Balaton Camino – 300 ezer lépés a Balaton körül

Két éve három barátnő gondolt egy nagyot, és körbegyalogolták a Balatont. Februárban, ami finoman szólva sem a főszezon. De éppen ez volt a lényeg, ők ugyanis azt a Balatont szerették volna felfedezni, amit csak a helyiek ismernek. Az idei, harmadik Balaton Caminóhoz ezúttal az ezer színben pompázó balatoni ősz adja a díszletet.

Fotó:
balatoncamino.blog.hu
2019. október 11.

Két éve három barátnő gondolt egy nagyot, és körbegyalogolták a Balatont. Februárban, ami finoman szólva sem a főszezon. De éppen ez volt a lényeg, ők ugyanis azt a Balatont szerették volna felfedezni, amit csak a helyiek ismernek. Az idei, harmadik Balaton Caminóhoz ezúttal az ezer színben pompázó balatoni ősz adja a díszletet.

Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna szabadúszó marketing tanácsadók, de nemcsak a munkájuk révén vannak kapcsolatban, régóta jó barátnők is. A Balaton Camino ötlete 2017. januárjában pattant ki Judit fejéből, aki imádja a Balatont, leginkább a szezonon kívül. „Többször kirándultam már férjemmel ebben az időszakban, és nagyon szeretem a Balatonnak ezt az arcát, de egyúttal el is szomorított, mennyire nincs ez kihasználva. Szerettük volna a lányokkal kicsit jobban megismerni a szezonon kívüli Balatont, és szerettük volna mások figyelmét is felhívni arra, hogy ne csak nyáron gondolkozzanak ebben a környékben.”

Magányos gyaloglásból közösségi élmény

A megvalósítással nem vártak sokáig, az ötlet megszületése után pár héttel már úton is voltak.


„Az első, 2017. februári Balaton Camino egy magányos utazás volt, leginkább hárman sétáltunk a nagyon csendes Balaton körül, ahol igazán nem nagyon történik semmi”

- meséli Judit.

2018-ban, a második évben májusban indultak útnak, akkorra már hírük ment az országban, és többen is csatlakoztak hozzájuk. „Az már egy igazi közösségi élmény volt. Idén pedig már nem is mi hárman vagyunk a Balaton Camino, hanem azok az emberek, akik velünk jönnek.”


Aki ennyire ismeri már a Balatont, annak bizonyára határozott válasza van a klasszikus kérdésre, hogy az északi vagy a déli partot szereti inkább. Judit azt mondja, sokáig azt hitte magáról, hogy igazi északi parti, de aztán rájött, hogy az ő kedvence inkább a déli part. „Ott sok helyen még közel lehet menni a parthoz, a szabadstrandok miatt még sokkal demokratikusabb az egész, az északi parton, a mi is több szakaszon eltávolodunk a parttól a túra során.”

Szép tájak, kedves fogadtatás

Judit kedvenc Balaton-parti helyei közül elsőként a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombot említi, ami egy gyönyörű, nyugodt hely, ráadásul a kilátás is nagyon szép, de nagy kedvence a világosi- akarattyai magaspart is.

A csodás balatoni táj mellett persze az ott élő emberek is sokat hozzátesznek az élményhez. Kedves fogadtatásból pedig nincs hiány. „Az első évben, mikor még csak pár napja voltunk úton, már több helyen tudtak rólunk a falubeli nénik. Kérdezgettek bennünket, voltak olyanok, akik pár utcára el is kísértek bennünket, és olyanok is, akik miután megtudták, kik vagyunk és mit csinálunk, másnap csatlakoztak hozzánk egy szakaszra.

10 nap, 300 ezer lépés

Az idei Balaton Camino nagyon különleges lesz Judit számára, hisz 10 hónapos kislánya is vele tart, aki hol hordozóban, hol pedig futó babakocsiban utazik majd.

A kicsit több mint 200 kilométert 10 nap alatt teszik meg, naponta 15-25 km-t gyalogolnak, főleg a tó körüli kerékpárúton.

Az egész túra kötetlen és rugalmas, mindenki ott áll meg, olyan tempóval halad, és addig marad, ahogy az neki jó. Egyetlen fix pont van, a reggel 9-es indulás.

A napi penzumok mellett kitérőket is ajánlanak a hozzájuk csatlakozóknak, de lesznek közös programok, például közös ebédek, piknikek is. A tíz nap alatt Juditék mindennap máshol alszanak. Vannak persze kedvenceik, de a szállások kiválasztásánál igyekeznek minden évben más helyet kipróbálni és izgalmas szálláshelyeket keresni. A korábbi években például aludtak már hajón, kastélyszállóban, és múzeumban is. Hasonlóan kísérletezőek és nyitottak a gasztronómia terén, és nem titkolt szándékuk, hogy másoknak is megmutassák azokat a klassz helyeket a Balaton körül, amelyeket felfedeztek és megszerettek.

Ha valaki szeretne csatlakozni Balaton Camino csapatához, várják szeretettel. Előzetes regisztrációra nincs szükség, az indulás október 5-én reggel 9 órakor lesz a balatonfűzfői vasútállomáson. Azt tanácsolják, hogy szállást mindenki foglaljon előre. Ahogy az előző években is, Judit, Anna és Dóra idén is blogolnak, és Facebook-oldalukon is rendszeresen bejelentkeznek, de ezeken az oldalakon a túrával kapcsolatban is minden hasznos infót meg lehet találni.

További információ: balatoncamino.blog.hu


Cikkajánló