Már növesztik a bajszukat a túzokkakasok

Szépítkeznek a túzokkakasok a nászra, szürke nyaktollazatukat vörösre cserélik, és díszes bajusztollakat növesztenek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Cifrák Gábor / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. január 31.

Szépítkeznek a túzokkakasok a nászra, szürke nyaktollazatukat vörösre cserélik, és díszes bajusztollakat növesztenek.

A túzokkakasok minden évben kétszer vedlenek, míg a tojók csak egyszer. A kakasok téli, részleges vedlése a nászidőszakkal, az úgynevezett túzokdürgéssel függ össze.

Gondosan felkészülnek, megszépülnek erre az időszakra, hogy magukhoz csábítsák a tojókat.

Már decemberben kihullajtják szürke nyaktollaikat, és helyettük díszes, vörös tollakat növesztenek. Sőt, még tetszetős bajusztollakat is növesztenek.

Mint írják a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán, a kakasok téli vedlése csak részleges, azaz csak a nyaktollaikat váltják, a többi tollazatuk ugyanaz marad. A tojók és a kakasok teljes vedlése nyáron, júliusban kezdődik. A túzokkakasok tehát már felkészültek a március végén kezdődő, s egészen április végéig (esetenként május elejéig) tartó dürgési időszakra. Most még 35-40 példányos csapatokban mozognak, a tojók pedig a tavalyi csibéikkel vegyes csapatokban járják a határt.

Ilyen az, amikor egy túzokkakas násztáncot lejt:

A túzokról

A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testű röpképes madara. Egykor egész Eurázsiában elterjedt faj volt, ám a pusztai élőhelyek átalakulása és beszűkülése következtében Európa nagy részéről a 20. század közepére kipusztult. Napjainkban jelentős állományai csupán az orosz síkságon, az Ibériai-félszigeten és a Kárpát-medencében találhatóak. A kárpát-medencei populáció nagy része – mintegy 1500 példány – Magyarországon él; a hazai állomány jelenleg stabil.

Ez a pulyka méretű szárnyas erős futólábával a nyílt vidékek jellegzetes madara, de ha szükséges, repülni is kitartóan tud. Élőhelye a füves puszta, a nagyobb gabona- és lucernatáblák, de óvatos, rejtőzködő életmódja (és a jelentősen lecsökkent egyedszám) miatt ritkán látható. A kakas tömege akár a 18 kilogrammot is elérheti, a tyúkok átlagosan csak 4,5 kilogrammot nyomnak. Mindenevő: nagyobbrészt fűfélékkel táplálkozik, de jelentős arányban fogyaszt rovarokat, csigákat, férgeket, különböző magvakat, sőt, néha rágcsálókat vagy kisebb madarakat is.

A kifejlett kakasok a párzási időszakban különböző hangokkal, önmutogató, fenyegető magatartással próbálják megfélemlíteni riválisaikat. A tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak: fejüket hátrahajtják, faroktollaikat felmerevítik, szárnyaikat kifordítják, torokzacskójukat felfújják. Ez a tevékenység a dürgés. A tojó a földön készít fészket, 2-3 szürkészöld, barna foltos tojás rak bele. A költési idő 20-28 nap. A túzok Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Cikkajánló