BALATON-KERÜLÉS BICIKLIVEL

A balatoni körutat egyre többen látogatják, az egyik legnépszerűbb magyarországi kerékpártúra. A 2012. szeptemberi lapszámunkban megjelent körtúra beszámolója hasznos kisokossal kiegészítve.

Szerző:
Garancsi Kata
Fotó:
Garancsi Kata
2013. július 10.

A balatoni körutat egyre többen látogatják, az egyik legnépszerűbb magyarországi kerékpártúra. A 2012. szeptemberi lapszámunkban megjelent körtúra beszámolója hasznos kisokossal kiegészítve.

A Balaton 2002-ben vált teljesen körbebiciklizhetővé. A hossza 201,9 km, ebből 95,1 km az önálló kerékpárút. Bár a bicikliutak állapota sok helyen egyre romlik, a bringás turizmus ennek ellenére virágzik. Egyre több biciklis szállással, biciklis pihenőhellyel, szervizzel és kerékpár bolttal találkozhatunk. A Turista Magazin 2012 szeptemberi számában jelent meg az alábbi körtúrabeszámoló egy részletes kisokossal. Várjuk olvasóink hozzászólásait, ötleteit a cikkhez, amely a remények szerint minden Balaton-kerülés kiindulási pontja lehet.

 

Íme tehát a Balaton-kerülő kisokos:

 

 

Hasznos linkek
Van pár weblap, amik nagyon hasznosnak bizonyultak, ezeket sorolom itt fel.

 

http://balatonikorut.hu/
http://www.balatontipp.hu/
http://www.kerekpartura.com/turak.php?id=1
http://balatoni-bringakorut.lap.hu/
http://www.kisbalaton.hu/
http://www.bfnp.hu/magyar/nyitolap/
http://www.balaton.hu/

 


Térképek és útikönyvek
Összegyűjtöttem hasznos linkeket, amelyeken el lehet érni a legfontosabb térképeket és útikönyveket. Térkép nélkül senki ne vágjon neki a túrának! Egyrészt, ha esetleg az ember eltéved, és éppen nincs a környéken járókelő, akitől megkérdezhetnénk, hogy merre kell mennünk, ebben az esetben elengedhetetlen a térkép. Vagy ha a bicikli út tábláin nincs feltüntetve, hogy hány kilométerre van a következő település, akkor a térképen meg tudjuk nézni, hogy körülbelül még hány kilométerre számíthatunk.

http://frigoriakiado.hu/kiadvanyok/balaton_kerekparos_utikalauz_4_aktualizalt_kiadas
http://www.frigoriakiado.hu/kiadvanyok/balaton_es_kornyeke_utikonyv
http://www.map.hu/index.php?menu=78_0_1&apps=maps_data&id=2266
http://www.cartographia.hu/balaton-es-a-balaton-felvidek-utikonyv.html
http://www.vendegvaroutikonyvek.hu/shop/vendegvaro-utikonyv/a-balaton-es-kornyeke/1068/
http://www.polc.hu/konyv/nagy_kerekparos_turakonyv_i/192558/
http://www.polc.hu/konyv/nagy_kerekparos_turakonyv_ii__30_tura__2972_km__47_turanap/101274/
http://frigoriakiado.hu/kiadvanyok/kerekparturak_magyarorszagon_6_aktualizalt_kiadas

 

 

Utazás

- bicikli: Léteznek olyan elvetemültek, akik lebicikliznek a Balatonhoz. Ide nincsen bicikliút, tehát forgalmas autóúton kell haladni.

 

- autó: Autóval a legegyszerűbb lemenni Balatonra. Találhatunk olyan parkolót, esetleg egy hotelnek, panziónak a parkolóját, ahol ott hagyhatjuk az autót több napra is.

