Belepusztult a kutya a vaddisznótámadásba Veszprémben

A sajnálatos eset a veszprémi Gulya-dombon történt. A bóklászó kutya valószínűleg felzavarta a bokorban pihenő vaddisznót, ami súlyosan megsebesítette.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány Facebook
Veol.hu
2022. március 24.

A sajnálatos eset a veszprémi Gulya-dombon történt. A bóklászó kutya valószínűleg felzavarta a bokorban pihenő vaddisznót, ami súlyosan megsebesítette.

Az ötéves kutyát azonnal orvoshoz vitték, de annyi vért vesztett, hogy már nem lehetett rajta segíteni. „Fokozottan figyeljetek oda a sétáknál, ha arra vagy más erdős részeken jártok kedvenceitekkel, mert januártól májusig fialási időszak van, s ha veszélyben érzik malacaikat, nekimennek bárkinek és bárminek” – hívta fel a kutyások figyelmét az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány az eset után egy Facebook-posztban, hozzáfűzve, hogy mentett kutyusról volt szó, gazdája pedig rengeteget segít az állatvédőknek.

A Gulya-domb környéki 60-80 hektáros parkerdőt, a veszprémi futók és kirándulók kedvelt helyszínét egyébként állítólag a nagy forgalom miatt többnyire elkerülik a vadak. Fatális véletlen, hogy a hétvégén mégis egy vaddisznóba botlott itt az egyik kutyákat sétáltató – írja a Veol.hu. Az eset a kutyafuttatótól 10 méterre történt.

Ugron Ákos Gábor, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy mivel a vaddisznók ellési időszaka van, fontos, hogy a kirándulók a turistaútvonalakon maradjanak, és pórázon vezessék a kutyáikat. Nem lehet tudni ugyanis, hogyan reagál az egyébként békés eb a vad látványára és szagára. Envert Yurt, a területen illetékes Sédmenti Vadásztársaság elnöke hasonlóképp vélekedik. „A kutya gazdájának kötelezettsége, amennyiben az erdőn, illetve a mezőn tartózkodik, hogy csak pórázon viheti a kutyáját. Egy kutya, amelyik nincs pórázon vezetve, a vadászösztöne miatt vadászhat az ott tartózkodó vadra. Egy egészséges vaddisznó, ha csak megérzi az emberek és a kutyák szagát vagy jelenlétét, menekül. Akkor támad csak, ha védi a kicsinyeit, illetve, ha sarokba van szorítva. Valószínűsíthető, hogy ebben az esetben is hasonló történhetett, ami miatt ez a baleset bekövetkezett” – mondta a Veolnak.

Cikkajánló