Skarlátbogár – Jól tűri a hideget és klausztrofóbiával sem küzd

Ez a különös, skarlátvörös színű és feltűnően lapos bogár szokatlan dolgokat kedvel az életben; a fák kérge alatt éli életét és meglepően jól bírja a téli fagyokat.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Urbán L. / Bükki Nemzeti Park
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. november 28.

Ez a különös, skarlátvörös színű és feltűnően lapos bogár szokatlan dolgokat kedvel az életben; a fák kérge alatt éli életét és meglepően jól bírja a téli fagyokat.

Kezdhetném azzal a felütéssel, hogy a skarlátbogár azon kevés rovarok egyike, amellyel télen találkozhatunk, ami több mint meglepő szokás egy ízeltlábútól. De hiába is mozgolódik a hidegben, nem nagyon kerül szem elé. Ez a bogár ugyanis jobb szereti a nyirkos, sötét és szűk helyeket, ezért is tölti életének nagy részét a fák kérge alatt. Ennek köszönheti lapos testét is, és a lárvái is emiatt néznek ki úgy, mintha épp egy szarvas patája alól jöttek volna elő.

A skarlátbogár lárvája nyár végén és ősszel bábozódik, majd a kifejlett rovar telel át. Vagyis míg más „normális rovarok” télen – így vagy úgy – elbújnak a hideg elől, vagy meg sem érik a telet, a skarlátbogár télen aktív. Hidegtűrésének nyitja, hogy fagyálló fehérjékkel és glicerintermeléssel csökkenti testének fagyáspontját, így télen, fagypont alatt is remekül elvan.

A védett skarlátbogárról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvasható egy hosszabb cikk, amelyből kiderül, hogy a skarlátbogaraknál tényleg a fakéreg alatt történik minden, ami fontos az életükben, ott táplálkoznak, ott párosodnak és ott fejlődnek utódaik is, ezért is létfontosságú a faj számára az erdőben lévő holtfák jelenléte.

További érdekességek a skarlátbogárról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Cikkajánló