Aranyló falevéltenger a Jenő-kunyhónál

Veress Sándor lélegzetelállító gömbpanorámaképeinek segítségével egyre több kirándulóhelyről, településről vagy kivételes épület belsejéről kaphatunk valósághű ízelítőt.

Szerző:
TM
Fotó:
Veress Sándor
2016. szeptember 12.

Veress Sándor lélegzetelállító gömbpanorámaképeinek segítségével egyre több kirándulóhelyről, településről vagy kivételes épület belsejéről kaphatunk valósághű ízelítőt.

A kitartó kísérletezéssel sok fotóból összeálló, még több bejárt kilométer árán elkészült igényes felvételek közül most egy, a Visegrádi-hegységben lévő helyszínt emelünk ki, amit az őszi erdők hangulatát kedvelőknek mindenképpen érdemes lesz felkeresnie az elkövetkező hetekben.

 

A Jenő-kunyhó gerendaépületét még Horthy Miklós építtette vadászmenedéknek, a kunyhó neve valószínűleg az egykori kormányzó Jenő nevű testvérének emlékét őrzi. Bár kályha és pár eszköz is található a házban, a víz és villany nélküli épületet már nem nevezhetjük korszerű turistamenedéknek. A sorozatos feltörések miatt inkább már zárják a kunyhót, így szálláshelyként legfeljebb annak jöhet szóba, aki nem riad vissza a nomád körülményektől és a hideg falaktól.Kattints a képre, hogy a helyszínre teleportálj!

 

A Jenő-kunyhó a Dunától 2 kilométerre, az Apát-kúti- és a Lepence-völgy közötti nyeregben található, 330 méteres magasságban. Megközelíteni a Visegrád és Pilisszentlászló közötti zöld sáv jelzést követve lehet. Mindkét településtől nagyjából 4-4 kilométert kell gyalogolni, hogy elérjük. A Turista Magazin tippje, hogy Pilisszentlászlótól induljunk el, így az ott kanyargó Spartacus-ösvény legszebb részeit érintve érkezünk meg az aprócska faházhoz.
 

 Aki nem bírta megvárni a google street view-t

 

Bár a Google utcabejárós szolgáltatásával a Mont Blanc-tól a Machu Picchuig több érdekes, városon kívüli helyszínt is felkereshetünk virtuálisan, és a netes  fotómegosztók is rengeteg helyszínről szolgálnak szemléltető képekkel, Veress Sándor gömbpanorámái egyedülálló lehetőséget adnak több magyarországi helyszín megtekintésére. A 20-30 fényképből összeálló, körülbelül 55 megapixeles felbontású képeknek köszönhetően úgy tudunk körülnézni, mintha magunk is ott lennénk: körbefordulhatunk, megközelíthetünk egyes részleteket, a talajra és az égre is szegezhetjük tekintetünket (ez utóbbi külön igényesség, nem minden fotós oldja meg). A panorámák elkészítéséhez használt felszerelés 6 kg többletsúlyt jelent a túrázások során, amivel akár többször is nekivág ugyanannak az útnak, ha a kiszemelt helyre érve már nem találja alkalmasnak az időjárási viszonyokat a jó minőségű felvételhez. A terepen 20-30 percet igényel a művelet, majd 1,5-2 órás számítógépes utómunkával éri el végső formáját a "digitális kilátó". Mindezt saját bevallása szerint hobbiként teszi, hogy segítsen a természetjáróknak úti célt választani, illetve érdekes látnivalókra hívja fel a figyelmet.

 

 

Itt találod a Jenő-kunyhót:
Szélesség (lat): N 47° 45,391'
Hosszúság (lon): E 18° 58,467'

 

 


 

Cikkajánló