Akkora az aszály, hogy már most olyan, mintha ősz lenne a Bükkben

A szárazság olyan mértéket öltött a Bükkben, hogy sárgulnak és hullanak a fák levelei.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Horváth Csongor / Lillafüred Online
Forrás:
Lillafüred Online
2022. augusztus 1.

A szárazság olyan mértéket öltött a Bükkben, hogy sárgulnak és hullanak a fák levelei.

„Sárguló faleveleket és kiszáradt fákat fotóztunk a Zsófia-kilátó környékéről. A szárazság annyi fát érint, hogy olyan, mintha már október lenne a Bükkben, pedig még augusztus sincs. Felsőhámorban és Lillafüreden pedig seperni kell a lehullott faleveleket” – írja Facebook-oldalán a Lillafüred Online.

Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese a Lillafüred Online kérdésére azt is elmondta, a fák száradását és a sárguló leveleket az okozhatta, hogy „a száraz, jelentősebb csapadék nélküli téli és tavaszi időszakot forró, száraz nyár követte, ami az erdősítések mellett már az idős erdőket is megviselte.”

Az átlagos csapadékmennyiség töredéke esett az első félévben, a légkör páratartalma messze elmarad az ilyenkor szokásostól, így az alacsony páratartalom miatt száradhatnak főként a levelek. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a fiatal erdősítésekben jelentős aszálykárok keletkeztek. De az érintett területeken a hiányzó csemetéket az őszi-tavaszi erdősítési szezonban pótolni fogják. Azonban az idős fák lombjának külső pereme, olykor a teljes lombkorona is elkezdett száradni, ami már a szakembereken kívül az erdőt látogató turistáknak is szembetűnő – tette hozzá.

Cikkajánló