Átadták a Magas-Tátra első vasalt útját

Elkészült az első via ferrata a Tátrában, amely a Vörös-torony-hágón vezet át, és minden év június 15-tól október 31-ig használható.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
magas-tatra.info
Forrás:
magas-tatra.info
2021. augusztus 23.

Elkészült az első via ferrata a Tátrában, amely a Vörös-torony-hágón vezet át, és minden év június 15-tól október 31-ig használható.

Már nem csak papíron létezik a Tátra első via ferratája. Augusztus 19-én megnyitották a turisták előtt – adta hírül a magas-tatra.info.

Mint írják, a munkák június végén kezdődtek a Vörös-torony-hágón (Priečne sedlo) át vezető új, a Tátrában az első ilyen jellegű túraútvonalon. A via ferrata ötlete 2016-ban merült fel, a jelenlegi útvonal azonban csak pótmegoldás az eredetileg tervezett, a Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) az Elülső-Szoliszkóra (Predné Soliskó) vezető vasalt út helyett, melyet a természetvédők a ritka állatfajok védelme miatt nem engedélyeztek.

Az elkészült, új, egyirányú via ferrata a Kis-Tarpataki-völgyből (Malá Studená dolina) a Nagy-Tarpataki-völgybe (Veľká Studená dolina) vezet, hossza kb. 450 méter. A biztosított ösvény a meglévő túraútvonallal párhuzamosan, annak jobb oldalán, a tömör sziklafalon épült, a teljes útvonalat szlovák, lengyel és angol nyelven is kitáblázzák. Az útvonal bejárásához nem kötelező, csak ajánlott a via ferrata szett használata. Technikai nehézség szempontjából a ferrata alap, azaz „A” fokozatú. A tátrai vasalt utat a turisták június 15-től október 31-ig használhatják.

Cikkajánló