Bor, séta, Hévíz

Gyönyörű panorámában, történelmi kalandozásban és gasztronómiai élményekben lehet része annak, aki a jövőben nem csak fürdőzni látogat Hévízre.

Szerző:
Forrás: turizmus.com
Fotó:
Hévíz Város Önkormányzat
2015. szeptember 17.

Gyönyörű panorámában, történelmi kalandozásban és gasztronómiai élményekben lehet része annak, aki a jövőben nem csak fürdőzni látogat Hévízre.

A „Korok és borok” elnevezésű sétaút Egregy városrész izgalmas színhelyein kalauzolja végig a turistát. A tematikus barangolás egy római kori kőépület és egy császárkori település maradványainak megtekintésével kezdődik. A 2015-ben átadott, modern, látványos bemutatótérrel rendelkező egregyi múzeumban a „Hévíz évezredei” című állandó kiállításon régészeti leleteket fedezhetnek fel a látogatók. Az út az épület melletti dísztéren áthaladva a szőlőhegyre vezet, majd a rusztikus díszburkolattal ellátott ösvény és a 2003-ban emelt hegykapu következik, ahol meredek partfalba vágott római téglasír található.


A festői szépségű Dombföldi úton bandukolva szép táj tárul a sétáló elé: a pannonvidék szőlőérlelő lankái az egregyi völgyre futnak alá, kelet felé nézve pedig a Keszthelyi-hegység kontúrja látható. A kirándulás megkoronázásaként a vándorok homokkőből épült Árpád-kori műemléktemplomhoz érkeznek, melynek éke a nyolcszögű, csürlős sisakkal fedett torony. Visszafelé érdemes útba ejteni az Öreg Harang éttermet, ahol kiváló gasztronómiai élmények mellett gyönyörű panoráma nyílik a zalai tájra.

 

A sétaút látképe a terveken


Hévíz régóta dédelgetett álma teljesült a sétaút kiépítésével, valamint a projekthez kapcsolódó létesítmények megvalósításával, melyekhez 515,96 millió forintos uniós támogatás állt rendelkezésre.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Borkóstoló bakancsban - 1. rész

Körbe karikába - Biciklitúra a Visegrádi-hegységben

Középkori templomok újratöltve

Öt vadregényes tó családi kiruccanáshoz - 2. rész

Cikkajánló