Bélyegen a virágok császára és a szivárvány istennője

A Nemzeti Botanikus Kert két ékességét, a buharai nőszirmot és a bazsarózsacserjét ábrázolják a most kiadott alkalmi bélyegek.

Szerző:
MTI/botanikuskert.hu/TM
Fotó:
Magyar Posta Zrt./TM
2015. augusztus 8.

A Nemzeti Botanikus Kert két ékességét, a buharai nőszirmot és a bazsarózsacserjét ábrázolják a most kiadott alkalmi bélyegek.

Az ország legjelentősebb és leggazdagabb élőnövény-gyűjteményébe tartozó példányokat ábrázoló bélyegek a Nemzeti Botanikus Kert és az MTA Ökológiai Kutatóközpont együttműködésével készültek kifejezetten a gyűjtők számára. A bélyegek 215 forintba kerülnek.


A Közép-Ázsiából származó sárga és fehér virágú buharai nőszirom (Iris bucharica) 40 cm magasra nő, április-májusban virágzik, jól tűri a hideget, de kedveli a napfényt. A latin nevében felbukkanó Iris a görög mitológia szivárvány aranyszárnyú hírvivőjére, a szivárvány istennőjére utal - mondta el Kósa Géza, a kutatóközpont osztályvezetője.


A bazsarózsát őshazájában, Kínában a virágok császárának tartják. Hazánkban május első felében nyílik, virágainak színe a hófehértől a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketés bordóig terjed.
A Magyar Posta legutóbb 2013-ban jelentetett meg a Nemzeti Botanikus Kerttel kapcsolatos bélyeget, amikor Ujvárosi Miklós, a botanikus kert kialakításában nagy szerepet játszó professzor születésének 100. évfordulóját ünnepelték.


A különleges növényeket ábrázoló bélyeghez alkalmi boríték is tartozik, amelyen a kertben található vízimalom szerepel; az alkalmi bélyegzőn pedig a setétlő iszalag stilizált rajza látható. A képeket Berta Ágnes grafikusművész tervezte.


A bélyegek és a boríték a készlet függvényében már kaphatók az első napi postákon, valamint a Filapostán, de megrendelhetők a Magyar Posta internetes áruházából is. Hamarosan Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kert jegypénztárában is elérhetők lesznek. 

 

A leggazdagabb botanikus kert

A Nemzeti Botanikus Kertet hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményével (közel 13 000 példánnyal) Vácrátóton találod. Az egykori kastélyparkból kialakított 27 hektáros kert több mint 180 éves, műemlék- valamint természetvédelem alatt áll. Nem csak a növények miatt érdemes ellátogatni ide: az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 puhatestű állatfajjal találkozhatsz. Itt üzemel a Pannon Magbank is. 


Gyűjtemények: növényrendszertani gyűjtemény, dendrológiai gyűjtemény, üvegházi gyűjtemény, évelő-, sziklakerti és botanikai hagymás-gumós növénygyűjtemény


Állandó kiállítások:
Berkenyeház: itt a biológiai sokféleségről, az ökológiai kutatásokról, valamint a botanikus kertekben folyó munkáról tudhatsz meg többet.
„Túl nagy lábon élünk”: az éghajlatváltozás jelentőségét és következményeit, a megújuló energia típusait ismerheted meg.


A botanikus kert színes programokkal is várja a látogatókat, legközelebb az augusztus 20-ai hosszú hétvégén, amikor kerttörténeti, illetve „hónap érdekességei” tansétára lesz lehetőség. Az ünnep miatt az üvegházak és az állandó kiállítások pénteken is hosszabb nyitva tartással, 8:00-15:45 között látogathatók.


Nyitva tartás


Április 1. - október 31.
8:00-18:00


Üvegházak és állandó kiállítások
Kedd - csütörtök: 8:00-15:45
Péntek: 8:00-13:15
Szombat - vasárnap: 8:00-15:45


November 1. - március 31.
8:00-16:00


Üvegházak és állandó kiállítások
zárva


A jegyárak eléréséhez kattints ide!

 

 

A megközelítéshez itt találsz tippeket. 

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Jégbe zárt öröklét

Őszre megújul a Helikon kastélymúzeum kertje

Mi is meglepődtünk a 2016-os év madarán

 

 

Cikkajánló