Bekukkantunk egy turistadoyen uzsidobozába

A múlt század derekán egy hosszabb túra elképzelhetetlen lett volna a hátizsák mélyén lapuló, alumínium lemezből készült ételdoboz nélkül. Az általában ezüst, de arany színben is pompázó, a megfelelő szellőzést biztosító lyukacskákkal ellátott dobozok tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy a turista elemózsia friss maradjon, ne nyomódjon össze, ne okozzon kárt a hátizsák egyéb tartalmainak.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2015. augusztus 5.

A múlt század derekán egy hosszabb túra elképzelhetetlen lett volna a hátizsák mélyén lapuló, alumínium lemezből készült ételdoboz nélkül. Az általában ezüst, de arany színben is pompázó, a megfelelő szellőzést biztosító lyukacskákkal ellátott dobozok tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy a turista elemózsia friss maradjon, ne nyomódjon össze, ne okozzon kárt a hátizsák egyéb tartalmainak.

Fabók Juli néni, az aranyjelvényes túravezető a mai napig a fémdobozt használja a műanyag helyett. Több napos túrákra kettőt is visz magával. Az egyikben az aznapra előkészített élelmiszerek foglalnak helyet, a másikban lapul az aranytartalék. A húsok csomagolásához nem műanyag-, vagy alufóliát használ a túravezető, hanem még odahaza félreteszi a felvágottak csomagolására használt, belül fóliás papírokat. Lehet sokan arra gondoltok, hogy ez mekkora sóherség, én inkább azt mondom, hogy Juli néni környezettudatossága ebben is megmutatkozik. A papírt többször felhasználja, sokkal kevesebb szemetet termelve így.

 

 

Az ételdoboz nála főként otthon előkészített sült húsokat, általában fasírtot, vagy csirkecombot tartalmaz, hiszen a friss pékárut menet közben érdemes beszerezni hozzá. Juli néni még gyermekként szeretett bele ebbe a különleges, mondhatjuk bátran kultikus turistakellékbe. Iskolai kirándulásokon mindig vágyakozva figyelte tanárait, ahogy előveszik az ételdobozokat, és ahogy előkerülnek a finomságok azok mélyéről.

 

Az aranyjelvényes doyen uzsidobozában, a hús mellett, még előre elkészített szendvicsek, zöldségek és banán is található. Desszertként pedig a piskótatallért favorizálja, hiszen ez a forró nyári napokon is kiválóan bírja a hőséget, és a süteményféleség csomagolása éppen olyan széles, hogy kiválóan beszorítható az alumínium ételdobozba.

 

Bár Juli néni is sokszor túra közben vágja le a hússzeleteket, amikor a csapat megáll regenerálódni, a közismert multifunkciós bicskát nem hord magával. Egy könnyű, és tisztességben megkopott, de még ma is jól szolgáló fanyelű kis kést használ, amelyhez egyik barátnője készített egyszerű, de megfelelő tokot. Régebben metszőollót is vitt magával, amely a machettét helyettesítette, ha a túlburjánzó növényzet eltakarta a jelzést, vagy lehetetlenné tette a továbbhaladást. Ma már ez a súlyos szerszám ritkán kerül be az idős, de sportos túrázó hátizsákjába.

 

 

Juli néni túráin dél környékén kötelező ebédszünet van, amely rendszerint félórás. Ha hajnalban indulnak útnak, egy negyedórás pihenőt is beiktat tízóraizni. Az étkezést rendszerint egy kellemes pihenőhelyen, szép környezetben költik el. A gyakorlatlanabb, kezdő természetjáróknak mindig ad jótanácsokat az elemózsiával kapcsolatban is. Fabók Julianna szerint nincs olyan élelmiszer, amit tilos elhozni egy túrára, csak megfelelően kell csomagolni, azt meg ami pedig romlandó, nem szabad a nap végére tartogatni. Szintén fontos tanács, hogy még egy rövidnek ígérkező túrán se faljuk fel az uzsidoboz teljes tartalmát ebédidőben. Tartalékoljunk, még akkor is, ha ún. “madárlátta” élelmiszer lesz is a maradékból.

 

A fém uzsidoboz egyértelmű előnye a műanyag ételdobozokkal szemben, hogy nem füllednek be, ezért bizonyos élelmiszerek tovább bírják benne. Viszont valamivel nehezebb, ha rosszul csomagolt, nem megfelelő élelmiszer kerül bele, beszennyezheti hátizsákunkat. Bár a régi, hazánkban korábban használt uzsidobozt tudomásunk szerint már nem gyártják, ha valaki mégis kedvet kapott fémre váltani, azért találhat alternatívát. Neves svájci és amerikai cégek is kínálnak az interneten hasonló célra alkalmas eszközöket, de szinte bármelyik military üzletben találhatunk céljainknak megfelelő ételdobozt.



Fabók Julianna turistaéletét és a hazai munkásságát a Turista Magazin 2015. szeptemberi számából részletesen is megismerhetitek.

 

 


 

Cikkajánló