Arannyal díjazták a sikeres magyar természetfotóst

Újabb rangos elismerést kapott Kércz Tibor fotósorozatáért a francia Prix de la Photographie Paris nemzetközi fotópályázatán. De a magyarok közül Tökölyi Csaba két képe is bekerült a legjobbak közé. A díjakon felül további érdekességeket is megtudhatsz a két fotósról és a francia fotópályázatról is.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Kércz Tibor
Tökölyi Csaba
Prix de la Photographie Paris / px3.fr
2019. június 24.

Újabb rangos elismerést kapott Kércz Tibor fotósorozatáért a francia Prix de la Photographie Paris nemzetközi fotópályázatán. De a magyarok közül Tökölyi Csaba két képe is bekerült a legjobbak közé. A díjakon felül további érdekességeket is megtudhatsz a két fotósról és a francia fotópályázatról is.

Idén 13. alkalommal hirdették ki a francia szervezésű Prix de la Photographie Paris, röviden PX3 nemzetközi fotópályázat díjazottjait. A világ minden tájáról több tízezer kép érkezik be a versenyre, és hatalmas elismerés, ha valakinek a fotói a legjobbak közé kerül.

 

A PX3 KATEGÓRIÁI
A verseny különlegessége leginkább abban áll, hogy a meghirdetett hat főkategória (reklám, sajtó, természet, portré, könyv, szépművészet) és azok számos alkategóriái szinte az összes lehetséges fotográfiai műfajt felölelik. Minden kategóriába két módon lehet nevezni, professzionális fotósként olyanoknak, akik hivatásszerűen fényképeznek, vagy amatőr (non-professional) fotósként, amibe a diákok is nevezhetnek, így mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy a nagyközönség előtt megmutatkozzon.

 

A pályázatból mi elsősorban a Természet főkategóriát néztük most meg, ahol Kércz Tibor a Vadvilág kategóriában lett a legjobb White Yellowstone sorozatával, amiért arany elismerést kapott.

 

Kércz Tibor: White Yellowstone 1. - Természet/Vadvilág kategória arany díj

 

Kércz Tibor: White Yellowstone 5. - Természet/Vadvilág kategória arany díj

A sorozat további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Tibor január közepén töltött 10 napot a világ elsőnek megalapított nemzeti parkjában, a Yellowstone-ban, ami nem ebben a zord, téli időben a legnépszerűbb. Őt viszont pont ez vonzotta oda, szerette volna bemutatni a téli Yellowstone Nemzeti Park élővilágát, képei pedig szinte már a védjegyének számító high-key hatásúak lettek ezúttal is, csak úgy, mint a két évvel ezelőtti, szintén arany elismeréssel és ugyanebben a kategóriában díjazott zseniális hóbagolyról készült, Minim-owl című sorozata. Igaz, akkor professzionális fotósként nevezett. Megkérdeztük, vajon ezúttal miért az amatőr kategóriában indult, mire elmondta, hogy „akkor, 2017-ben, gondoltam egy merészet, hogy megmérettetem magam a professional kategóriában, kíváncsiságból. De továbbra is non-professional vagyok.”

 

Werkfotók a yellostone-i fotózásról, ilyen körülmények között készültek az arany díjas fotók 


Kércz Tibor korábban is kapott már díjat a PX3-on, 2016-ban a japán Hokkaidó szigetén készült két fotóját díjazták, ezüsttel jutalmazták darukat ábrázoló Új hajnal című képét, bronzzal pedig a Fiatal énekes hattyúk fotóját. Mindkét kép szintén télen készült.

 

Kércz Tibor: Új hajnal - Természet/Vadvilág kategória ezüst díj, 2016

 

 

NYERTESEK
Az összes alkategóriában kiosztják a legjobbaknak az arany, ezüst és bronz elismeréseket. Vannak olyan képek, amelyek témájuknak köszönhetően, több kategóriában is megmérettetnek, így több díjat is kaphatnak. Az így kiválasztott képekből kerülnek ki a főkategóriák győztes fotói, és második helyezettet is választanak. Végül az összes főkategória nyertesei közül kiemelik az abszolút győztes két fotót, a professzionális és az amatőr képek közül is.

