Új kilátó épült a Kecske-hegyen

Újra gyönyörű panorámában lehet részük azoknak, akik felsétálnak a soproni Nagytómalom és Fertőrákos közt magasodó Kecske-hegyre, ahol az új kilátóból a Fertő-tóra is ráláthatunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Aktív Magyarország
Forrás:
Aktív Magyarország
2022. március 7.

Újra gyönyörű panorámában lehet részük azoknak, akik felsétálnak a soproni Nagytómalom és Fertőrákos közt magasodó Kecske-hegyre, ahol az új kilátóból a Fertő-tóra is ráláthatunk.

A Kecske-hegyen álló korábbi kilátót le kellett bontani, mert életveszélyes volt, és ennek helyére épült fel egy új. Nem először újul meg a Szárhalmi-erdőben található kilátó, ugyanis az 1905-ben felépült elődje a II. világháborúban teljesen megsemmisült, amely után több évtizedig kellett várni, hogy újra kilátót kapjon a Kecske-hegy. Akkor a Tanulmányi Állami Erdőgazdaság 1971–72-es kilátóépítési programjának keretében, Rosenstingel Antal tervei alapján született újjá, és most ismét a TAEG Zrt. átfogó karbantartási programja keretében újulhatott meg.

A munkákat 2021 őszén kezdték el a régi kilátó szerkezetének elbontásával. A kivitelezés során speciális megoldásokra volt szükség, hiszen az építkezés teljes ideje alatt gondosan ügyelni kellett a környék természeti értékeinek védelmére is.

A most felépült új kilátó négy darab, egyenként 14,5 méter hosszúságú tartóoszlopon áll. A 11 méter magasan található kilátószintre 56 db falépcsőn lehet feljutni, az építmény teljes magassága pedig közel 14 méter.

A fából készült új építmény különlegessége, hogy a kilátószintről rálátni a Fertő-tóra, a kőhidai medencére, a Dudlesz erdő és a Bécsi domb vonulatára, a Virág-völgyre, az Aranyhegyre, valamint Sopron városára is. Ha szeretnénk megmászni az új kilátót, akkor ahhoz először sétálnunk kell, ugyanis - ahogy korábban is - csak gyalogosan lehet megközelíteni. A Nagytómalomtól mintegy 20 perces könnyű sétával a sárga jelzést követve érjük el, de Fertőrákos irányából is indulhatunk, onnan a kőfejtőtől fél óra gyaloglás csupán a dombtető, és már csak az 56 lépcsőfokot kell megmásznunk a szép panorámáért.


Cikkajánló