 

- vonat: A legtöbb biciklis vonattal érkezik a Balatonhoz. Most már egyre több olyan vonat közlekedik, amelyiken található biciklis kocsi. Itt a biciklit a hátsó kerekére állítva, az elsőt egy kampóba akasztva tárolhatjuk. Bár ezek legtöbbször a kocsik (főleg nyáron) tömve vannak bringákkal, és elég nehézkes a tárolásuk, illetve le- és felpakolásuk. Értelemszerűen, hogy minél kevesebbet kelljen utazni, érdemes
Balatonaligáig, Balatonvilágosig menni.

 

- hajó: A legtöbb hajó szállít bicikliket. A legkényelmesebb katamaránokkal és kompokkal utazni. Előnye, hogy gyors, hátránya, hogy aránytalanul drága.

 


Szálláshelyek
Bicikli túrára többféleképpen is lehet a szállást keresni.

 

- előre lefoglalni: Ennek az az előnye, hogy amikor délután vagy este odaérünk egy faluba, akkor nem kell a szálláskereséssel foglalkozni, így nyugodtabban biciklizhetünk napközben is.

 

- helyben keresni szállást: Ennek előnye, hogy nem feltétlenül kell eljutni egy kitűzött célig, ha bármi közbejön, akkor meg lehet állni előbb is. Hátránya az, hogy legkésőbb délután 5-6-ra érdemes odaérni az aznapi végcélba, hogy még mindenképp találjunk valamiféle szállást. Ráadásul a tourinformok, ahol szállások után lehet érdeklődni, legkésőbb 6kor bezárnak.

 

- kemping: Lehet előre is foglalni helyet a kempingben, de lehet helyben is keresni kempingeket. Előnye hogy olcsó, és rengeteg színvonalas kemping van a Balaton partján. Hátránya, hogy a kemping cuccokat is cipelni kell magunkkal, ami megdobja pár kiloval a csomagunkat. Ezen a honlapon válogathatunk a kempingek között: http://www.balatontourist.hu/.

 

- nyaraló: Sokan úgy tekerik körbe a Balatont, hogy ismerősök (vagy saját) nyaralóiban szállnak meg. Ez persze a legegyszerűbb megoldás.

 

Mi helyben kerestünk szállást, és teljesen jól működött. Hozzá kell tenni, hogy szerencsénk is volt, de egész jó szállásokat találtunk. Ha valaki biztosra akar menni, akkor foglaljon előre.

Szerencsére egyre több kifejezetten bringás szállás van. Összegyűjtöttem azokat, amik ezek közül az interneten megtalálhatóak. Egyébként a bicikliúton is ki vannak táblázva ilyen szállások.

http://www.obesterpanzio.hu/
http://www.hellotourist.net/sajatlap.php?nyelv=1&ID=21994_Nana+Motel+es+Ifjusagi+Szallo+Balatonlelle+Motel
http://bringahaz.hu/news.php
http://www.bringakert.hu/
http://www.balatontourist.hu/balaton_kemping_szallashely/napfeny_kemping_revfulop/


Kerékpár szervizek és kölcsönzők
Összegyűjtöttem az interneten megtalálható kerékpár kölcsönzőket és szervizeket. Az egyik legnagyobb problémát a biciklitúrán az jelentheti, ha bicikliknek valami komolyabb baja esik. Erre az eshetőségre jó tisztában lenni azzal, hogy a Balatonnál hol vannak szervizek. Szerencsére már sok helyen vannak kitáblázva szervizek a bicikli úton is, de azért jobb az óvatosság.

http://www.szakmaitelefonkonyv.hu/terkep/bike-center
http://www.tekergobalaton.hu/bemutatkozas/bemutatkozas.html
http://www.holovits-gumi.hu/
http://www.mozgasvilag.hu/helyszinek/
http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=109105
http://javitomuhelyek.humusz.hu/greenzone-keszthely
http://www.cylex-tudakozo.hu/ceg-info/b%C3%B6r%C3%B6cfi-ker%C3%A9kp%C3%A1r---si%C3%B3fok-99535.html
http://www.csekert.hu/
http://www.rentabike.hu/
http://www.kerekparkolcsonzes.hu/magyar/index.html


