Ki kezeli a kéktúrákat?

A Magyar Természetjáró Szövetség feladata a kulturált egyéni és szervezett természetjárás elősegítése és népszerűsítése. Több mint kétszáz tagszervezetünkkel együtt elkötelezetten dolgozunk a hazai természetjárás hagyományainak megőrzéséért, a mindenkori természetjárás népszerűsítéséért és a biztonságos turistaút-hálózat megvalósításáért, karbantartásáért.

2021. január 21.

A Magyar Természetjáró Szövetség feladata a kulturált egyéni és szervezett természetjárás elősegítése és népszerűsítése. Több mint kétszáz tagszervezetünkkel együtt elkötelezetten dolgozunk a hazai természetjárás hagyományainak megőrzéséért, a mindenkori természetjárás népszerűsítéséért és a biztonságos turistaút-hálózat megvalósításáért, karbantartásáért.


Az országos szintű szakmai feladatokon kívül a kulturált túrázási szokások fejlesztésében is aktív szemléletformáló szerepet vállalunk. A közösségi médiában és online felületeinken több százezren követik értékteremtő sajtótermékeinket, a Turista Magazint és a Természetjáró.hu -t, és hasonló számban töltötték le applikációnkat, a Természetjárót is. Nemzetközi szinten együttműködünk az Európai Gyalogos Szövetséggel (European Ramblers’ Association = ERA) és a V4-es országok természetjáró szervezeteivel.

A három közismert kéktúrát – Alföldi, Országos, és Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra – vagyis az Országos Kékkört kezeljük és koordináljuk. Ezek közül legismertebb és legnépszerűbb az Országos Kéktúra, amelyet 2020-ban a National Geographic a világ 25 legnépszerűbb utazási célpontja közé sorolt. Évente több ezren vágnak neki a híres „kék út” teljesítésének. Az Országos Kéktúra az MTSZ bejegyzett védjegye, használata engedélyünkhöz kötött.

Azért, hogy tisztább képet nyerj a kéktúrák fenntartásáért végzett feladatainkról, összeszedtük azokat néhány pontban.

Karbantartás

Csütörtökönként, heti rendszerességgel találkozhatsz olyan hírekkel, amelyek az egyes kéktúrás szakaszokon elvégzett bélyegzőgumi pótlásokról, cserékről, bélyegződoboz ki- vagy áthelyezésekről, esetleg nyomvonal-módosításokról szólnak. Az Országos Kékkör közel 2500 kilométerén több száz bélyegzőhelyszín van, így a nagy számok törvénye alapján bárhol és bármikor előfordulhat javítani-, pótolni,- és módosítanivaló. Ezeket nevezzük terepi karbantartásnak, amelynek az a célja, hogy biztonságosan, lehetőleg akadály nélkül tudj kéktúrázni kék sávval a jelzett útvonalon.

Felmérés, térkép készítés

Azért, hogy naprakész információnk legyenek a kéktúra útvonalának tulajdonságairól, az útközben eső látnivalókról és olyan hasznos információkról, mint például pihenőhely, szálláshely stb…, egységes szempontok alapján terepi felméréseket végzünk speciális eszközökkel. Az aktualitáson kívül akkor is szükség van erre, ha például egy autópálya építése miatt indokolttá válik a kéktúra nyomvonalának elterelése. A felmért adatokból térinformatikus és térképész kollégáink digitális vagy saját logóval ellátott kartografált, nyomtatott térképet készítenek.

Kommunikáció

Digitális és nyomtatott kommunikációs felületeinken (Turista Magazin, termeszetjaro.hu) nemcsak a változásokról írt hírekkel, hanem a kéktúrázáshoz kapcsolódóan tippekkel, tanácsokkal, történetekkel és érdekes kéktúrázókkal is találkozhatsz. A Természetjáró applikációnk pedig a gyakorlati túrázásodat segíti az egyes szakaszok leírásával, térképpel, útközben eső látnivalókkal és szállásokkal.

Értékesítés

Az évente egyszer frissített kéktúrás igazolófüzeteket, térképeket, könyveket a Magyar Természetjáró Szövetség Turistashopjában tudod beszerezni, ahol a kiadványok mellett bélyegzőpárnát és számos túrázáshoz hasznos dolgot is értékesítünk. Az igazolófüzetekhez ezen túlmenően hozzájuthatsz még szerződött viszonteladóinknál is (például Tengerszem Túrabolt, Cartographia Kft., Térkép Center Kft., Freytag-Berndt Kft., Geotrek Kft.)

Adminisztráció és ügyfélszolgálat

A kéktúra szakág munkatársai személyesen, telefonon és ímélben végzik a kéktúrázással kapcsolatos adminisztrációs és ügyfélszolgálati feladatokat. Bármilyen kérdés, észrevétel, bejelentés hozzájuk fut be, ők pedig gondoskodnak azok mielőbbi megválaszolásáról. Megrendelik a kéktúrás jelvényeket és kezelik a teljesítőkről vezetett nyilvántartásokat. Rendszerezik és továbbítják az ellenőröknek a kéktúrát teljesítők igazolófüzeteit, hiányosság vagy egyéb észrevétel esetén pedig felveszik a kapcsolatot a teljesítővel. Ők azok, akik a kéktúra teljesítéséért járó jelvényt és az elismerő oklevelet eljuttatják a túrázónak.

Ellenőrzés

A legtöbben nem pusztán a természetjárás öröméért járják végig a kéktúrákat, hanem azért, hogy a teljesítésért jelvényt és elismerő oklevelet kaphassanak, sőt, még egy nyilvános listára is felkerülhet a nevük. Szakmai nyelven szólva ugyanis a kéktúra egy jelvényszerző, útvonalkövető túramozgalom. Ha téged is motivál az elismerések begyűjtése, akkor olvasd el ebben a cikkben, hogy mit kell tenned a tökéletes bélyegzésért és milyen szempontok alapján ellenőrzik füzetedet a kéktúrás ellenőrök.

Cikkajánló