Az ország legkülönlegesebb adventi forgatagai

Közeleg a karácsony, amiről sokaknak nem a meghitt, családdal töltött pillanatok, hanem az ajándékvásárlás nyűgje és az ünnepi menüsor hosszadalmas elkészítése jut eszébe. Ha a természet mellett a városokat is szívesen járod, az adventi vásárok jó alternatívát nyújtanak, amikor szeretnél egy pillanatra megállni a nagy rohanás közepette, hogy ráhangolódj az év legvarázslatosabb ünnepére.  

Szerző:
Hidvégi Brigi
2015. november 23.

Közeleg a karácsony, amiről sokaknak nem a meghitt, családdal töltött pillanatok, hanem az ajándékvásárlás nyűgje és az ünnepi menüsor hosszadalmas elkészítése jut eszébe. Ha a természet mellett a városokat is szívesen járod, az adventi vásárok jó alternatívát nyújtanak, amikor szeretnél egy pillanatra megállni a nagy rohanás közepette, hogy ráhangolódj az év legvarázslatosabb ünnepére.  

1. Ismét fényben fürdik a Szent István-bazilika - Budapest, Szent István tér

 

 

A Szent István téri Adventi Ünnepet öt évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy egy kellemes pihenőpontot, hangulatos találkozóhelyet biztosítson a nagy karácsonyi készülődés őrületében. Bár a tülekedést itt sem kerülheted ki, tömeg ide vagy oda, a feldíszített bódék között bóklászva, az óriás karácsonyfát és a bazilika fényfestett homlokzatát bámulva garantált, hogy magával ragad a karácsonyi hangulat, főleg, hogy ebben az évben közel 200 program és 80 kiállító kézművestermékei közül válogathatsz. 

 

 

 

Egy ugrásra Innen...
A közeli Városháza teret szintén adventi hangulat hatja át november 21. és december 31. között. Itt többek között hagyományos falusi gasztronómiát bemutató látványkonyha, hócsúszda, óriási adventi koszorú és közel száz ingyenesen látogatható program vár rád.

Idén november 29-én ünnepélyes keretek között gyújtják meg az első adventi gyertyát, és a rendezvénysorozat egészen újévig tart. A korcsolyapályát bárki ingyenesen kipróbálhatja, a gyerekek számára még oktatást is tartanak. A vásári forgatagot hétvégente táncház dobja fel a Göncöl Néptáncegyüttes jóvoltából, akikkel te is bátran együtt rophatod. Csak vigyázz, ki ne löttyenjen a forralt bor!

 

Az esemény honlapján részletes programot találsz. 

 

 

2. Harangjáték, gyertyagyújtás és skanzenes adventezés - Szentendre, több helyszínen

 

 

Szentendre belvárosában adventtől vízkeresztig tart az ünneplés. Kézműves-, iparművészeti és helyi termékekkel, valamint gasztronomóiai ínyencségekkel csábít a Dumtsa Jenő utcában november 28-ától december 24-ig megrendezett vásári forgatag. A vasárnapokon a Fő térre érdemes ellátogatni, ahol egyenként meggyújtják az adventi koszorú gyertyáit, majd tűzzsonglőr-bemutató, táncház vagy karácsonyi fényfestés következik. Ha valódi, hagyományos adventi programokra vágysz, válaszd a skanzent, ahol készíthetsz adventi koszorút, elmélyedhetsz a betlehemezés és lucázás rejtelmeiben, a gyerekek pedig találkozhatnak a nagy szakállú, bozontos szemöldökű Szent Miklóssal.

 

Még több info: www.szentendreadvent.hu

 

 

3. Ahol mesebalettel és körhintával is készülnek - Győr, Dunakapu tér és Széchenyi tér

 

 

November 27-től lengi be Győr belvárosát a sült gesztenye illata, az adventi rendezvénysorozat záróprogramja pedig az óév búcsúztatása lesz. A Dunakapu téren jégpálya várja a téli sportok szerelmeseit, a gyerekeknek pedig állatsimogatót és körhintát állítanak fel. Meghitt hangulatban lehet részed a Széchenyi térre látogatva: lesz ott karácsonyfa, adventi koszorú, betlehem, kisvasút és fényjáték is. Győr emellett nagyjából 150 különféle kulturális programmal készül, néhány érdekesség a felhozatalból: Regél az erdő c. adventi mesés jégrevü, Nemzetközi Betlehemes Találkozó, Szent Miklós-ünnepség a Zichy-palotában, mézeskalács-kiállítás, Diótörő-mesebalett és Irigy Hónaljmirigy-koncert. Az adventi forgatagból nem hiányozhat a kézművesek kirakodóvásárja sem.