Hasznos tanácsok
A különböző élménybeszámolókból, útleírásokból és egyén honlapokról számos jó tanácsot meríthetünk. Például, hogy miket vigyünk bicikli túrára, hogyan öltözködjünk, mikre ügyeljünk, hogyan kezeljük a defektet, stb. Ezekből szerintem a legfontosabb a következő:

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletnek azok a pontjai, amik a kerékpárok üzemeltetési műszaki feltételeit szabják meg:
116. §
(1) A kerékpárt fel kell szerelni
a) könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
b) két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
c) hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet,
d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,
g) legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

 

(2) A kerékpárt fel szabad szerelni
- elöl fehér,
- oldalán borostyánsárga,
- mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga fényvisszaverővel, továbbá a kerékpár bal oldalán elhelyezett szélességjelzővel,
amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz.

 

(3) A kerékpárra felszerelt fényvisszaverőknek sötétben, tiszta időben - olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja - 150 méterről észlelhetőnek kell lenniük.


(4) A kettőnél több kerekű és 0,80 méternél szélesebb kerékpárt mindkét oldalon fel kell szerelni az (1) bekezdés d)-f) pontjában említett világító, illetőleg fényjelző berendezésekkel. Ezek a berendezések a jármű legszélső pontjától 0,15 méternél távolabb, egymáshoz pedig 0,60 méternél közelebb nem lehetnek.


(5) A kerékpárra gyermekülés oly módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetőleg az azzal együtt elforduló szerkezettel.

 

(6) A kerékpárhoz kapcsolható legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegű, egytengelyű, két nyomon futó vontatmány (kerékpár utánfutó).


(7) A kerékpár utánfutót fel kell szerelni

a) hátul egy, az utánfutó középsíkjában, vagy attól balra, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,60 méter magasságban elhelyezett piros színű, háromszög alakú - a pótkocsira előírt - fényvisszaverővel,
b) a kerékpárra előírt hátsó helyzetjelző lámpával. A kerékpár utánfutó hátsó helyzetjelző lámpája elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy bekapcsolása a kerékpár hátsó helyzetjelző lámpáját kikapcsolja.

 

(8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.

 

(9) A kerékpár világító és fényjelző berendezéseit a következőképpen kell elhelyezni:
a) Az (1) bekezdés
- d) pontjában említett lámpát,
- e) pontjában említett hátsó (piros színű) helyzetjelző lámpát és

- f) pontjában említett hátsó (piros színű) fényvisszaverő(ke)t,
Valamint a (2) bekezdésben említett első (fehér) fényvisszaverőt a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjában úgy, hogy
- az úttesthez 0,35 méternél közelebb,
- a lámpák az úttesttől 0,90 méternél távolabb,
- a fényvisszaverők az úttesttől 0,60 méternél távolabb ne legyenek.
b) Az (1) bekezdés g) pontjában említett, kerékre oldalsó (borostyánysárga színű) fényvisszaverőt (küllőprizmát) úgy, hogy annak távolsága a kerékabroncstól 0,10-0,15 méter legyen.
c) A (2) bekezdésben említett szélességjelzőt úgy, hogy az a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjától balra 0,30-0,40 méterre és az úttest szintjétől 0,35-0,60 méterre legyen.

 

(Amikor ezt a két utolsó pontot olvasom, mindig különösen csúnyát szoktam gondolni a jogszabály kidolgozóiról, elfogadóiról, érvényben tartóiról és betartatóiról. Az biztos, hogy a szuper fejlámpám nem felel meg az előírásoknak, miközben a régi dinamós pislancsok előtt szalutálhatnak a közegek.)

 

És a 12 évesnél fiatalabbak akkor sem biciklizhetnek a főútként jelzett utakon, ha ott egyébként nem tilos a biciklizés. Jó tudni azt is, hogy utast csak 16 évesnél idősebb szállíthat, és az utas nem lehet idősebb 10 évesnél.

