Az élet nem áll meg: élénkül a tavaszi madárvonulás

Több ezer bíbic és nagy lilik, cankók, nagy kócsagok, récék a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin és vizes élőhelyein.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (illusztráció)
2020. március 18.

Több ezer bíbic és nagy lilik, cankók, nagy kócsagok, récék a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin és vizes élőhelyein.

Jó kis összefoglalót jelentetett meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán arról, hogyan élénkült meg feléjük a madárvilág az utóbbi napokban, ami a tavaszias időnek és a csapadéknak köszönhető. Nézzük, hol, mi a helyzet madárfronton.

Kardoskúti Fehér-tó

A tó medre megtelt vízzel és a mocsarak is feltöltődtek, a szikes pusztákon pedig vízállások alakultak ki. Itt most már több ezer bíbicet lehet látni, de megjöttek a nagy pólingok és a nagy kócsagok is. A vadludak többsége már útra kelt, csak egy körülbelül ötszáz példányos csapat tartózkodik a térségben. Sokféle réce is idetelepedett: tőkés, csörgő, fütyülő, nyílfarkú és kanalas récék. Megjelentek a gulipánok, a pajzsos cankók és a piroslábú cankók. A csomorkányi határ mezőgazdasági területein körülbelül négyezer aranylilét láthatunk.

Kis-Sárrét

Itt még találkozhatunk északi madárvendégekkel. Nagy lilikből már kevesebb van, de még így is eléri a számuk az ötezret. A vadrécék közül a telelők fajok mellé böjti és nyílfarkú récék társultak, számuk meghaladja a 600 példányt. A réti sasok tábora csökkent, 8-10 nem ivarérett példány maradt. Megérkezetek már a nagy godák (több mint 700 egyed), a kis pólingok és a piroslábú cankók, az idén korábban, mint ahogy szoktak. A bíbicek 2500-an vannak. A kanalasgémek, akik hetek óta itt tartózkodnak, már nagyban fészket építenek.

A puszta mélyebben fekvő részein szintén bíbicek és pajzsos cankók százai vendégeskednek. Az énekesmadarak közül március elejétől láthatunk csilpcsalpfüzikéket és barázdabillegetőket.

Dévaványai-Ecsegi puszták

Több ezer áttelelő seregély, bíbicek több százas csapatai, néhány pajzsos cankó és nagy goda, illetve aranylilék kisebb csapatai tartózkodnak errefelé. A récék itt is jelen vannak: tőkés, csörgő, fütyülő, nyílfarkú, barát- és kendermagos récék figyelhetők meg. 3-4 ezer vadlúd még itt tartózkodik, de ezek egy-két héten belül el fognak tűnni északkelet felé.

Csanádi-puszták

Idén kora tavasszal elkerülték a vadludak, de a tőkés, a csörgő és a fütyülő récék, illetve a nyílfarkú és a kanalas récék már itt vannak. Az első dankasirályok is megjelentek, de piroslábú cankókat és bíbiceket is láttak. Egy szikes mocsárban, védett területen 250 daru éjszakázik. A telelők egy része, a kékes rétihéják, a gatyás ölyvek és a fenyőrigók még itt vannak egy vörös kányával egyetemben, de megérkeztek a barna rétihéják is. Egyre több a sordély és a cigánycsuk.

Fészket tataroznak a pusztai ölyvek, építkeznek a parlagi sasok. A túzokok már pózolnak, ami a dürgés első jelei közé tartozik. Felbukkantak a pajzsos cankók és a vándorsólymok.

Kígyósi-puszta

Sokat segítettek a februári és márciusi esők, melyeknek köszönhetően újra vízfelületek alakultak ki, ez pedig nagyon kedvez a madarak számára. Több száz bíbiccel találkozhatunk itt, de egyre gyarapodnak a pajzsos cankók, a seregélyek és az aranylilék. A récék összes fajából láthatunk itt csapatokat, némelyikből 100-200 példányt is. A napokban megjelentek az első piroslábú cankók.

Cserebökényi-puszták

A szentesi termáltavon és a halastavakon most nem kevés, 3500-4000 nagy lilik tartózkodik, melyek közül a nemzeti parki dolgozók 2-4 vörösnyakú ludat is megfigyeltek (nem lehetett könnyű kiszúrni őket…). A nyári ludak már párba álltak és készülődnek a költéshez. Székkutasnál 40-70 példányos darucsapatokat lehet megfigyelni, és itt is folyamatosan növekszik a bíbicek száma. Megérkeztek a gulipánok, a pajzsoscankók, felbukkantak az első aranylilék, hantmadarak és cigánycsukok is, de láttak már 50-60 nagy godát is a gyepeken.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló