Augusztusi hullócsillagles a Zselicben

A Zselici Csillagparkban is várják a Perseida meteorraj maximumát, de vajon mire is számíthatunk hazánk egyik legideálisabb csillagleső helyszínén?

Szerző:
TM / Sefag Zrt.
Fotó:
Schmall Rafael / Zselici Csillagpark
Forrás:
Zselici Csillagpark
2022. augusztus 8.

A Zselici Csillagparkban is várják a Perseida meteorraj maximumát, de vajon mire is számíthatunk hazánk egyik legideálisabb csillagleső helyszínén?

Sokan várják augusztus közepét, amikor megannyi hullócsillagot, azaz meteort figyelhetünk meg az éjszakai égbolton. Bár sötétedés után – a települések fényeitől távol – egész évben láthatunk hullócsillagokat, mégis a nyár vége a leglátványosabb időszak. Ilyenkor sokan keresik fel a legideálisabb helyszíneket, mint például a Somogy és Baranya megye határán elterülő Zselic dombvidékét, és a benne található Zselici Csillagparkot.

A Perseida maximum idején (augusztus 10-től 13-ig) is programokkal várják az idelátogatókat, de nem árt tudnunk, hogy a csillagpark távcsöves programjaira előzetesen minden hely elkelt, teltházasak, azokra sajnos már nem lehet regisztrálni.

A Zselici Csillagparkban azonban regisztráció nélküli, ingyenesen látogatható programok is várják az érdeklődőket a csillagvizsgáló előtti téren, ahol rövid ismertetőt tartanak az érdeklődőknek a látványos jelenségről. A csillagászok által tartott bemutatók 22 órakor kezdődnek a csillagvizsgáló előtt, és a Perseida meteorraj mellett a nyári égbolt más érdekességeiről, csillagképeiről, aktuálisan látható bolygókról is szó esik majd.

Készüljünk arra, hogy ebben az időszakban a csillagvizsgálóhoz vezető út utolsó szakasza éjfélig le lesz zárva, hogy az autók világítása ne zavarja a megfigyelést. Parkolni a kb. 300 méterre lévő rakodónál lehet majd. Érdemes legkésőbb 21:30-ig, még a szürkületben helyet keresni a csillagvizsgáló körül. Akik később érkeznének, azoknak javasolják, hogy próbáljanak meg lámpafény segítsége nélkül feljönni az emelkedőn. Mire felérnek, szemük elég jól alkalmazkodni fog a sötétséghez, sokkal könnyebben fognak tájékozódni.

Kifeküdni egy tisztásra
Természetesen a Zselic más pontjáról, csillaglesős tisztásairól – mint például a Ropolyi pihenőhelynél vagy ropolyi tanpályák mellett – is jól megfigyelhető lesz a meteorok maximuma. A hullócsillag-figyelés hosszú program, ezért célszerű pulcsival, kényelmes, hátradönthető támlájú székkel, pléddel, polifoammal készülni, esetleg némi enni- és innivalóról is érdemes gondoskodni.

Perseidák

Sokan a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként ismerik ezt a meteorrajt, míg ókori görög-római mondák szerint a földet teszik termékennyé ezek az isteni eredetű hullócsillagok. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik.

Mik is a Perseida hullócsillagok? Csillagok egyáltalán? Természetesen nem csillagok. Július végén és augusztusban a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsóméretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk felvillanni, megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. A nagy sebességgel érkező apró testeket a földi légkör molekulái lelassítják, felforrósítják. Az Esthajnalcsillagnál, vagyis a Vénusznál fényesebb meteorokat tűzgömbnek nevezzük. Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig (kb. 24-ig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort éjfél után figyelhetjük meg. Ez a csúcshoz közeli éjszakákon (augusztus 10-13.) az óránkénti ötvennél is több lehet, de ezeken az estéken éjfél előtt is több tucat meteort láthatunk.

Mennyit fogunk belőle látni?
Az időjósok előrejelzései biztatóak: nagy eséllyel felhőtlen égboltra számíthatunk, ugyanakkor sajnos idén a Perseidák maximuma telihold idejére esik, amikor a Hold fénye erősen zavarja a megfigyeléseket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes kémlelni az eget, mert a fényesebb hullócsillagokat így is megpillanthatjuk majd.

Cikkajánló