 

 

Bicikliutak
A balatoni körút részben önálló kerékpárúton, részben kis forgalmú közutakon vagy vegyes használatú utakon halad. Van olyan hogy gyalogosokkal kell osztoznunk az úton, ez fokozott elővigyázatosságot igényel. A leghosszabb egybefüggő bicikliút Badacsonykeresztúrtól
Badacsonytördemicig tart.

 

A bicikliutak többsége az északi-parton található, és itt is leginkább a lakott területeken kívül, viszont jól ki van építve. A településeken általában kis forgalmú közutakon biciklizhetünk.


A déli-parton alig van önálló kerékpárút, csak Balatonakarattyán, Balatonszemesen és Balatonöszödön találkozhatunk ilyennel. Egyébként úgynevezett kerékpárbarát utakon közlekedhetünk, amit az autósok és a biciklisek egyaránt használnak. Itt nem árt a KRESZ ismerete sem. És fokozott óvatossággal való bringázzunk, mert sokszor kell átmenni a 71-es úton is, illetve számtalan vasúti átjáró is van.

 


Bicikliutak minősége
A burkolat sok helyen repedezett, mivel a gyökerek felnyomták és szétfeszítették az aszfaltot, már-már használhatatlanná téve azt.. Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert sokszor balesetveszélyesek. Sok helyen a feliratok lekoptak, néhol benőtte a fű a kerékpárutat. Az is előfordul, hogy a fák, bokrok lógnak be az útra. Persze vannak teljesen jó állapotban lévő bicikliutak is, amelyekkel semmi gond nincs.

 

Főleg a déli-parton, a kis forgalmú közutak, amelyeken tekerni kell tele vannak kátyúkkal, rettenetes állapotban vannak. 

 

 

 

 

 

Bicikliutak kitáblázottsága
A kitáblázással a legnagyobb gond, hogy nem egységes, sokszor hiányos. A déli parton sűrűn ki van írva, hogy a következő egy vagy két település milyen messze van. Ez nagyon nagy pozitívum. Ez sajnos az északi-parton nincs így.


A vasútállomásokról sehol nincs kitáblázva, hogy merre van a bicikliút, így kérdezősködve vagy térkép alapján lehet nagy nehezen megtalálni a bicikli utat. A túra során arra jöttünk rá, hogy ha egy kereszteződésben nincs kirakva tábla, akkor egyenesen kell tovább menni. Ez akkor lehet zavaró, ha az előző tábla több kilométerrel korábban volt. Vagy ha nincs tábla, akkor az útra felfestett nyilakat kell követni. Az emelkedők elején nincs kiírva, hogy milyen meredekségű az emelkedő. A túra során kétszer-háromszor tévedtünk el nagyon, egyébként a kritikus kereszteződésekben kisebb-nagyobb keresgélés után mindig meg lehet találni az utat.

 

 


Szolgáltatások
Szerencsére egyre több szolgáltatás van a Balatoni körúton, folyamatosan fejlődik a biciklis turizmus. Így sokkal könnyebb, kényelmesebb megtenni a távot. Egyre több bringás szállás van, ezek közül több ki is van táblázva, vagy a bicikli útról észrevehető. Számtalan biciklis megálló hely van, vagy olyan étterem, kávézó, ahol a bicikliseknek kedvezményt nyújtanak.

 

Szervizek, bicikli boltok és kölcsönzők és vannak az út környékén, ezek közül is sok van kitáblázva. Sajnos nyilvános wc-k és kutak nem nagyon vannak.


