Azt szeretnék, hogy ne lehessen kilőni több farkast Szlovákiában

Ebben a vadászidényben 35 farkas kilövését engedélyezték, ebből 11 már meg is történt. A nemzeti park illetékesei szerint ez nagy veszteség.

Szerző:
TM
2020. február 3.

Ebben a vadászidényben 35 farkas kilövését engedélyezték, ebből 11 már meg is történt. A nemzeti park illetékesei szerint ez nagy veszteség.

Több európai ország megértette a farkasok ökoszisztémában betöltött fontosságát a Tátra Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szerint, és most azt szeretnék elérni, hogy Szlovákiában is véglegesen megszüntessék a vadon élő farkasok kilövését a nemzeti park teljes területén. Az őshonos farkas jelenléte csökkenti a patás állatok koncentrációját, ezzel együtt pedig a fiatal erdőállományokban és a mezőgazdasági területeken általuk okozott nagymértékű károkat – olvasható a magas-tatra.infón. Szintén fontos előny, hogy a farkasok zsákmányából más ragadozók is esznek.

A nemzeti parkban alapvetően védett a farkas, de ez nem érvényes a külső védelmi övezetre a Tátra lábánál, ahol november 1-től január 15-ig legálisan vadászható a faj. A Mezőgazdasági Minisztérium ebben az idényben 35 farkas kilövését engedélyezte a vadászoknak.

A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma egyetért abban, hogy a nulla farkasvadászati kvóta lenne a helyes, emellett több civil szervezet is felszólította az illetékeseket, hogy a farkasokat minősítsék át egész évben védett állattá. 2000 óta Szlovákiában több mint 1760 farkast lőttek le legálisan, de az orvvadászat is megjelent.

Forrás: magas-tatra.info

Cikkajánló