Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul. Ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát. Ugyanis olykor-olykor előfordulhat, hogy váratlan vendéggel találkozol.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Soós Gábor / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
bnpi.hu
2022. szeptember 19.

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul. Ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát. Ugyanis olykor-olykor előfordulhat, hogy váratlan vendéggel találkozol.

A kéménybe jutott állatok kimentése sürgős feladat, mert a szűk járatba esve vergődnek, rémisztő hangokat hallatnak, és ha néhány napon belül nem sikerül kijutniuk az égéstermék-elvezető járatból, szomjan halnak, vagy olyan sérüléseket szenvednek, amelyekbe belepusztulnak.

Az elpusztult állatok tetemei pedig szűkítik a füstelvezető járatot, zavarják a kürtőben lévő áramlást, rosszabb esetben teljesen eltömítik azt. Ha a rendszert nem ellenőrizzük a tüzelés előtt, akkor a beszorult kisállatok, illetve tetemeik még a füstgáz visszaáramlását is fokozhatják, ami pedig szén-monoxid-mérgezéssel járhat. Emellett a jelenség persze tűzveszélyes is.

A kuvikok mellett a kéményekben előfordulhatnak vörös mókusok, pelék, denevérek és méhek, darazsak is, sőt vannak madárfajok, amik előszeretettel költenek bennük, mint például a házi rozsdafarkú vagy a csóka.

A beszorult, élő állatok és sajnos a tetemek eltávolítása igen költséges lehet, amennyiben komolyabb bontási munkálatokra van szükség. Nem eltávolításuk viszont akár végzetes is, ezért javasoljuk minden fűtési időszak kezdetén elvégezni a kazánok és kémények ellenőrzését – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság figyelemfelhívó közleményében.

Itt is a megelőzés a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás, így például egy egyszerű kéménysapkával, szikrafogóval vagy huzatfokozó felszerelésével, illetve azoknak a hézagoknak a megszüntetésével, ahol például a denevérek is beférhetnek, kiküszöbölhető a probléma.

A közleményben a nemzetipark-igazgatóság külön figyelmeztet, hogy az állatok életének kioltására alkalmas megoldásokat (mint például galambtüske) senkinek sem ajánlják, ráadásul a természetvédelmi törvény értelmében ezek használata jogszabályba ütközik, hiszen védett állatfaj elpusztítására is alkalmasak.

A kéménybe szorult élőlények védelme érdekében mindenképpen szakembert – így például a területileg illetékes természetvédelmi őrt vagy civil madár- és állatmentő szervezetet – kell értesíteni, akik az állatok épségét is figyelembe véve gondoskodnak azok kiszabadításáról, ellátásáról és elszállításáról.

Cikkajánló