Az Év Városi Madarát is megszavaztuk

Ami nem lett más, mint a karácsonyi képeslapok egyik sztárja vagy – ahogy kevesen ismerik – a viharfelhők madara, a vörösbegy.

Szerző:
Városi Madár blog
vadaszerdo.blog.hu
TM
Fotó:
Erni/Adobe Stock
2020. január 10.

Ami nem lett más, mint a karácsonyi képeslapok egyik sztárja vagy – ahogy kevesen ismerik – a viharfelhők madara, a vörösbegy.

Immár három éve a Városi Madár blog is megszavaztatja az olvasókkal az éves kedvencüket, ami azért nagyon izgi, mert itt nem a szokásos három, hanem sokkal több faj közül lehet választani. 2020-ban a megtisztelő címet a vörösbegy nyerte el, amiről az oldal sok érdekességet is ír.

Többek között azt, hogy milyen sokféleképpen jelenik meg Európa-szerte a kultúrában és a művészetben, de még a mitológiában is. A skandinávoknál például a viharfelhők és Thor szent madara. Vörösbegyek szerepelnek a Babes in the wood című brit mesében is: a madarak két magára hagyott gyermek holttestét takarják be falevelekkel. Egy másik legenda szerint a vörösbegyeknek azért lett piros a tolluk, mert a purgatóriumba hordtak vizet az ott szenvedőknek, és közben megperzselődött a mellkasuk. A karácsonyi ünnepkörben a 19. századtól jelentek meg a madarak, ekkor jöttek ki az első üdvözlőlapok, melyeken szerepeltek.

A vörösbegy országszerte költ, a legtöbb példánnyal bokros, dombvidéki környezetben találkozhatunk. Rovarokat, pókokat, csigákat fogyaszt, a hidegben pedig bogyókat, gyümölcsöket eszik. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Cikkajánló