Idén a Természetfotó kategóriában még egy magyar fotós ért el szép eredményt. Tökölyi Csaba ibériai hiúzt és kócsagot ábrázoló képeiért bronz díjat kapott.


A kócsaglábas Köntös című kép a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben készült.

Tökölyi Csaba: Köntös - Természet/Vadvilág kategória bronz díj

„A képen látható kócsag egy egész éjszakás lesfotózás utáni hajnalon sétált be a képbe pont napfelkelte idején, amikor a nap sugarai csodálatos színekbe öltöztette a tó felszínét. A lelógó násztollak finom textúrája még különlegesebbé teszi a szokatlan látószögből bemutatott madarat.”

 

Tökölyi Csaba: Ibériai hiúz - Természet/Vadvilág kategória bronz díj

„A hiúzzal Andalúziában találkoztam, négy nap várakozás után jött el a lessátram mellett, így lehetőségem volt néhány percig fényképezni Európa talán egyik legtitokzatosabb, fokozottan veszélyeztetett ragadozóját. Az ibériai hiúz (Lynx pardinus) a spanyol félsziget endemikus ragadozója, amely az ezredfordulóra majdnem teljesen kihalt, alig száz egyed maradt meg. Mára, a hatalmas erőfeszítéseknek, az ismeretterjesztő munkának és az erre elköltött eurómillióknak köszönhetően egyedszámuk 500 fölé emelkedett, és így talán megmenekültek a kipusztulástól, bár a populáció még mindig nagyon sérülékeny. Így vadon élő példánnyal összefutni igazi csemege, nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy sikerült.”

 

Csaba sem most először szerepel ilyen sikeresen a PX3 pályázatán. 2012-ben 5 képe is a legjobbak közé került, sőt, két alkategóriában is arany díjazást kapott, ezek közül a Budaörsön készült tavaszi héricset ábrázoló fotója a Természet főkategóriában második helyezett lett.

 

Tökölyi Csaba: Késő délután - Természet/Virágok kategória arany díj, Természet kategória 2. helyezés, 2012


Az összes többi díjazott fotója a Víz alatti fotók kategóriában indult, ami nem véletlen, hiszen Csaba búvárfotósként kezdte, és így is vált ismertté a természetfotós szakmában.

 

Tökölyi Csaba: Közönséges levesteknős - Természet/Víz alatti kategória arany díj, 2012

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a sikeres víz alatti fotós karrier után mi hozta a vízfelszín fölé, miért kezdett ilyen természetfotókat is készíteni.
„A komolyabb fotózást búvárfotósként kezdtem. Fényképezgettem már azelőtt is, de az igazi fordulatot a víz alatti világ bemutatásának vágya hozta el, no meg annak felismerése, hogy a komolyabb búvárfotós versenyeken leginkább utakat lehetett nyerni, így a dolog, az utazás részt tekintve, könnyen önfenntartóvá válhatott a sikeres szerepléseknek hála. Így jutottam vissza két évtized után Indonéziába is, ahol gyerekkorom egy részét töltöttem, és ahol először rabul ejtett a természet világa. A válasz arra, hogy miért fordultam a felszíni világ témáihoz is sikeres búvárfotósként, nagyon egyszerű és hétköznapi: megszülettek a gyermekeim, és ilyenkor az ember nem utazik olyan sokat, a távoli tengereket egy időre felváltották a közelebbi, könnyebben elérhető témák. Sok érdekes lehetőséget találtam a hazai madárvilágban és az itthoni tájakban. Aztán nőttek a gyermekek, és nyíltak a lehetőségek, elkezdtem ismét utazni, de már egyaránt vonzottak a szárazföldi és a víz alatti témák is.”

