Akár több mint tíz kilósra is megnőhet az óriáspöfeteg

Találtak is nemrégiben egy ilyen hatalmas példányt Somogysárd határában. De a gombafaj nemcsak a méretei miatt figyelemreméltó. Összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Sonline
Qubit
mek.oszk.hu
miskolcigombasz.hu
2022. szeptember 9.

Találtak is nemrégiben egy ilyen hatalmas példányt Somogysárd határában. De a gombafaj nemcsak a méretei miatt figyelemreméltó. Összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

A gigapöfeteget egy somogysárdi férfi, Kuti Sándor találta, aki a feleségével a kaposvári nagypiacon szokta árulni a friss gombákat. A több mint tízkilós példányt végül nem hozta el, mert a belseje sárga volt, ami azt jelenti, hogy már nem volt teljesen egészséges, a kisebbeket viszont elfogyasztották – írja a Sonline.

Csak a fiatal óriáspöfeteg ehető, ami még fehér, tömött és rugalmas húsú, az idősebb példányok sárgásak, szürkések lesznek. A pöfeteg remek gomba: jóízű és méretéből adódóan kiadós is, a legtöbbször rántva fogyasztják. Nehéz mással összekeverni, gömbölyű, átlagban 10-25 cm-es, de akár fél méter átmérőjűre is megnőhet. Külső burka sima, tapintása a szarvasbőrére hasonlít.

Magyarországon nem túl gyakori gomba, de ahol egyszer találkozunk vele, ott nagy valószínűséggel minden évben terem. Ennek nyáron és kora ősszel jön el az ideje. Akár kertekben vagy utak mentén is megjelenhet, erdőszéleken, ritkás erdőkben fordul elő a legtöbbször.

Hazánkban ez a legnagyobb termetű gomba.

Erdélyben a nem túl gusztusos lófinggomba néven ismerik, egyébként hívják lúdposznak, banyaposznak, puffancsnak, sajtgombának, lúdordának, bikacsöknek vagy méhszédítő pöfetegnek is – olvasható a gyűjtés a Qubit óriáspöfetegről szóló részletes cikkében. A pöfeteg név hangutánzó szó, arra a hangra utal, amikor a gomba kipukkan, és szélnek ereszti rengeteg spóráját. A gomba latin neve Calvatea giantea, ami kopasz fejet, illetve koponyát jelent.

A népi gyógyászatban többek között vérzéscsillapítóként és sebgyógyításra használták, de torokgyulladás kezelésére, megfázásra, köhögésre, tüdőbetegségekre, orrvérzés esetén is alkalmazták, Ötzi, az 5300 éves múmia pedig állítólag a bélférgei miatt fogyasztott gombaspórát.

Cikkajánló