Alpesi hangulat a Normafán

Bár Budapest sosem volt a téli sportok fellegvára, mégis, a Normafán évszázados hagyománya van a síelésnek, sífutásnak, szánkózásnak. Ezt, a korabeli fotókon fennmaradt hangulatot csempészi vissza a város életébe a tavaly megnyitott, hóágyúzott sífutó- és szánkópálya, amit múlt héten ki is próbáltunk.

Szöveg:
Fotó:
Farkas Péter
2023. február 15.

Bár Budapest sosem volt a téli sportok fellegvára, mégis, a Normafán évszázados hagyománya van a síelésnek, sífutásnak, szánkózásnak. Ezt, a korabeli fotókon fennmaradt hangulatot csempészi vissza a város életébe a tavaly megnyitott, hóágyúzott sífutó- és szánkópálya, amit múlt héten ki is próbáltunk.

Leírni is furcsa, de a magyar sísport a kettővel ezelőtti évszázadban született meg: 1891-ben a kőszegi ornitológus, Chernel István Norvégiában járt, ahol beleszeretett ebbe a különös téli sportba. Hazatérve népszerűsítő műveken keresztül ismertette meg a hazai közönséggel, és alkotta meg a hazai sí szaknyelvet. Eközben 1892 decemberében Bély Mihály és Demény Károly egy Vérmezőn tartott bemutató után a Kis-Svábhegy lejtőjén próbálták ki szintén Norvégiából rendelt léceiket. Az új sport hamar népszerű lett, egyre többen űzték sportolóként és amatőrként is, 1909-ben pedig már versenyt is rendeztek a Normafán. Bár már akkor sem volt minden télen sportolásra alkalmas hó, amikor viszont igen, városlakók tömegei jártak ki kezdetleges eszközeikkel meghódítani a lankás – vagy néhol igen meredek – lejtőket.

A század második felére sem csökkent a téli sportok népszerűsége, ekkor különböző nehézségű lesiklópályák, tárcsás felvonó és sífutópálya is üzemelt itt, egy részüket este ki is világították, ahogy azt a ma is álló kandeláberek is tanúsítják.

Így aztán, amikor tavaly decemberben megnyílt az első hóágyúzott szánkó- és sífutópálya a Normafán, egy olyan hagyomány éledt újjá, amire láthatóan az itt élőknek igénye van.

Arra valószínűleg senki nem számít, hogy a jövőben vastag hótakaró borítja majd a budai hegyeket a téli hónapokban, de így legalább szezononként néhány hétig-hónapig élvezhetjük a sokunk által szeretett téli sportokat, anélkül, hogy külföldre kéne utazni.

Sífutás, a legjobban átmozgató sport

Arról, hogy miért is az egyik legjobb mozgásforma a sífutás, korábban itt írtunk részletesen. Magyarországon a hobbi sífutók több úti cél közül is választhatnak, ha hóbiztos és karbantartott terepre szeretnének menni, de ezek mind a határ túloldalán találhatóak, jellemzően Szlovákia, Szlovénia és Ausztria pályáin. Itthon a bizonytalan hóhelyzet miatt készen kell tartani a léceket, hogy ha alkalmassá válik a Bükk vagy a Galyatető sífutásra, azonnal lehessen indulni. Ez a helyzet változott meg most azzal, hogy a Normafán hóágyúzott pályát alakítottak ki. Persze sem hosszban, sem infrastruktúrában nem vetekedhet a fentiekkel, de nem is ez a cél. A nagyjából 1 km-es pálya tökéletesen alkalmas arra, hogy kezdők gyakoroljanak rajta, a haladók szinten tartsák a formájukat, de akár arra is, hogy a versenyzők edzenek, sőt, legutóbb diákolimpiát tartottak a pályán. Sok sífutó álma válik valóra azzal, hogy munka előtt vagy után – esetleg helyette – felugrik a Normafára, és „sífut egyet” csak úgy, utazás és szervezés nélkül.

