Aki szeretne, sasokkal is síelhet a francia Alpokban

Különleges módon próbálják közelebb hozni az embereket a természethez az Alpokban. Nem is akárhogyan és nem is akármilyen állatokkal kezdik az érzékenyítést, a vállalkozó kedvűek egy rétisassal síelhetnek.

Szerző:
TM
Fotó:
lesaiglesduleman.com
2020. február 12.

Különleges módon próbálják közelebb hozni az embereket a természethez az Alpokban. Nem is akárhogyan és nem is akármilyen állatokkal kezdik az érzékenyítést, a vállalkozó kedvűek egy rétisassal síelhetnek.

A francia Alpokban található Les Aigles du Léman központ, közel a svájci határhoz, félúton Chamonix és Genf között, első ránézésre egy szokásos hegyi üdülőközpontnak tűnik, étteremmel, sípályákkal. Pedig nem az, egy madárház és egy madarakat bemutató tanösvény is van itt, sőt, a ragadozó madarak – sasok, sólymok, ölyvek, baglyok – fel-felbukkannak a síterepen és az étteremben is.

Az ötletgazda, Jacques-Olivier Travers, madarász és solymász, aki 15 ragadozó madarát hozta ide. A programnak köszönhetően a síelők különleges élményt kapnak, de a szakember reméli, hogy ennek köszönhetően közelebb is kerülnek ezekhez a madarakhoz, és később ők is segíteni fogják ezeket a fajokat.

Franciaországban kétszáz éve nem fészkel a rétisas, csak a határhoz közel, de már a svájci oldalon fordul elő néhány példány. A francia természetvédelmi szakemberek azon dolgoznak, hogy öt éven belül újra visszatérjenek az országba ezek a fenséges ragadozók.

Sasokkal síelni persze nem megy egyik percről a másikra, a jelentkezők először kisebb ragadozókkal ismerkednek egy előadás keretében, majd solymászkesztyűt húznak, és a kezükre is vehetik a madarakat. Később a sípályán folyik az ismerkedés, s ha már kellően közel kerültek hozzájuk, indulhat a síelés. Ehhez egy különleges kísérőt kapnak, egy gyönyörű rétisast, aki a fejük felett siklik le a lejtő alján várakozó solymászhoz. Aki nem tud síelni, az a túra hótalpas változatát is kipróbálhatja.

A szakember nem először próbálkozik szokatlan módszerekkel, hogy környezet-és természetvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet. Tavaly ősszel egy GoPro kamerával ellátott rétisasa filmezte le az Alpok zsugorodó gleccsereit, a sasszemszögből készült felvételekkel a klímaváltozás hatásaira szerették volna felhívni a figyelmet.

Cikkajánló