Bogárkülönlegességek a babócsai erdőkben

Hallottál már a pontozott pikkelyespattanóról vagy a csuklyás tövisnyakúbogárról? Esetleg a hangyák által etetett ékes hangyászholyváról? Most megismerheted ezeket a különleges bogarakat.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Sár József / DDNPI
2022. december 21.

Hallottál már a pontozott pikkelyespattanóról vagy a csuklyás tövisnyakúbogárról? Esetleg a hangyák által etetett ékes hangyászholyváról? Most megismerheted ezeket a különleges bogarakat.

Második éve folyik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által természetkímélő kísérleti erdőgazdálkodással kezelt babócsai erdőrészletek bogárfaunájának feltárása. A területről a specialista bogárszakértő által végzett kutatómunka eredményeként 395 bogárfaj vált ismertté, melyek között 39 védett és 4 Natura 2000-es faj is található. Most ezek közül mutatunk be 5 ritka és faunisztikailag értékes bogárfajt Babócsáról.

Pontozott pikkelyespattanó

Valódi ritkaság, mediterrán faunaelem. Az erdők ökoszisztémájában a bomló, elhalt faanyagok újrahasznosításában tölt be fontos szerepet, úgynevezett xilofág faj.

Megerle pattanó

Hasonlóan az előző fajhoz igen kevés hazai adattal bíró, idős állományú, természetközeli erdők xilofág lakója.

Tölgy komorka

Meglehetősen ritka, idős tölgyesek ledőlt törzsében fejlődő xilofág rovar, amely az előzőekben említett fajokhoz hasonlóan antropogén hatásoktól mentes, háborítatlan élőhelyet igényel.

Csuklyás tövisnyakúbogár

Kevés hazai adat áll rendelkezésre erről a szintén xilofág fajról, melynek megfigyelése, gyűjtése olyan speciális módszereket igényel, mint a boros-banános lombcsapda és a fénycsapda.

Ékes hangyászholyva

Hangyavendég bogárfaj, mely elsősorban a Lasius nemzetségbe tartozó hangyafajok fészkében él.

A bogár bódító váladékot termel, ezért nemcsak hogy megtűrik a hangyák, de előszeretettel gondozzák, etetik is az asztaltárs vendéget, védelmet, állandó hőmérsékletű mikroklímával rendelkező élőhelyet is biztosítva számára.

0Nehezen kimutatható faj, a hangyafészkek átkutatásával, rostálásával és föld alatti csapdák telepítésével sikerült felkutatni. A hangyák és a hangyavendég bogárfajok kapcsolata legalább ötven millió éves, Lengyelországi eocén korú borostyánkőbe zárt fosszíliákban együtt bukkantak rájuk.

Cikkajánló