Akik harmincegyszer végigmentek: Hluchány József

A túra előtt egy hétig szigorú alkoholtilalom van, de a túra után kötelező a sör.

Fotó:
Molnár Anikó
2013. április 15.

A túra előtt egy hétig szigorú alkoholtilalom van, de a túra után kötelező a sör.

József (61) három sikeres “ Kinizsi Százas” után megígérte feleségének, hogy felhagy az ilyen hosszú távokkal, de a Gerecse50 még nem veszélyeztette a családi békét. Így aztán az már minden év áprilisában visszatérő program.


A bencés gimnáziumba járt és szerencséjére a tanára természetszerető ember lévén túrázni vitte a diákjait. S nem olyan kis iskolai kirándulásra kell gondolni: az Országos Kéktúra 1128 kilométerét járták végig.
Harmincegy Gerecsén van túl, s harmincegy különböző erdőt látott. Azt mondja, mindig újat ad neki ez a túra, nem lehet ráunni.

 

 

Soha nem egyedül túrázik, állítása szerint szüksége van a társaságra, általában másod vagy harmadmagával vág neki az ötven kilométernek. Sőt már a lányait is elvitte a “Gerecsére”. Örömet okoz neki, ha másokat motiválhat, rendszeresen figyeli azt is, hogy kinek van szüksége bátorításra. Nem a teljesítmény számít neki, de azért volt már, hogy hat órán belül teljesítette a Gerecse50 túrát. Általában sem telik hét óránál többe neki ez az ötven kilométer, főleg, ha délután meccs van, mert akkor sietni kell.


Taktikája az, hogy az emelkedőkön húz bele, lefelé már viszi a lendület. A túra előtt egy hétig szigorú alkoholtilalom van, de a túra alatt sem csúszhat le a sör. Csak utána. Akkor viszont kötelező.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Természetbarát Szövetség vezetőjeként szinte minden hétvégén túrázni kíséri a helyi természetbarátokat, nyugdíjasokat. Számos túramozgalom gondozója, rendszeresen fest turistajeleket. Győrben és környékén pedig kerékpárral közlekedik.

Cikkajánló