Ha kíváncsi vagy a részletes programra, kattints ide!

 

 

 

4. Világító szarvas és szalmabála-labirintus - Szeged, több helyszínen

 

 

Szeged messze földön híres adventi hagyományairól. Idén november 27-től indul az ünnepi várakozás a város számos helyszínén sok-sok programmal és látnivalóval. A Dugonics téren jókora, világító szarvasinstallációt csodálhatsz meg, a Szent-Györgyi Albert téren kézművestermékekből csipegethetsz, a Széchenyi téren pedig az ajándékvásár standjai sorakoznak. A gyerekek biztosan örömmel kipróbálják majd az Aradi vértanúk terén felállított szalmabála-labirintust, de csak ha elteltek a helyszínen megkóstolható karácsonyi süteményekkel és édességekkel. A Dóm téren elhelyezett nagy adventi koszorún minden vasárnap meggyújtanak egy gyertyát. A gyönyörű építészeti környezet garantáltan hangulatba hoz majd, de az élményt koncertek, színdarabok és kézműves-foglalkozások is kiegészítik.


Ha többet szeretnél tudni, látogass el a Szegedi Advent honlapjára: www.szegediadvent.hu

 

 

5. Mesék, ízek, illatok - Pécs, Széchenyi tér

 

 

A forralt bor hódolói és a minőségi kézművestermékek rajongói is jól teszik, ha az adventi ünnepek alatt Pécs felé veszik az irányt. A november 27-től december 24-ig tartó programsorozat alatt megismerkedhetsz a Három Királyok ünnepi sörrel, meglátogathatod a Mikulás házát, és a III. Fürdőruhás Jótékonysági Mikulás Kocogás is érdekesnek ígérkezik. Hétvégente a betlehem mellett állatsimogató várja a kisgyerekeket és az állatszerető felnőtteket, vasárnaponként pedig kóruszene lengi be a vásári forgatagot, amit este a Pannon Zenebaráti Kör koncertje követ. A Rotary Club Pécs jóvoltából az adventi időszak alatt mindennap ajándékot kap egy rászoruló gyerek. A délutánonként tartott előadás alatt a Nádor Szálló élő adventi kalendáriummá változik.

 

Még több infó ide kattintva

 

 

5 + 1 Európa legszebb adventi vásárai között - Budapest, Vörösmarty tér

 

 

A Vörösmarty téren már november 13-án, ironikus módon kissé tavaszias időjárási körülmények között kezdetét vette az adventi vásár. Azt azonban kijelenthetjük, hogy aki karácsonyi hangulatra vágyva ide látogat el, az nagy valószínűséggel nem fog csalódni. Az 1999 óta megrendezett programsorozatot ugyanis Európa 10 legszínvonalasabb adventi vására között jegyzik, és a turisták is előszeretettel látogatják. A minőségi termékek mellett koncertek, zenés-táncos előadások, bábszínház, hagyományos kovácsműhely és karitatív szervezetek is várják az adventezőket, az idei év újdonsága pedig a Malacok húzta szánkókaraván fantázianévre hallgató játszótér szánkótalpas mozdonnyal és kocsikkal. A szokásos finomságokon, a kürtőskalácson és a sült gesztenyén túl olyan különlegességeket is meg lehet kóstolni, mint az aszalt szilvás gulyásleves vagy a bárányszendvics sültpaprika-krémmel. Ha pedig nem volt elég a karácsonyi hangulatból, látogasd meg a közeli Szent István teret és a Városháza parkot is.


Még több részlet ide kattintva.

 

Cikkajánló