Jubileumi ajándékot kaptak az őrségi bölények

Az őrségi vadonba is beköszöntött a tavasz, végre kezd zöldülni a természet, és a bölények egyre több friss zöld táplálékot találnak. De az állatok nemcsak ennek, hanem egy születésnapi ajándéknak is örülhettek tavasz elején.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Francz Ilona (Kiemelt kép)
2022. április 13.

Az őrségi vadonba is beköszöntött a tavasz, végre kezd zöldülni a természet, és a bölények egyre több friss zöld táplálékot találnak. De az állatok nemcsak ennek, hanem egy születésnapi ajándéknak is örülhettek tavasz elején.

Tavasszal a vizek mentén indul meg először az élet, a bölények is itt, egy időszakos patak mellett keresik a tavasz első friss „zöldségeit”, a sások zsombékjait. Tavasz eleje nehéz időszak a vadonban, mert szűkös táplálék, ilyenkor a bölények a kökénycserjék és a gyertyán tápanyagban gazdag kérgét rágcsálják.

Idán ünnepli fennállásának 20. évfordulóját az Őrségi Nemzeti Park. Az ünnepi ajándékozásból a bölények sem maradhattak ki. A húsz éves jubileum alkalmából, újabb húsz hektárnyi területet kaptak ajándékba. "Az Őrségi vadon területéből azt a húsz hektárt is megnyitottuk előttük, ahova eddig még bölény nem tette be a lábát. Mint egy tanteremből kiszabaduló gyerekcsapat, úgy fickándoztak ezek a komor kinézetű jószágok, amikor megérezték, hogy még szabadabb a tér számukra mint eddig” – írja a bölények mindennapjait bemutató Őrségi vadon nevű Facebook-oldal, ahol azt is láthatjuk, milyen egy bölény-bunyó.

A Kondorfa melletti bekerített, most már több mint 100 hektáros területen jelenleg 12 bölény él félvad körülmények között, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nem igen avatkoznak be az életükbe, a bölények itt úgy élhetnek, mint őseik. Pár éve mi is meglátogattuk őket, és közelről figyelhettük meg ezeket a fenséges állatokat, amelyek egykor a Kárpát-medence legnagyobb testű növényevői voltak.

Ahol biztosan lehet bölényekkel találkozni

Mivel a kondorfai terület hatalmas, így nagy szerencse kell ahhoz, hogy itt megpillanthassuk az állatokat. Aki szeretne biztosra menni, annak Pityerszeren, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes közelében található bemutatóterületet ajánljuk, ahol a bölények mellett vadlovakat is lehet látni. További részletek: ITT

Ha érdekelnek az őrségi bölények mindennapjai, kövesd az Őrségi vadon Facebook-oldalt, ahol az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberi rendszeresen jelentkeznek izgalmas fejleményekkel.






Cikkajánló