Beindult a Lillafüredi-vízesés

Hazánk legnagyobb függőleges esésű zuhatagja biztos hírnöke a bükki kikeletnek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
Forrás:
MINAP.HU
Idokep.hu
2022. március 24.

Hazánk legnagyobb függőleges esésű zuhatagja biztos hírnöke a bükki kikeletnek.

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Lillafüred egyedülálló látványossága nem üzemel egész évben. A természetesnek ható vízesést ugyanis a Miskolci Vízmű Kft. évszaktól függően szabályozza, azaz a téli hónapok idejére elzárja a vízutánpótlást. Erre azért van szükség, mert a szivattyúzás közvetett módon balesetveszélyt idézhet elő: ha a befagyott Hámori-tó jégrétege alól kiszívják a vizet, a jég egy légrétegen feküdne, így az még könnyebben beszakadhatna a tiltás ellenére a jégre merészkedők alatt.

A Hámori-tavat borító jég felolvadt, a következő napokban – és várhatóan hetekben is – egyre enyhébb időre számíthatunk, ezért a MIVÍZ Kft. néhány nappal ezelőtt megnyitotta a vizet.

A lillafüredi vízesést alapvetően a Szinva-patak táplálja, ami eredetileg közvetlenül a Hámori-tóba torkollott, de az ingadozó vízhozam miatt a szakemberek néhány évtizede a Hámori-tóba szivattyút telepítettek, és egy vezetéken keresztül táplálják a patakot, hogy biztosítsák az óriás zuhatag folyamatos működését, azaz a turistacsalogató látványt.

A lillafüredi Palotaszálló függőkertjeinek építésekor kialakított mesterséges, időszakos vízesés 20 méteres magasságból zúdul alá, ami hazánk legmagasabb függőleges vízesése. A Palotaszálló sétánya nagyjából a vízesés felénél éri el a pompás zuhatagot, korláttal ellátott ösvényen lehet lejutni a vízesés alsó részéhez, az Anna-mésztufabarlang felől pedig közvetlenül a látványosság lábához jutunk.

Cikkajánló