Mol Bringa pont: http://bringapont.mol.hu Ez egy nagyon jó ötlet, elvileg sportos italokat, ételeket árulnak, bringás pihenőhelyek vannak és szerszámok. Bementünk 3-4 Mol benzinkútba megkérdezni, hogy ez mégis mi és hogy működik, de az ott dolgozóknak nem nagyon tudták, hogy ez egyáltalán micsoda. Az egyik kútnál azt mondták, hogy ingyen le lehet mosatni a bicikliket és fel is fújják a kerekeket. Ezen kívül pedig lehet alkatrészeket vásárolni. Ahhoz képest, hogy mennyire reklámozzák, a valóságban a dolog elég halovány.

 

 

 

Nézzük naponta teljesíthető szakaszonként a tókerülést:

 

Zamárdi - Balatonalmádi

Bicikliutak minősége
> Zamárdi felső - Siófok: kis forgalmú közút, Széplaktól külön bicikliút: jó minőségű
> Siófok: sétálóutca, nagy forgalmú közút (nagyon veszélyes!)
> Siófok - Balatonvilágos: közepes forgalmú közút
> Balatonvilágos: kis forgalmú közút és bicikliút: jó minőségű
> Balatonvilágos - Balatonaliga: bicikliút: jó minőségű
> Balatonaliga: magas parti sétány és kis forgalmú közút
> Balatonaliga - Balatonakarattya: bicikliút: jó minőségű
> Balatonakarattya: magas parti sétány és kis forgalmú közút, ami beletorkollik a főútba és bicikliút, összességében rossz minőségű utak
> Balatonakarattya - Balatonkenese: bicikliút: keskeny, fel van repedezve, nagyon rossz minőségű
> Balatonkenese: bicikliút (az út részeként): jó minőségű és kis forgalmú közút közút
> Balatonkenese - Balatonfűzfő: bicikliút: keskeny, nagyon rossz minőségű, fel van repedezve
> Balatonfűzfő: bicikliút: jó minőségű
> Balatonfűzfő - Balatonalmádi: bicikliút: keskeny, fel van repedezve, nagyon rossz minőség
> Balatonalmádi: bicikliút: jó minőségű és kis forgalmú közút

Bicikliutak kitáblázottsága
> Zamárdi felső: a földön lévő nyilak nem arra mutatnak mint a táblák
> Zamárdi felső - Siófok: Széplak után, Siófok előtt a körforgalomnál, a bicikliútról lejövet nincs kitáblázva, hogy merre menj a körforgalomban, de van egy fölösleges tábla egy fán. Be kell menni a körforgalomban az autók közé és úgy elmenni Siófok felé.
Mielőtt felmennél a felüljáróra, van egy bicikliút jelző tábla, az nem a Balaton körüli, hanem egy más bicikliút, de nem mutatja, hogy melyik, nincs rajta információ, megtévesztő, mert kivisz a városból. Ha eltévedsz és elmész arra, akkor visszafele nagyon veszélyes, mert egy felüljáró előtt kéne rákanyarodni az útra.
> Siófok: ellentmondásos táblák, át kell menni a fő sétálóutcán, embereket kerülgetve, majd egy forgalmas autóúton, utána 2 km-re van a következő tábla. Ezután jól van kitáblázva.
> Siófok - Balatonalmádi: a kitáblázás jó, néhol elferdülve, letörve, összefirkálva

Szolgáltatások
> kutak: 1 ivókút van, Balatonvilágoson, az viszont nagyon jól és igényesen, kifejezetten bringásoknak
> nyilvános wc-k: csak Siófokon
> szerviz, kölcsönzés: 1 van Balatonfűzfőn, amit észreveszel a bicikliútról, mivel rögtön mellette van: Kerékpár szerviz és üzlet

> bringás szállások: Zamárdi: Felüdülés turista szálló (http://feludules.eu/index_zam.html) , Balatonvilágos: Dalma panzió, kedvezmény bringásoknak (http://www.dalmapanzio.hu/) Balatonkenese: Bringatanya, Balatonfűzfő: bringás szállás
> bringás pihenőhelyek: Zamárdi: Lugas vendéglő, kedvezmény bringásoknak, jól kitáblázva, Balatonkenese: Bringatanya, Balatonfűzfő: bringás büfé

