Belakták a széncinegék a Geleji-erdő odúit

Tavaly tavasszal került ki a 10 darab mesterséges madárodú a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet erdejében, melyeket idén használatba vettek a cinegék.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2023. május 12.

Tavaly tavasszal került ki a 10 darab mesterséges madárodú a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet erdejében, melyeket idén használatba vettek a cinegék.

A Geleji-erdőt és környékét 2022 tavaszán tisztították meg a szeméttől a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Ezzel egy időben kihelyeztek 10 darab madárodút is az énekesmadarak számára. Míg tavaly nyáron az odúk üresen maradtak, idén alaposan belakták azokat: 8-ban költenek, a maradék kettőt pedig éjszakázásra használják a madarak, legalábbis az ürüléknyomokból ez látszik.

📰 Vasárnapi jó hírek: 🚯🌳 Még lehet emlékeznek rá, hogy tavaly tavasszal megtakarítottuk a Geleji erdőt és környékét az...

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság2023. május 7., vasárnap

Az odúkba széncinegék költöztek, volt, ahol tojásokat vagy fiókákat is találtak. Érdekesség, hogy a széncinegék nem ritkán foglalnak el postaládákat is. Ebből is látszik, hogy a faj mennyire alkalmazkodó. Bár alapvetően harkályodúkban költ, szívesen belakja azokat a helyeket is, amelyeket más madarak nem: kerítések és korlátok üreges részeit, vázát, útterelő bóját, de találtak már fészket állítva tárolt matractekercsben, vascsövekben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Cikkajánló