Befejeződött az angolkert felújítása Tatán

Tatán befejeződött a Cseke-tó melletti 25 hektáros angolkert felújításának második üteme, a parkot egy 1823-as helyszínrajz alapján eredeti állapotában állították helyre.

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2015. augusztus 15.

Tatán befejeződött a Cseke-tó melletti 25 hektáros angolkert felújításának második üteme, a parkot egy 1823-as helyszínrajz alapján eredeti állapotában állították helyre.

Az impozáns angolpark Tata tóvárosi városrészében található a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első, angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.

Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorúfüzeket.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható.

 



Az angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az olimpiai edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben adták át a sportolóknak.

A mintegy 250 millió forint uniós pályázati támogatás felhasználásával megújították faállományt, korhű módon helyreállították a park műromjait és több épületét.


A Turista Magazin a helyszínen járt, szeptemberi számunkban részletes beszámolót olvashatsz majd az angokertről.


Megvalósult a kastély melletti, egykor nyári konyhának épült ingatlan műemléki rekonstrukciója is. Az 1803-ban emelt épület egyik oldala vakolatlan mészkőfal. Az anyagban látszanak a földtörténeti negyedkor tengereiben egykor élt növényzet szármaradványai. A szokatlan anyagválasztás a parkban több helyütt előfordul, hozzájárul a műemlékegyüttes romantikus hangulatához.

Mivel a térségben újrafakadtak a bányaművelés miatt korábban elapadt források, a parkban ismét kialakították a Tükör forrás által táplált tó medrét, valamint biztosították a pálmaház melletti kisebb tó természetes vízutánpótlását.

 



Az angolkert rehabilitációjának korábbi ütemében 525 millió forintos ráfordítással 1700 férőhelyes nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpadot hoztak létre, valamint felújították az Esterházy család által 1784-ben építetett copf stílusú kerti lakot.

Az épület földszintjén a Herendi Porcelánmanufaktúra kétszáz évet átfogó alkotásaiból nyílt állandó kiállítás, mivel a porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját. Az emeleten az angol mintájú kertépítészet európai és magyar példáit, valamint a tatai angolkert történetét mutatják be tablókon és videókon.

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír Tatáról

 

Cikkajánló