 

 

Balatonalmádi - Badacsony

Bicikliutak minősége
> Balatonalmádi - Alsóörs - Csopak - Balatonfüred: bicikliút: nagyon jó minőségű, Balatonparton megy végig, kicsit gyökeres és parti kis forgalmú közút
> Balatonfüred: bicikliút: nagyon jó minőségű, kivéve a felüljáró előtt van egy padka, amit nem lehet észrevenni, de balesetveszélyes
> Balatonfüred - Tihany: bicikliút, jó minőségű
> Tihany: a félszigeten bicikliút: nagyon jó minőségű
> Tihany - Aszófő - Örvényes - Balatonudvari: bicikliút: jó minőségű
> Balatonudvari: bicikliút: jó minőségű és kis forgalmú közút
> Balatonudvari - Balatonakali: bicikliút: jó minőségű
> Balatonakali: bicikliút és kis forgalmú közút
> Balatonakali - Zánka: közepes forgalmú közút és bicikliút: jó minőségű
> Zánka: bicikliút és kis forgalmú közút
> Zánka- Balatonszepezd: kis forgalmú közút
> Balatonszepezd: domboldali kis forgalmú közút
> Balatonszepezd - Révfülöp: bicikliút: benőtte a fű
> Révfülöp: bicikliút, mellékút

> Révfülöp - Balatonrendes: bicikliút: benőtte a fű és egy kis részen a 71-esen kell menni
> Balatonrendes: bicikliút
> Balatonrendes - Badacsonyörs - Badacsonytomaj - Badacsony: bicikliút és egy kis részen a 71-esen kell menni

Bicikliutak kitáblázottsága
> Zánka, Balatonszepezd előtt: Van egy tábla, hogy balra Balatonszepezd, Keszthely. Ha Keszthely felé mész, akkor át kell menni a 71-en, utána van egy kereszteződés, ahol nincs tábla. Pedig balra kéne menni, a Villasor utcán (vagy a 71.-en), de mivel nincs tábla, tovább mész felfelé egy nagyon meredek emelkedőn. Mikor nagy nehezen felértünk, megkérdeztünk egy nénit, hogy merre van a bicikliút, és ő mondta, hogy vissza kell menni a lenti kereszteződésig. Állítólag itt rengetegen eltévednek, és már azon is gondolkoztak, hogy kitesznek egy táblát. Úgyhogy visszagurultunk, és elmentünk a helyes úton. Utána 2 kilométeren keresztül megint nem volt tábla.

Szolgáltatások
> szerviz, kölcsönzés: Balatonfüred: nincs kitáblázva, a városba betévedve találtuk, Zánka: Zánkarika kerékpárkölcsönző, Révfülöp: Szegi sport, és egy házias biciklikölcsönző
- nyilvános wc-k: nincsenek
- kutak: nincsenek
- biciklis szállás: Arács: Világbüfé, Balatonrendes: Bringaház
- biciklis pihenő: Csopak: pumpálni tudnak, Balatonfüred: Világbüfé, bringapark, Zánka: Kantin biciklis pihenő és büfé

 

 

