Átadták az új kilátót Piliscsabán

A 447 méter magas Nagy-Kopasz tetején létesült különleges, egyedülálló építményt a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a jenga alapján tervezték.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt. - Dabis Balázs Silvius
Fotó:
ÉS VIDEÓ: Dabis Balázs Silvius
2015. június 12.

A 447 méter magas Nagy-Kopasz tetején létesült különleges, egyedülálló építményt a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a jenga alapján tervezték.

A 11,5 méter magas, főként vörösfenyőből összeállított kilátó Dévényi Antalról, a Bedő Albert-díjas erdészről kapta nevét. Az avató ünnepségen Habsburg Mihály főherceg, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint szövetségünk tiszteletbeli elnöke, Thuróczy Lajos mondott köszöntőt.  

 

 

Az átadó díszvendégei

 

A kilátóról
A jenga-torony padlószintje 11,5 m magasan van, a közel 17 m2 alapterületű kilátószintről szép kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Megközelítőleg 270 fokos panorámára számíthattok. Az épület egy 4,2 x 4,2 m alapterületű hasáb, amely tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épül fel. A kilátóhoz 132 m3 gerendát használtak fel. Ezt az építészeti formát sokan ismerhetik a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga alapján, de világszerte számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikusan szabályos hasábokból és kockákból álló építészeti stílusban. A kilátó mellé a turisztikai fejlesztés keretében tűzrakóhely, padok és asztalok, valamint egy

információs tábla is készült.

A Dévényi Antal-kilátó tervezése és kivitelezése, műszaki ellenőrzése, a hozzá kapcsolódó tereprendezés, pihenőhely-kialakítás és útkarbantartás közel 40 millió forintos nettó összköltségvetésből valósult meg, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. részben saját, részben pályázati forrásból finanszírozott.

 

 

 

játékosan szép a piliscsabai kilátó

 

Az avatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: „A beruházás beleillik a Parkerdő közelmúltbeli fejlesztéseinek sorába. Fontos, hogy ember és természet egymásra találjon, és sokan találkozzanak környezeti értékeinkkel, ezért 2013-tól kezdődően közel 7 milliárd forintból létesülnek erdei kiránduló- és pihenőhelyek, tanösvények, erdei kilátók.

 

Habsburg Mihály főherceg meghatottan beszélt a kilátó névadójáról, Dévényi Antalról, akihez személyes barátság fűzte. Az idős erdész még a világháború előtt került kapcsolatba a Habsburg családdal, a pilishegyvidéki uradalmaiknak alkalmazottjaként József főherceggel közösen számos vadászaton vett részt.

Dr. Tarnai Richárd örömét fejezte ki, hogy egyre több megújuló kilátó, turistaház épült, újult meg hazánkban. A kormánymegbízott maga is lelkes túrázó, fontosnak tartja, hogy mindenki számára hozzáférhető, elfogadható színvonalú, és elérhető árú szállások létesüljenek a jövőben. Beszédében kiemelte, hogy a kormányzatnak folytatnia kell a megkezdett utat, és a jövőben is támogatnia kell a természetjárással kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését, hogy még több ember számára legyen vonzó ez az egészséges szabadidős tevékenység.

 

Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke a tőle megszokott jó kedéllyel és humorral köszönte meg az építőknek, tervezőknek és a kivitelezőknek az új kilátó létesítését.

 

<p><a href="https://vimeo.com/130538079">Thuróczy Lajos rövid köszöntője a Dévényi Antal-kilátó átadásakor</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

A szalag átvágását követően az ünnepségre érkezett közel száz fős tömeg birtokba vette a kilátót. A természetjárókon és a helyi lakosokon kívül több erdész is érkezett ezen a napon Piliscsabára, hogy közösen emlékezzenek meg a nagy elődről, Dévényi Antalról. Sokan leemelték otthonuk falát díszítő régi emlékeket, fényképeket, okleveleket, amelyek őt ábrázolták, vagy életútjával kapcsolatosak.

 

<p><a href="https://vimeo.com/130583017">Jeles erdészről nevezték el az új kilátót Piliscsabán</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

A Dévényi Antal-kilátó annyira új, hogy a felhasznált vörösfenyő gerendákból sok helyen még szivárog a gyanta, ezért nem árt figyelni ruházatunkra a kezdeti időszakban.

 

 
Különösen észak felé pazar a panoráma, az esztergomi bazilika is jól látszik

 

Dévényi Antal (1910-1994)
Kép
Dévényi Antal neve szakmai körökben mindörökre összeforrt a kopárfásítással. Magyarok és külföldiek ezrei tekintették meg vezetésével az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállományt, amelyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít.

 

A piliscsabai kopárfásításban édesapja is részt vett, melyet 1927-28-ban, eleinte csemeteültetéssel kezdtek. A gyengébb területeken próbálták meg először a magvetést. A sikereket követően, 1930-31-ben már csak így erdősítettek. 1950-ben kezdődött a magvetéssel történő kopárfásítás bevezetése üzemi méretekben. Dévényi Antal 1955-től a Pilisi Állami Erdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének, majd a jogutód Pilisi Parkerdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének erdészetvezetője lett, s ebben a munkakörben dolgozott 1982-ig.

 

1957-ben az Országos Erdészeti Egyesület a kiemelkedő szakmai és egyesületi tevékenységért járó rangos Bedő Albert-díjjal tüntette ki az addigra 300 hektáron végzett kopárfásításért. Szakmai kuriózum volt a kopárfásítás, hiszen volt olyan esztendő, hogy az éves növekedési időszak alatt mindössze 116 mm csapadék esett. A kopárfásítás célja az volt, hogy termőképessé alakítsák a területeket a fenyő és az elegyfajok (pl. tölgy, cser és akác) segítségével. Dévényi Antal terve az volt, hogy 40-50 év múlva elég mély humuszos réteget alakít ki a fenyő ahhoz, hogy lombos fafajokat lehet ültetni a helyére. Ez az időszak napjainkra bekövetkezett, így mára az erdőgazdaság fokozatosan át tudja alakítani a fenyveseket a kopárosodás előtt itt állt, őshonos fajokból álló erdőállományokra.

 

Dévényi Antal egész pályafutását Piliscsabán, az erdők szolgálatában töltötte. 55 év alatt 9 igazgató alatt dolgozott, 117 műszaki és adminisztratív alkalmazottja volt. Vezetésével a Piliscsabai Erdészet 3180 ha erdőfelújítást és 1617 ha erdőtelepítést végzett.

 

1994. március 2-án temették el Piliscsabán, ahol utcát is neveztek el róla - hozzá és munkásságához méltóan az erdő szélén.

 

 
 

 

 

 Piliscsaba főtere és két templomtornya is jól látszik, de Klotildliget felé a fák takarják a kilátást

 

 

 

Cikkajánló