Néhány fajt sikerült visszahozni a kihalás széléről

Míg néhány állatfaj úgy tűnik, egyelőre megmenekült a kihalástól, sok faj természetvédelmi helyzete rosszabb lett, és az okok között, így vagy úgy, de mindig ott az ember.

Szöveg:
Fotó:
Greg Hume / Wikipedia (kiemelt kép)
2019. december 17.

Míg néhány állatfaj úgy tűnik, egyelőre megmenekült a kihalástól, sok faj természetvédelmi helyzete rosszabb lett, és az okok között, így vagy úgy, de mindig ott az ember.

A guami guvat régen gyakori fajnak számított a Csendes-óceán nyugati medencéjében fekvő Guam szigetén. A röpképtelen madárra a szigetlakók vadásztak is, 1960-ban azonban az állomány ritkulása miatt a madár vadászatát és a tojásaival való kereskedést betiltották. A 80-as évekre már csak két kisebb populáció maradt, amiért elsősorban a szigeten elszaporodott macskákat, kutyákat és a guami katonai bázisra véletlenül behurcolt barna mangrovesiklót teszik felelőssé. Egy ilyen sikló ölhette meg a guami guvat utolsó vadon élő példányát is,1987-ben.

A 80-as években fogságban is elkezdték tartani a fajt, az így nevelt és a természetbe sikeresen visszatelepített egyedeknek köszönhető, hogy a guami guvat nem halt ki. A visszavadított madarak mára már nem csak Guam szigetén, de a szomszédos Cocos-szigeten is megtelepedtek.

A Természetvédelmi Világalap (IUCN) veszélyeztetett fajokról szóló vörös listáját évente kétszer frissíti. A listán most tíz faj (8 madár- és 2 halfaj) természetvédelmi besorolásra javult, a guami guvat például a „vadon kihalt” státuszból átkerült a „kihalás fenyegette” kategóriába. A kaliforniai kondor mellett ez a második madárfaj, amelyet sikerült a kihalástól megmenteni. Bár tegyük hozzá, még mindig csak egy lépésre van a legrosszabbtól.

A pozitív változások ellenére azonban sajnos az összkép nem jó, a frissített listán ugyanis 73 állat- vagy növényfaj a korábbinál rosszabb kategóriába került.

Az IUCN szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozás veszélyezteti az élővilág sokféleségét is. Ausztráliában az édesvízi halak harmadát fenyegeti kihalás, ezeknek a fele közvetlenül a változó éghajlat okozta csapadékhiány vagy hőség miatt pusztulhat ki.

Az eukaliptuszok szintén veszélyeztetettek, a fajok 25 %-a kihalás fenyegette kategóriába tartozik. A 826 eukaliptusz fajból 812 Ausztráliában él, ahol a mezőgazdasági termelés és a városok terjeszkedése miatt egyre fogyatkoznak az alkalmas élőhelyek. Ez az eukaliptuszhoz kötődő koalák számára is aggasztó, számuk az eukaliptusz erdők fogyatkozása miatt jelentős csökkenésnek indult.

De Európában is vannak aggodalomra okot adó folyamatok. Az üregi nyulakat egy vírus tizedeli, és a természetes élőhelyeinek számító Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban egyre fogyatkozik az állományuk, így a faj a Mérsékelten fenyegetett státuszból Veszélyeztetett kategóriába került. Ez azért is nagy baj, mert az üregi nyúl kulcsfontosságú zsákmánya az ibériai hiúznak és az ibériai sasnak.

Az IUCN friss vörös listáján szereplő több mint 110 ezer állat- és növényfaj közül több mint 30 ezret fenyeget kihalás, míg a fél évvel korábbi, 105 ezer fajt felsoroló listán 28 ezer szerepelt ebben a kategóriában.

Cikkajánló