Biciklipártiak a magyarok

Egy új országos reprezentatív felmérés szerint a magyarok kétharmada biciklizik. Alacsony viszont a biztonságérzetünk, viszonylag keveset áldozunk a bringákra, mégis szeretnénk, hogy többen kerékpározzanak. 

Szerző:
cofidishitelmonitor.hu
Fotó:
123rf.hu
cofidishitelmonitor.hu
2017. május 11.

Egy új országos reprezentatív felmérés szerint a magyarok kétharmada biciklizik. Alacsony viszont a biztonságérzetünk, viszonylag keveset áldozunk a bringákra, mégis szeretnénk, hogy többen kerékpározzanak. 

 

A Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatása szerint a magyar lakosság „biciklipárti”, a 18-69 évesek közel 70 százaléka rendelkezik saját kerékpárral, és 65 százalékuk, ha csak alkalmanként is, de szokott kerékpározni, ötödük szinte minden nap biciklire pattan. A lakosság kétharmada a biciklit a mindennapi közlekedésre alkalmas eszköznek tartja, ugyanennyien vélik azt is, hogy még mindig nincs Magyarországon elég bicikliút ahhoz, hogy a kerékpár a mindennapi közlekedés része legyen. A biciklizők többségét leginkább az motiválná, ha több lenne a kerékpárút. A jelenlegi körülmények között csak négyből egy felnőtt közlekedik rendszeresen kerékpárral.

 

 

Budapesten kívül a nagyvárosokban a legalább hetente kerékpározók aránya 38 százalék, míg vidéken többen kerekeznek, ott ez a szám 41. Életkor tekintetében a legtöbben a 18-29 és 40-49 éves korosztályokból használják ezt az eszközt, és jellemzően inkább a férfiak. A kerékpározás célja elsősorban a vásárlás és az ügyintézés (41%). Szórakozás, időtöltés céljából 38 százalékunk közlekedik biciklivel. Munkába vagy iskolába a lakosság kevesebb mint 1/3-a jár kétkerekűvel, és ugyanennyien használják sportolási célból is.

 

 

A magyarok nagy többségét (84%) bringavásárláskor az árérzékenység jellemzi, sokan keresik a kedvező ajánlatokat. Kerékpárra legfeljebb 10 ezer forintot költenek évente, ha új kerékpár vásárlásban gondolkoznak, nem mennek 60 ezer forint fölé.

 

 

Az Eurobarométer nemzetközi felmérés adatai szerint Magyarország a rendszeres kerékpárhasználat tekintetében a negyedik legjobban teljesítő ország volt az EU-ban 2013-ban, a megkérdezettek 45 százaléka hetente legalább egyszer ült kerékpárra. Ezzel szemben 2017-re ezek a számok változtak: a kutatás szerint némi visszaesés érzékelhető, mert jelenleg csupán 35 százalék mondja ugyanezt. Az adatok szerint visszatartó tényező például, hogy a nem vagy csak ritkán biciklizők körében 53 százalék a kerékpárral nem rendelkezők aránya. Ezen kívül 37 százalék véli úgy, hogy nehezen megközelíthető az úti célja, és 35 százalék tart az autós forgalomtól. Viszont számos olyan ösztönző tényező van, amelyek elősegíthetik a rendszeres kerékpározást. A kiterjedtebb kerékpárút-hálózat (68%) mellett erős motivációt jelentene a már most is kerékpározóknak, ha nem kellene az autósok miatt (67%), illetve a lopástól tartani (66%).

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Paloznakon érdemes bringára pattanni
Tavaszi bringás Tisza-tó-kerülés 

Tókerülés extrákkal

 

Cikkajánló