 

Tökölyi Csaba: Mondtál valamit...?! - Természet/Víz alatti kategória bronz díj, 2012

Csaba még több fotóját weboldalán láthatjáok, legfrissebb munkáit pedig Instagram oldalán követhetitek

 

MAGAS SZÍNVONAL
Hogy mennyire nívós a verseny, ahhoz elég csak átpörgetni a pályázat oldalán a nyertesek képeit, és ami elsőre fel fog tűnni, hogy a nagyszámú díjazott fotó mindegyike valóban magas színvonalú alkotás. A képek értékelését egy szakmailag kiemelkedő csapat végzi, többek között a zsűri tagjai között ott van az a Steve McCurry fotós, akinek 1984-ben készült Afgán lány című képe szinte mindenkinek beégett az emlékezetébe, a vörös kendővel és zöld tekintettel. Kércz Tibornak is leginkább McCurry személye jelentette a legnagyobb inspirációt arra, hogy nevezze képeit ezen a versenyen.

Pénzdíj csak a fő kategóriák nyerteseinek jár, az alkategóriákban kiemelt legjobb arany, ezüst és bronz helyezettnek lenni viszont ugyanúgy hatalmas elismerés, hiszen azon felül, hogy a PX3 éves albumába ezek a képek is bekerülnek, számos jelentős sajtómegjelenést is kapnak a fotók és készítőik. Valamint minden díjazott képhez kapnak a fotósok egy, a verseny által készített tanúsító védjegyet, amit innentől használhatnak a nyertes képeiken, ezzel jelentősen megnövelve az adott fotó és készítőjének presztizsét.

 

Ha ilyen védjegyet látsz egy fotón, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kép egy garantáltan magas színvonalú verseny díjazott fotója. Az itt látható védjegyet Tökölyi Csaba kapta bronz helyezést elért Ibériai híúz képéért

 

Az idei versenyben még két magyar fotós kapott díjat, ifj. Lőrinc Ferenc a Sajtó főkategória sport témájában kapott bronz elismerést Lepke című képével. Kerekes István pedig az idén először indított State of the World külön pályázatán kapott elismerést Erdélyi szegénység című szociofotó sorozatáért.


A verseny díjátadóval egybekötött kiállításán a legjobb képek kinyomtatva a falra kerülnek, az összes díjazott fotót pedig projektoron kivetítik. A kiállítás idén július 9-14-ig a párizsi Espace Beaurepaire művészeti galériában lesz.

 

Végül mutatunk nektek néhány képet a PX3 fotópályázat nyertes természetfotóiból. Ha szeretnéd megnézni az összes díjazott képet, kattints ide a verseny nyertes képeinek oldalára.

 

Masaya Akamatsu: Creature - Természet/Virágok, arany díj (Non-professional)

A sorozat további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Christian Vizl: Ocean Ambassadors - Természet/Víz alatti fotó, arany díj; Természet kategória I. helyezett (Professional)

A sorozat további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Johan Siggesson: From the Abyss - Természet/Vadvilág, bronz díj (Professional)

 

Ajar Setiadi: quee - Természet/Háziállat, arany díj (Non-professional)

 

Drew Doggett: In the Realm of Legends - Természet/Egyéb, bronz díj (Professional)

A sorozat további képeit ide kattintva nézheted meg


Isik Sonenshtain: Highlands - Természet/Vadvilág, arany díj (Non-professional)

 

David Gray: The Australian Drought from Above - Természet/Tájkép, arany díj; Természet kategória II. helyezett (Professional)

A sorozat további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Yukihito Ono: Sun Pillar - Természet/Fák, bronz díj (Non-professional)

 

Gérard Bret: Voyage surréaliste - Természet/Víz, arany díj; Természet kategória I. helyezett (Non-professional)

A sorozat további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Paul Coghlin: He Turned His Back - Portrait of a Bald Eagle II - Természet/Vadvilág arany díj (Professional)

 

További cikkeink:

Magyar fotós nyert képeivel a német Glanzlichter nemzetközi fotópályázaton

Vöröslik a táj a pipacsoktól - fotógaléria

Remekül szerepeltek a magyar természetfotósok a spanyol  Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton

Nyüzsgő természet - Varázslatos Magyarország képekben

Cikkajánló