Az egész országban elterjedt a malaccsiga és a feketefejű meztelencsiga

Elsősorban a települések közelében lehet találkozni mindkét most előkerült, invazív meztelencsigafajjal.

Szerző:
elkh.org
Fotó:
Adobe Stock
2020. november 9.

Elsősorban a települések közelében lehet találkozni mindkét most előkerült, invazív meztelencsigafajjal.

A meztelencsigák rendkívül alulkutatottak – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) oldaláról, ahol beszámolnak a két olyan fajról, amelyeknek eddig nem nagyon volt hazai észlelési adatuk. Az ELKH ATK NÖVI Állattani Osztályának kutatói, Turóci Ágnes és Páll-Gergely Barna két éve dolgoznak a hazai meztelencsiga-fauna felmérésén.

Bár a két faj csak most került elő, már országszerte elterjedtek, és leginkább lakott területek közelében lehet velük találkozni. A malaccsiga és a feketefejű meztelencsiga mindketten olyan családba tartoznak, melyek több tagját kertészeti kártevőként tartják számon, de konkrétan ezeknek a fajoknak a károkozásáról nincsenek hazai adatok.

A feketefejű meztelencsiga 4-6 cm-es, tejfehér, a nyaka és a feje fekete, így nehéz mással összekeverni. Eredetileg Kis-Ázsiában, a Kaukázus vidékén, a Krím-félszigeten és a Fekete-tenger partvidékének bizonyos területein élt, újabban azonban felfedezték (Magyarország mellett) Svédországban, Ukrajnában, Németországban és Litvániában is.

A malaccsiga sokkal nagyobbra is megnő, akár 8-10 cm is lehet, a nevét tömzsi, rózsaszín testéről kapta. Jellegzetes hosszanti háti taraja van, és egy sötétebb, hálózatos minta látható rajta. Eredetileg Szerbia, Macedónia, Északkelet-Görögország, Bulgária, Dél-Románia területén él, most már hazánk mellett felfedezhető Ukrajnában, Észak-Amerikában és Szlovákiában is.

Nem tudják pontosan, hogyan terjednek az új fajok, de valószínűsíthető, hogy az emberek „segítenek” benne. „A meztelencsigák, illetve azok tojásai virágcserepekben vagy földlabdákban megbújva hosszú utazásokat is kibírnak, így a kertészeti és mezőgazdasági szállítmányozás erősödése az elmúlt évtizedekben hozzájárulhatott a kontinentális méreteket öltő szétterjedésükhöz” – írják az elkh.orgon. A kutatók úgy vélik, a hazai meztelencsiga-fauna átalakulóban van, így fontos lehet a folyamatos monitorozás.

Cikkajánló