Álhír, hogy viperák támadtak kutyákra a Mátrában

A napokban olyan hírek keringtek az interneten, miszerint népszerű mátrai kirándulóhelyeken, például a Sás-tónál viperát láttak, illetve kutyákat martak halálra a kígyók, azonban ilyen szerencsére nem történt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
www.facebook.com/matramuzeum
2024. május 6.

A napokban olyan hírek keringtek az interneten, miszerint népszerű mátrai kirándulóhelyeken, például a Sás-tónál viperát láttak, illetve kutyákat martak halálra a kígyók, azonban ilyen szerencsére nem történt.

Egy Facebook-posztban Babocsay Gergely az MTM Mátra Múzeumának főmuzeológusa, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnöke teszi helyre az álhír terjesztőit. Bejegyzésében leszögezi:

A Mátrában nincs és nem is volt vipera!

Magyarországon két viperafaj él
Az egyik a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) valamint a keresztes vipera (Vipera berus). A rákosi vipera csak a Duna–Tisza közén a Kiskunságban, valamint a Kisalföldön, a Hanságban, síkvidéken fordul elő. Szigorúan őrzött élőhelyeiket szinte soha nem látogatják kirándulók. Mérge nem túl erős (veszélyesebb, mint egy méhszúrás, ne is hasonlítsuk azzal össze!), marása életveszélyt sem embernél, sem kutyánál általában nem okoz, de orvosi megfigyelést igényel. Ettől a fajtól marást csak a velük foglalkozó kutatók szoktak néha elszenvedni – írja a szakember.

A keresztes vipera elterjedése is szigetszerű hazánkban: Somogyban és Zalában, a Tiszaháton, a Beregben, valamint a Zemplénben lehet vele találkozni. Az ország más tájain, így a Mátrában sem fordul elő. Mérge azonban erős, nagyon ritka, szerencsétlen esetekben életveszélyes állapotot idézhet elő.

Időről időre felbukkan egy-egy hír, amely szerint valaki viperát látott olyan tájunkon is, ahol ez az állat nem él. Ezek a kijelentések rendre nincsenek bizonyítva. A szakértők gyorsan megcáfolják a sokszor szenzációhajhász bejegyzéseket. Babocsay Gergely hozzáteszi: ha a Mátra bármely részén élnének is viperák, arról biztosan tudnának, ha pedig elengedett példányról lenne szó, annak túlélési esélye szinte a nullával egyenlő.

Kígyók a Mátrában

A Mátrában négy kígyófaj él: az igen gyakori és másfél méteresre is megnövő erdei sikló (Zamenis longissimus), a ritkábban látható, és néha valóban a viperákra emlékeztető küllemű rézsikló (Coronella austriaca), valamint két vízi sikló, a vízisikló (Natrix natrix) és a kockás sikló (Natrix tessellata). Az utóbbi kettő a Gyöngyös körüli, vagy éppen a Gyöngyösön átfolyó vizekben is előfordul. Mind a négy sikló ártalmatlan, emberre, háziállatra (hacsak valaki nem tart egereket) nézve teljesen veszélytelen.

Cikkajánló