Ilyen a befagyott bakonyi Gyilkos-tó

Persze nem ez az „igazi” Gyilkos-tó, nevét a vízből kiálló facsonkok miatt kapta, utalva az Erdélyben található Gyilkos-tóval való hasonlóságára.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pleszinger László
2023. február 6.

Persze nem ez az „igazi” Gyilkos-tó, nevét a vízből kiálló facsonkok miatt kapta, utalva az Erdélyben található Gyilkos-tóval való hasonlóságára.

Pleszinger Lászlótól kaptuk az alábbi képeket, melyeken a befagyott Hubertlaki-tavat láthatjuk. Erről a Bakonyban található kis állóvízről annyit érdemes tudni, hogy mesterségesen, egy patak felduzzasztásával hozták létre vaditatónak még a nyolcvanas évek közepén.

A tó hivatalos nevét a közeli Hubertlakról kapta, az Esterházyak egykori vadászlakjáról, amely pár száz méterre északra, a Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Hamuházi réten állt, amíg le nem égett 1967-ben. Helyén ma vadászház, illetve egy nemrégiben felújított kulcsosház áll.

MEGKÖZELÍTÉS ÉS TÚRATIPP

Akár autóval, akár busszal érkezünk, a Bakonybéltől északra fekvő Huszárokelőpuszta tekinthető az ideális starthelynek. Az innen induló erdészeti út a Som-berek-séd völgyében csak engedéllyel használható gépjárművel, erre jellemzően a Hubertlaki kulcsosház vendégeinek van lehetősége. Autó nélkül azonban nem kell a szilárd burkolaton maradni, a völggyel párhuzamos hegygerincen a Hubertlaki tanösvényen – változatos, idős és egészen fiatal erdőkön át – is megtehetjük a mintegy egyórás utat. A tanösvény a huszárokelőpusztai erdei iskola elkerített kertjéből indul, ezért nem a legkönnyebb rátalálni, de a nagy felbontású online turistatérképek segítenek. A tótól visszafelé már érdemes a hangulatos völgyben sétálni, továbbra is követve a tanösvény jelzését. Ezen a rövid körtúrán összesen 8 kilométer megtétele után érhetünk vissza a kiindulópontra.

Cikkajánló