Farkasfalkával futott össze a kiránduló – Videó

Ómassa közelében kapta lencsevégre az erdőben mászkáló farkasokat.

Szerző:
Index
TM
Zoltán Cobranco Facebook
Fotó:
Nadine Haase/Adobe Stock (illusztráció)
2020. január 7.

Ómassa közelében kapta lencsevégre az erdőben mászkáló farkasokat.

Az utóbbi években egyre inkább köztudott, hogy Magyarországon élnek farkasok, és időnként egy-egy érdekesebb vadkamerás felvételt is közread valamelyik nemzeti park. (Legutóbb, augusztusban az Aggteleki.) Olyan viszont ritkán van, hogy egy túrázó találkozzon velük, az embert ugyanis igyekeznek nagy ívben elkerülni, és itthon még arra sem volt példa, hogy a háziállatokból lakmároztak volna, nem úgy, mint Erdélyben. A most Facebookra kiposztolt videót az Index szúrta ki. A felvétel január 5-én reggel 9 körül készült, a leírás szerint a lakott területtől pár száz méterre.

A magyarországi farkasok számával kapcsolatban a szakértők azért nem szeretnek konkrétumokba bocsátkozni, mert amellett, hogy ezt a rejtőzködő életmódból kifolyólag nehéz meghatározni, a szám inkább csak némely vadász számára lehet érdekes, egyes körökben ugyanis máig él az ősi ellenszenv és negatív sztereotípia ezekkel a nagyragadozókkal szemben. Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság zoológia referense néhány évvel ezelőtt, amikor a helyszínen jártunk, arról számolt be, hogy gyűlöletből vagy trófeaszerzési céllal még ma is előfordulnak illegális kilövések, annak dacára, hogy

Magyarországon a fokozottan védett szürke farkas elejtése bűncselekmény, amiért akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható.

A szürke farkas természetvédelmi értéke egyébként 250 000 Ft.

Ha még többet szeretnél tudni a farkasokról, olvasd el ezt a cikkünket.

Cikkajánló