ÁTADTÁK A SIROKI VÁRAT

Szeptember 30-án ünnepélyes keretek között adták át a felújított Siroki várat, mely 365 millió forintos EU projekt keretében újult meg.

 

2012. november 12.

Szeptember 30-án ünnepélyes keretek között adták át a felújított Siroki várat, mely 365 millió forintos EU projekt keretében újult meg.

 

 

 

A Siroki vár hazánk egyetlen ún. barlangvára, s mint ilyen feltétlenül megőrzendő nemzeti érték. A felújításának célja hazánk egyetlen sziklavárához kapcsolódó idegenforgalmi potenciál növelése, a térségben élők társadalmi, szociális felzárkóztatásának elősegítése, idegenforgalmi központ kialakítása. A projekt szervesen illeszkedik az ÚMFT céljaihoz és horizontális politikájához, valamint az ÉMOP-hoz.

 

 

 

A Siroki Vár felújításának projektje két ütemben valósul meg:

1. fázis

  • Az alsóvár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciójával hazánk egy jelentős várban történik meg a műemléki felújítás (kapu és környezetének rendbetétele, alsóvári udvar és kilátó teraszok kialakítása, fedett és zárt terek kiépítése, alsóvárból felvezető sziklafolyosó környezetének kialakítása, kiállítási installációk). Ennek eredményeként a középkori várélet bemutatásának autentikus helyszíne jön létre. A rekonstrukció nyomán új turisztikai attrakciók jönnek létre: középkori felvonóhíd használata, ünnepélyes kapunyitással, ágyúszóval. A korabeli mesterségek bemutatása, a várélet megelevenítése sokszínű turisztikai programok kialakítását teszi lehetővé.
  • Rendezvény helyszín kialakítása a vár környezetében (térrendezés a várnyeregben, a vár díszkivilágítása). A vár ismét jól láthatóvá válik minden irányból és napszakban. A kitisztított vároldalban várostromok adhatók elő. A kialakításra kerülő geológiai tanösvények megismertetnek a táj egyedi látványosságaival, különlegességeivel.
  • „Országh Kristóf rendezvényház és információs központ” létrehozása a tájházban (udvar rendezése, csűr és tájház berendezése, kommunikációs és vizuáltechnikai berendezések beszerzése). A korábban felújított tájház hátsó helyiségeiben berendezésre kerülő szobákban az érdeklődők megismerkedhetnek a táji hagyományokkal, mesterségekkel. A rekonstruálandó fa csűrben rendezvények tarthatók, első sorban a várak életének közelebbi megismerése céljából. Ezt a célt szolgálja a hátsó kertben megépülő vár-játszótér is.

 

2. fázis

  • a Felsővár teljes rekonstrukciója

   

 

Az első fázis befejezésével átadásra került a felújított vár. A megnyitón köszöntött mondott Lakatos István, Sirok Község polgármestere, Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója és Horváth László kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

 

 

 

A kapunyitással, ágyúlövéssel fűszerezett megnyitót követően több száz ember vette birtokba a várat. A nap folyamán a II. Siroki vár napja hagyományőrző programokkal, bemutatókkal szórakoztatta a vendégeket. A programon fellépett a Stylus együttes és a Greguss tárogató kvartett.

 

 

 

 

A vár 2012-ben ingyenesen látogatható, előzetes információ kérhető a +36 36 561 000 telefonszámon.

 

Cikkajánló