Badacsony - Fonyód

Bicikliutak minősége
> Badacsony: kis forgalmú közút
> Badacsony - Badacsonytördemic: domboldali kis forgalmú közút, kb. 2 km után volt a következő tábla
> Badacsonytördemic: domboldali kis forgalmú út
> Badacsonytördemic - Szigliget: bicikliút: nagyon jó minőségű
> Szigliget: bicikliút: nagyon jó minőségű
> Szigliget - Balatonederics: bicikliút: nagyon jó minőségű, útközben volt egy sérült híd, ami le volt zárva, ezért ki kellett kerülni (balesetveszélyes, mert a 71-esen kell csalinkázni)
> Balatonederics: bicikliút: fel van repedezve
> Balatonederics - Balatongyörök: bicikliút: fel van repedezve
> Balatongyörök: : bicikliút: fel van repedezve és kis forgalmú közút
> Balatongyörök - Vonyarcvashegy: : bicikliút: fel van repedezve
> Vonyarcvashegy: bicikliút: fel van repedezve és kis forgalmú közút
> Vonyarcvashegy - Gyenesdiás: bicikliút: nagyon jó minőségű
> Gyenesdiás: bicikliút: nagyon jó minőségű
> Gyenesdiás - Keszthely: bicikliút: nagyon jó minőségű
> Keszthely: kis forgalmú közút és bicikliút: kicsit fel van repedezve
> Keszthely - Balatonberény: bicikliút: jó minőségű, néhol fel van repedezve
> Balatonberény: bicikliút: jó minőségű
> Balatonberény - Balatonkeresztúr: bicikliút: jó minőségű
> Balatonkeresztúr: bicikliút: jó minőségű
> Balatonkeresztúr - Balatonmáriafürdő: bicikliút: jó minőségű
> Balatonmáriafürdő: közepes forgalmú közút: kicsit fel van repedezve
> Balatonmáriafürdő - Balatonfenyves: közepes forgalmú közút: kicsit fel van repedezve
> Balatonfenyves: közepes forgalmú közút, kicsit fel van repedezve
> Balatonfenyves - Fonyód: közepes forgalmú közút, kicsit fel van repedezve
> Fonyód: bicikliút és mellékút

Bicikliutak kitáblázottsága
> Gyenesdiáson volt 1 olyan tábla a bicikliúton, amire ki volt írva, hogy a városban mi merre van, ez egy nagyon jó ötlet
> a kilométerek néha rosszul vannak kiírva
pl. 1. Tábla: Keszthely: 10, Gyenesdiás: 4, következő tábla: Keszthely: 7, Gyenesdiás: 3

Szolgáltatások
> nyilvános wc-k: Keszthelyen
> kutak: nincsenek
> szervizek, kölcsönzők: Szigliget: Kerékpár szerviz, kölcsönző, Keszthely: Kerékpár szaküzlet, Fonyód előtt: kölcsönző, szerviz
> biciklis megálló: Szigliget: Paprika étterem, Biciklis büfé, Szigliget után: Pedáltanya, még épül, Gyenesdiás: Bringatanya, Keszthely előtt: bringás büfé, Balatonberény: Margaréta étterem: ki volt táblázva térképpel együtt, de nem találtuk meg, valószínűleg már megszűnt, Balatonberény: Tekergő, információ szállásról

 

 

Fonyód - Siófok

Bicikliutak minősége
> Fonyód - Balatonboglár: bicikliút: a járda a bicikliút, rossz minőségű, fel van repedezve és kis forgalmú közút: kátyús
> Balatonboglár: bicikliút: nagyon rossz minőségű, fel van repedezve és kis forgalmú közút: kátyús
> Balatonboglár - Balatonlelle: kis forgalmú közút: kátyús

> Balatonlelle: bicikliút: egy szélesebb járda, sokszor veszélyes útkereszteződésekbe vezet bele és kis forgalmú közút
> Balatonlelle - Balatonszemes: bicikliút: Balatonszemes előtt jó minőségű
> Balatonszemes: bicikliút: jó minőségű és kis forgalmú közút
> Balatonszemes - Balatonöszöd: bicikliút: jó minőségű
> Balatonöszöd: bicikliút
> Balatonöszöd - Balatonszárszó: kis forgalmú közút
> Balatonszárszó: kis forgalmú közút és kis forgalmú közút
> Balatonszárszó - Balatonföldvár: kis forgalmú közút és bicikliút: Balatonföldvár előtt nagyon jó
> Balatonföldvár: bicikliút: nagyon jó minőségű
> Balatonföldvár - Zamárdi: bicikliút: jó minőségű és forgalmas autóút: Zamárdi előtt
> Zamárdi: gyalogos út és kis forgalmú közút

