonban ez a szép fotó lett az eredménye, amelyen Gábornak azt tetszik a legjobban, ahogyan a lemenő nap sugarai megcsillannak azon a helyen, ahol a madár bevetette magát a víz alá.

A 21 éves Li Gábor nevével korábbi pályázatokon még nem igazán találkozhattunk, ez az első nagy nemzetközi megmérettetése, illetve 2017-ben egy az ENSZ által, a vadvilág világnapja alkalmából fiataloknak meghirdetett pályázaton indult csupán. Azt egyébként akkor meg is nyerte, mégpedig ezzel a jégmadárról készült fotójával.

Hazai természetfotós pályázatok közül Az Év Természetfotósa pályázaton az ifjúsági kategóriában került már be képe a legjobbak közé. Gábor 5-6 éve fényképez komolyabban, és bár nem csak természetfotókat készít, de mindig is a vadvilág és a természet fotózása volt a kedvence, családjának köszönhetően pedig már kiskora óta része életének a természet szeretete. A természetfotón belül viszont nincs kedvenc témája, jobban mondva mindig más.

Az utóbbi időben mindig találtam egy-egy témát, fajt, aminek jobban utánajártam, próbáltam megfotózni, eközben pedig sok mindent megtudtam róla, így mindig épp az aktuális faj, téma volt a kedvencem.

Gábor természet iránti vonzalma tanulmányaiban is megmutatkozik, hisz idén fog végezni Szegeden biológia alapszakon. Drukkolunk Gábornak is, hogy szép eredményt érjen el ezen a pályázaton, és biztosak vagyunk benne, hogy más természetfotós versenyen is még hallani fogunk róla.

Sajnos név szerint a többi magyar finalistának most nem tudunk sok sikert kívánni, de reméljük, hogy szeptemberben többeknek is gratulálhatunk majd, addig is nézzetek meg még pár remek képet a most nyilvánosságra hozott válogatásból az alábbi képre kattintva!

Cikkajánló