Ízletes vargánya: csemege a lábunk előtt

Savanyú talajú erdőségekben június és október között bukkanhatunk rá hazánk gombavilágának egyik legpompásabb képviselőjére, pontosabban tekintélyes méretű termőtesteire, amelyekből némi kreativitással gasztronómiai különlegességek egész sora készíthető.

2022. július 10.

Savanyú talajú erdőségekben június és október között bukkanhatunk rá hazánk gombavilágának egyik legpompásabb képviselőjére, pontosabban tekintélyes méretű termőtesteire, amelyekből némi kreativitással gasztronómiai különlegességek egész sora készíthető.

A tinórugomba-alakúak (Boletales) rendjének tinórufélék (Boletaceae) családjába tartozó ízletes vargányát (Boletus edulis) már az ókori Rómában is értékes csemegegombaként tartottak számon. Kozmopolita, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, Magyarországon helyenként gyakori – mikorrhizás, azaz növényekkel kölcsönösen előnyös kapcsolatban élő – faj, amely savanyú talajú lomberdőkben és fenyvesekben egyaránt előfordul. Idehaza leggyakrabban tölgyesekben, gyertyános-tölgyesekben, gyertyános-bükkösökben és szelídgesztenyével elegyes tölgyesekben pillanthatjuk meg jellegzetes formájú, általában magányosan megjelenő termőtesteit.

Kalapja 5–25 cm átmérőjű, kezdetben félgömbszerű, hosszú ideig domború, majd kiterülő, rendszerint világos- vagy sötétbarna, esetenként csaknem fehér színű, sima vagy kissé ráncos felületű. A kalapbőr matt, száraz tapintású, nedvesen és öreg példányok esetében azonban fénylő és tapadós. A csöves termőréteg a tönknél felkanyarodó, fiatalon fehéres, éretten zöldessárga, végül olívzöld. Az 5–15 cm magas, 3–7 cm átmérőjű, változatos formájú (olykor hengeres, olykor hasas), világosbarna alapszínű tönköt fehéres tónusú, hálózatos erezet díszíti. Vastag, eleinte kemény, idővel megpuhuló, kellemes illatú, dióízű húsa fehéres (a kalapbőr alatt rózsaszínes, kissé barnás is lehet). A hús színe nem változik – sem nyomásra, sem vágásra.

Ez egy nagyon fontos határozóbélyeg, amely a hasonló megjelenésű, de mérgező vagy emberi fogyasztásra nem alkalmas tinórufajoktól való elkülönítést segíti.

A népies nevén „úrigombának” hívott ízletes vargánya nemcsak ízletes, hanem még egészséges is. Kiváló vitamin-, fehérje- és ásványianyag-forrás, ráadásul jelentős mennyiségű ergoszterolt (a D-vitamin előanyaga) és többféle antioxidánst is tartalmaz. Korántsem mindegy persze, hogy hol gombászunk, hiszen a termőtestekben nehézfémek, nyomelemek, illetve radionuklidok halmozódhatnak fel, ezért mindenképpen a forgalmas utaktól, ipari létesítményektől és egyéb szennyezőforrásoktól távoli élőhelyeket részesítsük előnyben.

A cikk a Turista Magazin 2021. július-augusztusi számában jelent meg.

Cikkajánló