Átadták a felújított nagycenki kastélyt

Látogatható a megszépült nagycenki Széchenyi-kastély, ahol új, a Széchenyieket bemutató állandó kiállítást is kialakítottak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Filep István - MTI
Forrás:
MTI
2023. december 15.

Látogatható a megszépült nagycenki Széchenyi-kastély, ahol új, a Széchenyieket bemutató állandó kiállítást is kialakítottak.

A rekonstrukciós munkálatok során az „Öregkastély”, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg – írja az MTI. Az „Öregkastély” épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak fel és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter (úttal vagy sövénnyel határolt virágágyi kiültetési forma – a szerk.) sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést. A felújítás a Nemzeti Kastély és Várprogram keretében több mint 3,2 milliárd forintból valósult meg.

A kastély középső épületében és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást a téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Cikkajánló