Augusztusi csillagleső programok – Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik. Mutatunk néhány remek helyszínt, ahonnan kár lenne kihagyni csillaglest.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2022. augusztus 4.

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik. Mutatunk néhány remek helyszínt, ahonnan kár lenne kihagyni csillaglest.

A legtöbb meteort, népiesebb nevén hullócsillagot idén nyáron is az augusztus 12-e körüli napokban várjuk. Ekkor éri el a Perseidák meteorraj a maximumot, ám sajnos pont ekkor lesz telihold is, így az erős holdfény zavarni fogja a meteorok megfigyelését. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes már az esti-éjszakai órákban is kémlelni az eget, „hullócsillagokra” várva.

Augusztusban Hortobágy-szerte szerveznek hullócsillag-megfigyelő túrákat, ahol amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit, objektumait.

Hullócsillagok éjszakája a Hortobágyon

  • Perseidák megfigyelése, szafariprogram a Hortobágyi Vadasparkban, augusztus 11 – 14.
  • Alkonyati szekértúra a pusztában, csillaghullás megfigyelése Máta-pusztán, augusztus 12 – 14.
  • Naplementés kisvonatozás, madárles és csillaghullás megfigyelése Hortobágy-Halastón, augusztus 12 – 14.
  • Alkonyati tanyabejárás a Pusztai Állatparkban, égboltfotózás, augusztus 12 – 14.

A programok időjárásfüggőek, a részvételhez előzetes jelentkezés és jegyvásárlás szükséges! Bővebb információ, jelentkezés és jegyárak ITT!

Szent Lőrinc könnyei, avagy a Perseidák – Sas-hegyi Látogatóközpont, augusztus 12. 18.30 – 23.00

Szakértő csillagászok mesélnek az égi tüneményekről, és a távcső is várja a látogatókat. A program hagyományosan tanösvénysétával kezdődik. Az augusztusi égbolton megjelennek az első halvány csillagok, bár ragyogásukat a városi fények sajnos, elhomályosítják. Jegyárak: teljes árú: 2700 Ft/fő; diák, nyugdíjas, pedagógus: 1700 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges ITT!

Csomorkányi csillagles – Csomorkány, augusztus 12. 20.00 – 23.00

Napnyugtáig ismerkedés a helytörténeti érdekességekkel, a Körös–Maros Nemzeti Park természeti értékeivel. Sötétedést követően az augusztusi égbolt távcsöves megfigyelése, lézerfényes csillagkép-határozás, gyönyörködés a Perseidák meteorrajban. A találkozó helyszíne a csomorkányi templomrom. A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges ITT!

Teliholdas hullócsillagnézés kisvasúttal – Kaszó, augusztus 13. 20.30 – 23.00

A program kisvasutazással kezdődik a kaszói kirándulóközpontból, majd szakvezetővel kirándulás a Baláta-tóhoz, ahol gyönyörködhetünk az éjszakai égboltban, és ha az égiek is úgy akarják, még csillaghullást is elcsíphetünk. Indulás: Kaszó 20.30. Jegyárak: teljes árú: 2800 Ft/fő; kedvezményes, gyerek és nyugdíjas: 1800 Ft/fő, 3 éves kor alatt térítésmentes. Előzetes bejelentkezés szükséges ITT!

Cikkajánló