Hírek

Bátaszék több száz éves oltalmazója győzött

Az Év Fája címet ezúttal egy 300-400 évesre becsült molyhos tölgy nyerte el. Bátaszék legidősebb fájához már helyi tradíció is kötődik.

Szerző:
MTI
Fotó:
evfaja.okotars.hu
2015. november 23.

Az Év Fája címet ezúttal egy 300-400 évesre becsült molyhos tölgy nyerte el. Bátaszék legidősebb fájához már helyi tradíció is kötődik.

A tölgy hosszú élete során a helyiek szerint a település oltalmazójává vált. A hozzá kapcsolódó hagyomány alapján minden év május 25-én borral öntözik meg a törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon.

 

Fotó: http://evfaja.okotars.hu
Fotó: http://evfaja.okotars.hu


Az Ökotárs Alapítvány által szervezett versenyen bármely közösség benevezhetett egy számára kedves fát. Ebben az évben több mint hatvan jelölt indult. Közülük szakmai zsűri választott ki 15-öt, amelyek bekerültek a döntőbe, majd online szavazás döntött a győztesről. A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében, a bátaszéki tölgy 6424 voksot kapott, és ezzel elnyert egy speciális kezelésre feljogosító utalványt. A Hős Fa címet és a vele járó állapotfelmérő szakmai vizsgálatot és kezelési javaslatot a körbeépített győri gesztenyefa kapta, amely az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széles körű összefogását díjazta, amellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját és ajándékcsomagját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el. A döntősök többek között madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.


A magyarországi verseny győztese részt vesz a 2016 elején rendezendő európai versenyen is, amelynek győztese az Európai Év Fája cím büszke tulajdonosa lesz. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést ért el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Te melyik fára szavaznál?

Két évezred lombkoronás túlélői

Szilárdság, erő, keménység

 

 

Cikkajánló