Az elmúlt évek legjobb eredményét hozta a tavaszi túzokszámlálás

Összesen 641 túzokot számoltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban a március végén lezajlott tavaszi túzokszinkron során.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
2024. április 15.

Összesen 641 túzokot számoltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban a március végén lezajlott tavaszi túzokszinkron során.

A nemzetipark-igazgatóság működési területén Dévaványa térségében él a legtöbb túzok, ahol legutóbb 539 példányt számoltak, melyek közül 248 volt a kakas, 291 a tojó. Ez alkalommal könnyű dolguk volt a megfigyelést végzőknek, mivel a madarak a telelés óta ezen a területen még nem széledtek szét, zömében nagyobb csapatokban mozogtak. Volt olyan kakascsapat, amely 86 példányt számlált, de láttak 63 egyedből álló tyúkcsapatot is - adta hírül a nemzeti park.

A vártnál jobb eredmények

A térségben a dévaványai mellett kisebb túzokállományok is vannak. A Kis-Sárréten két egymással laza kapcsolatban lévő állományt különítenek el, és itt összesen 86 túzok tartózkodott a március 25-29. között zajlott számláláskor, ami az elmúlt évek legjobb tavaszi eredményének számít.

Külön öröm volt a nemzeti park munkatársainak, hogy egy tojóra ugyanott találtak rá, ahol azt két évvel azelőtt műholdas jeladóval látták el.

A Körös-Maros Nemzeti Park legelszigeteltebb önálló túzokállománya a Csanádi pusztákon él, melynek megóvása kiemelt feladat. Itt csupán 16 példányt sikerült észlelni, de a számlálást nehezítette, hogy a telelő túzokcsapat már szétszéledt. Az előzetes felmérések alapján viszont a szakemberek tudni vélik, hogy a térségben jelenleg legalább 29 túzok él.

Túzoktúrák
Akit érdekelnek ezek a különleges madarak, azok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon április 1-től a nemzeti park által szervezett gyalogos, illetve gépkocsis túzoklesekre is jelentkezhetnek, melynek keretében a túzokdürgést is megfigyelhetik. A programokról részletesen itt találsz infókat, a puszták büszke kakasairól pedig itt olvashatsz érdekességeket.

Cikkajánló