Bakancsban szenvedni a megtisztulásért

A Vadon c. film nem egy agyonlelkizett Coelho-sztori, nem egy trendi elvonulás-történet, hanem egy hús-vér nő szembenézése a múltjával a legkeményebb természeti körülmények között. Aki katarzist vár tőle, ne nézze meg a filmet, de az biztos, hogy fontos útravalóról marad le az életében. Kritika.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Twentieth Century Fox
2015. március 11.

A Vadon c. film nem egy agyonlelkizett Coelho-sztori, nem egy trendi elvonulás-történet, hanem egy hús-vér nő szembenézése a múltjával a legkeményebb természeti körülmények között. Aki katarzist vár tőle, ne nézze meg a filmet, de az biztos, hogy fontos útravalóról marad le az életében. Kritika.

Akárkit megkérdeztem, mindenki vegyes érzésekkel ült be a Doktor Szöszi, alias Reese Witherspoon főszereplésével készült road movie-ra, a Vadon (Wild) c. filmre. Mert lássuk be, nem könnyű a cserfes bombázó szerepéből kitörve Oscar-díjra esélyes drámai alakítást nyújtani egy olyan alkotásban, ahol az első néhány perc olyan hatásvadász elemmel kezdődik, mint a köröm letépése egy testet-lelket próbára tévő hosszú gyaloglás után.

 

Ha ezen a látványon túltesszük magunkat, akkor azt is elnézzük a rendezőnek, Jean-Marc Vallée-nek (Mielőtt meghaltam), hogy sok szereplő jelleme (pl. a főszereplő öccse, vagy az alkoholista apa) nem igazán kidolgozott, de mindezt ügyesen ellensúlyozza azzal, hogy zseniálisan választott női mellékszereplőt: az anya szerepében azt a vagány színésznőt láthatjuk (Laura Dern), aki David Lynchtől Spielbergen át egész életében mindig a legjobb rendezőkkel forgatott. A forgatókönyvíróra, Nick Hornbyra (Pop, csajok, satöbbi, Egy fiúról) se lehet panaszunk, aki együtt dolgozott a film alapjául szolgáló igaz történet írójával, Cheryl Strayeddel. Az írónő érdeme - mindamellett, hogy megismertette sztoriját a világgal -, hogy ő javasolta a szerepre Reese Witherspoont, aki igenis jó választás volt.

 

Reese ugyanis közel a negyvenhez játszotta el - igen hitelesen - azt a húszas évei elején járó fruskát, aki azért vállalkozik a több mint 1500 kilométeres túrára az Egyesült Államok nyugati partvonalán, a híres Pacific Crest Trailen, hogy újra önmagára találjon. Mert egyáltalán nem azért kelt útra, hogy elmeneküljön múltja elől, hanem sokkal inkább, hogy szembenézzen vele - ami a film végére sikerül is neki. A rendező nagyon finoman érzékelteti ezt a nehéz lelki folyamatot a nézővel: sokak által kritizált flashback elemeket alkalmaz. Néha ugyan valóban zavaróan hat, hogy nem kronológiai sorrendben tárul fel előttünk Cheryl múltja, de talán nincs is szükség erre. Épp elég az, ahogy a gyönyörű természeti környezetben lassan kibomlik előttünk, ahogy a lánynak fiatalon meghal súlyos, rákbeteg édesanyja, a gyász elől a legkeményebb drogokba, a féktelen szexuális életbe menekül. Teszi mindezt annak ellenére, hogy férjnél van, így Paul személyében egyetlen támaszát is elveszíti. És ha ez még nem lenne elég, a gyerekkora is súlyosan terhelt volt: agresszív, alkoholista apja terrorizálta a családot, míg végül édesanyja elhagyta a férfit.

 

Ezek után nem csoda, ha a néző együtt szédül bele a főszereplővel a Mojave-sivatag tűzforró katlanjába, átérzi, ha a városi lánynak a Sierra Nevada bércei között hegyes sziklákon kell átkelnie, ki kell bírnia a szélsőséges időjárást, a meglepetéseket okozó vadállatokat. Mindezt olyan humorral megspékelve, amely kifejezetten üdítően hat akkor, amikor végleg belefeledkeznénk a magányos, önmarcangoló vándorlásba.


Ennek a mozinak nagy érdeme, hogy a rendező egy percig se köntörfalaz, plasztikusan mutatja meg mindazt, ami egy ilyen úton vár egy kezdő túrázóra, érzékletesen ábrázolja Cheryl belső vívódásait, küzdelmét a természeti erőkkel, míg a végén mindenki eldöntheti maga: egy komoly magánéleti válság után megéri-e neki is a nyakába venni a világ híres zarándokútjait (pl. Szent Jakab útja), túraútvonalait (pl. Hadrianus útja Angliában, a nyugati felföld Skóciában), vagy a lelki megtisztulás érdekében beéri hazánk páratlan természeti adottságaival, és teljesíti az Országos Kéktúra 1160 km-es szakaszát.

 

Kinek ajánljuk?
- aki elhiszi, hogy Reese Witherspoon igenis egy belevaló nő
- aki nemcsak a szülei elmeséléséből ismeri az El Condor Pasa c. dalt
- aki nem nyafog, ha egy hosszú túra után befeketedik/leszakad a köröm, mert ez igenis benne van a pakliban

Kinek nem ajánljuk?

- aki utál sokáig magányosan gyalogolni
- akinek a bakancs csak egy fűzős divatcikk
- aki nem szereti a rókákat

Kapcsolódó cikkek:
Elstartolt az Alföldi Kéktúra és Dél-dunántúli Kéktúra hivatalos közösségi oldala
Megújult az Országos Kéktúra vértesi szakasza

Új távlatok Galyatetőn
Burger Barna: van magyar El Camino


 

Cikkajánló