A pálya karbantartói, a Normafa Park munkatársai alkalmazkodnak az aktuális időjáráshoz, és aszerint tartják karban a pályát. Ez azt jelenti, hogy általában éjjel hóágyúznak, és reggel ratrakolnak, illetve húzzák be a klasszikus nyomot. A jelenlegi pályán mindkét sífutó stílust lehet gyakorolni, a klasszikus technikához szükséges nyomok, és mellettük a korcsolyázó- avagy szabadstílushoz szükséges szélesebb pálya is körbevezet. A központi részt az Anna-kápolna mellett, a Szaniszló-réten találjuk, innen két irányba is el lehet indulni. Jobbra egy kis hurkot tehetünk, míg a János-hegy irányába egy rövidke, de annál hangulatosabb erdei útvonalat követhetünk. A réten oktatásra alkalmas terület is található, így aki most szeretné megtanulni vagy felidézni a sífutást, ne hagyja ki ezt a szuper lehetőséget.

Szánkó és hütte

Ha már tél és hó, kihagyhatatlan program a szánkózás és hüttézés is. Az Anna-réti játszótér alatt, attól jól elkülönítve találjuk a szintén hóágyúzott szánkópályát. Mondani sem kell, hétvégente tömegesen érkeznek a családok a mindig népszerű programra, de hétköznap is jócskán megtelik a pálya. A pályával párhuzamosan megújult a Vasas Síház is, új nevén hütte. Ez is régi vágya volt a téli sportokra kiéhezett közönségnek, hogy akár helyben lehessen bérelni felszerelést, mozgás után megenni egy meleg levest, és kulturált öltözőt, mosdókat is igénybe lehessen venni. A lassan fél évszázada itt álló, és most teljesen megújult klubházat szintén 2022 decemberében adták át.

Na de meddig tart a szezon?

Ahogy a XII. kerületi önkormányzat által üzemeltetett Normafa Park igazgatója, Mikó Gergely elmondta, a hóágyúzáshoz elsősorban hideg kell. Ezért tudott első körben, decemberben négy hétig is működni a sífutópálya, és három hétig a szánkópálya, majd a 10 fok feletti nappali hőmérséklet miatt egy hosszabb szünet következett. Január végére állt össze ismét minden körülmény ahhoz, hogy újra meg lehessen nyitni a pályákat, és becslése szerint akár március közepéig fenn lehet tartani, ezzel akár 60-70 napot adva a sífutóknak. A pálya hossza, esetleg a nyitvatartása is változhat az igényekhez igazodva, például a februári hóesés és hideg hatására tudták bővíteni a hosszát. A szánkópálya terjeszkedése más kérdés, a jelenlegi kialakítás a legbiztonságosabb, így az valószínűleg így is marad.

Mi szerencsés időszakban látogattunk ki, gyönyörű napsütés és havas táj fogadott minket, remek minőségű pályákkal. Bár nem valószínű, hogy márciusig még sok hó leesne, de amíg élvezhetőek maradnak a pályák, kár lenne kihagyni ezt az élményt!

Hasznos információk

A december óta tartó ingyenes próbaidőszak megszűnik, és február 15-től fizetőssé válik a sífutópálya. A napi jegy 2000 Ft, 18 év alatt és XII. kerületi lakosoknak 1000 Ft, amiért cserébe a karbantartott és kivilágított pályát, valamint a Vasas Síház öltözőjét is használhatjuk. A szánkópálya ingyenes marad.

A sífutópálya nyitvatartása:

  • Hétfő-csütörtök 8:00-20:00
  • Péntek-vasárnap: 8:00-22:00

Az időjárás függvényében elképzelhető, hogy reggel pályakarbantartás miatt csak később lehet kezdeni. A XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat által üzemeltetett Normafa Park tartja fenn a hóágyúzott pályákat, ezért érdemes a fb-oldalukat követni, hogy az aktuális helyzetről tájékozódjunk.

A Vasas SC által üzemeltetett síház/hütte a pálya nyitvatartásához igazodva működik. Kölcsönzőjében jelenleg klasszikus sífutó felszerelést, valamint szánkókat lehet bérelni. Büféjében meleg italokat és egy-két meleg ételt is találunk. Ha oktatásra jelentkeznénk, náluk lehet érdeklődni.



Cikkajánló