Bicikliutak kitáblázottsága
> Balatonlelle: semelyik kereszteződésben nem volt rendesen kitáblázva, keresgélni kellett, ráadásul sok veszélyes kereszteződés volt

Szolgáltatások
> nyilvános wc-k: nincsenek
> kutak: Balatonszemes, Szántód
> szervizek, kölcsönzők: nincsenek
> biciklis szállás: Balatonlelle: Kristóf motel és kemping és Nana Motel
> biciklis megállóhely: Balatonboglár: kis bringás megállóhely, Balatonlelle: bringás pihenőhely, Zamárdi felső: Lugas vendéglő

 

 

Balatoni szabadstrandok

  • Balatonakarattya Gumirádli szabadstrand
  • Balatonakarattya Lidó szabadstrand
  • Balatonboglár Platán strand
  • Balatonfenyves Szabadstrandok
  • Balatonföldvár Keleti szabadstrand
  • Balatonföldvár Központi szabadstrand
  • Balatonföldvár Nyugati szabadstrand
  • Balatonkenese Alsóréti szabadstrand
  • Balatonmáriafürdő Szabadstrandok
  • Balatonőszöd Községi szabadstrand
  • Balatonszárszó Központi szabadstrand
  • Balatonszemes Berzsenyi utcai szabadstrand, élményfürdő
  • Balatonudvari Fövenyes Szabadstrand
  • Balatonvilágos Községi szabadstrand
  • Fonyód Szabad strandok
  • Keszthely Déli szabadstrand
  • Örvényes Vadkacsa szabadstrand
  • Siófok Szabadstrandok
  • Szántód Rigó utcai szabadstrand
  • Szántód Beach Party szabadstrand
  • Tihany Gödrösi és Somosi szabadstrandok
  • Zamárdi Városi szabadstrandok
  • Zánka Gyermek és Ifjúsági Centrum strandja

 

Balatoni fizetős strandok

  • Ábrahámhegyi strand
  • Alsóörs községi strand
  • Badacsonyi strand
  • Badacsonytomaj városi strand
  • Balatonakali strand
  • Balatonakali Naturista strand
  • Balatonakarattya Bezerédj strand
  • Balatonakarattya Bercsényi strand
  • Balatonalmádi Wesselényi strand
  • Balatonalmádi Budatavai strand
  • Balatonalmádi Káptalanfüredi strand
  • Balatonberény Községi strand
  • Balatonberény Naturista strand
  • Balatonederics strand
  • Balatonfüred Esterházy strand
  • Balatonfüred Kisfaludy strand
  • Balatonfüred Aquapark
  • Balatonfűzfő Fövenystrand
  • Balatonfűzfő Tobruki strand
  • Balatonfűzfő Balaton Uszoda
  • Balatongyörök Községi strand
  • Balatonkenese Vak Bottyán Balatonlelle Napfénystrand és élményfürdő
  • Balatonmáriafürdő Központi strand
  • Balatonszepezd Központi strand és Viriuszi strand
  • Balatonszepezd Szepezdfürdői Ifjúsági strand
  • Balatonudvari Községi strand
  • Balatonvilágos Club Aliga strandja
  • Balatonvilágos Községi strandok
  • Csopaki strand
  • Gyenesdiás Diási strand
  • Gyenesdiás Alsógyenesi strand
  • Keszthely Városi strand
  • Keszthely Helikon strand
  • Keszthely Libás strand
  • Pálköve Önkormányzati strand
  • Révfülöp Szigeti strand
  • Révfülöp Császtai strand
  • Siófok Nagystrand Coke Club
  • Siófok Sóstói strand
  • Szigliget Községi strand
  • Tihany Hajóállomási strand
  • Tihany Sajkodi strand
  • Tihany Yacht kikötői strand
  • Vonyarcvasheg Lidó strand
  • Zánka Községi strand

 

Cikkajánló