Borkóstoló bakancsban - 1. rész

Magyarországot keresztül-kasul, sőt, akár körbe is lehet kortyolni - állítják a borbarátok. És igazuk van. A borturizmus az 1990-es évek közepétől van jelen a hazai turisztikai kínálatban, évről évre egyre nagyobb hangsúllyal. Történelmi borvidékeinken ma már több mint harminc borút várja egyedi kínálattal a látogatókat. Most öt remek bortúrát ajánlunk, amit érdemes felfedezni.

Szerző:
Tóth Judit
2015. szeptember 12.

Magyarországot keresztül-kasul, sőt, akár körbe is lehet kortyolni - állítják a borbarátok. És igazuk van. A borturizmus az 1990-es évek közepétől van jelen a hazai turisztikai kínálatban, évről évre egyre nagyobb hangsúllyal. Történelmi borvidékeinken ma már több mint harminc borút várja egyedi kínálattal a látogatókat. Most öt remek bortúrát ajánlunk, amit érdemes felfedezni.

1. Hazánk első borútja - Villány-Siklósi Borút

 

Fotó: Seres Milán


Legdélebben fekvő borvidékünkön, a napfényes déli lejtőknek köszönhetően sok szőlőfajta érzi jól magát, és híresen jó borok érlelődnek a hordókban. A hegység mentén számos kulturális és természeti látnivaló is utunkba akad, melyeket - borkóstolás előtt vagy után - érdemes felkeresni. A máriagyűdi kegyhely, Siklósi vára, a Szársomlyó, a nagyharsányi szoborpark vagy a műemlék pincesorok - hogy csak néhányat említsünk. A Villányi borvidéken szüret elmúltával sem áll meg az élet, hisz a Márton-nap itt egész novemberben tart, újborkóstolással, libatorral és lampionos felvonulásokkal. 

Még több infó: villanyiborvidek.hu

 

A Turista Magazin ajánlja:
Palkonyai pincefalu
A Villányi-hegység északkeleti végénél található kis falu legnevezetesebb látványossága a 19. századi műemlék pincesor, amely a betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját őrzi. Palkonya honlapja


2. Ahol a borok királya terem - Bortúrák Tokaj-Hegyalján

 

Fotó: Gulyás Attila


A borvidék világhírnevét a tokaji aszúnak köszönheti, amely XIV. Lajos udvarában kapta „a borok királya, a királyok bora” kitüntető címet. A Tokaj-hegyaljai borvidék 2002-ben - kultúrtájként - a világörökség része lett. Hegyalján ma az ültetvények 65%-át a furmint, 30 %-át a hárslevelű, 5%-át pedig a muskotály adja, piros szőlőfajtát ugyanis itt nem engedélyeznek. A borszerető túrázók nemcsak a látnivalók, de a kedvelt borfajtáik alapján is megtervezhetik túrájukat. Elindulhatnak a „Furmint”, a „Hárslevelű” vagy épp a „Sárga muskotályos” útvonalon, ahol kedvenc boruk születését a szőlőültetvényektől a pincékig kísérhetik végig.

Még több infó: tokaji-borut.hu


Tudtad-e?
Az aszúbor Erdőbénye nevéhez fűződik. Szepsi Laczkó Máté, aki kidolgozta az aszúborkészítés technológiáját, itt volt prédikátor. A mára világhírűvé vált nedűt elsőként Lorántffy Zsuzsanna kóstolhatta meg 1631-ben.

3. „Vulkánok völgyében” - Badacsonyi Történelmi Borvidék Borút

 

 Fotó: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület


Hazánk egyik leggyönyörűbb vidékén hangulatos pincék és kihagyhatatlan látnivalók sokasága várja a látogatókat. Festői bazalthegyek, várak, várromok, kastélyok, kápolnák, a nagy hagyományú szőlőkultúra emlékei - felsorolni is nehéz, mi mindent kínál a Badacsonyi Történelmi Borvidék Borút. A vörös homokkő és a bazalt alapkőzetű termőterületeken sokféle szőlő megterem, köztük a borvidék leghíresebb fajtája, a szürkebarát. A legenda szerint a szerzetesek honosították meg a környéken, mert olyan szőlőt kerestek, amely cukor hozzáadása nélküli is kellemes bort ad minden évben, s így miseborként is használható.

Még több infó: badacsonyiborut.hu


A Turista Magazin ajánlja:
A Szent György-hegyre a csodálatos kilátás és a híres bazaltorgonák mellett az építészeti látnivalók miatt is érdemes felmenni. A hegy oldalában áll a környék egyik legszebb présháza, az 1786-ban népies barokk stílusban épült Tarányi-présház, a közelben található Lengyel-kápolnát pedig a Balaton környéki barokk művészet egyik legszebb emlékeként tartják számon.

4. Kaptárkövek és pincék - Bükki borutak

 

Fotó: Nemes Róbert


A Bükk hegység lejtőin két történelmi borvidék is található. A Bükki borvidék a Bükkalján húzódik, ahol a riolittufában nemcsak barlanglakások és kaptárkövek, de borospincék is szép számban akadnak. Az Egri borvidék központjában, Egerben, nem volt szokás a szőlőben borházat és pincét tartani - a szőlőt inkább hazavitték a városba, ahol ma több mint ezer pince található. A legrégebbi 400 évnél is idősebb. Az Egri borvidéken bebarangolhatjuk a bikavér hazáját, a leányka, a hárslevelű vagy az olaszrizling útját.

Még több infó: egriborut.hu; Bükkaljai Borút: borigo.hu

 

A Turista Magazin ajánlja:
Ódorvár
A bükkaljai Cserépfalu közelében található várromtól csodálatos kilátás nyílik a Déli-Bükkre és a Bükkalja dombjaira. Az itteni erődítmény valószínűleg a hegy alatt húzódó, a középkorban forgalmas Hór-völgyet „tartotta szemmel”. A völgy ma kerékpártúrák kedvelt útvonala.

5. Túrák Budapest szőlőskertjében - Etyeki Borút

 

Fotó: etyekiborut.hu


Az Etyeki-dombságban évszázados múltra tekint vissza a szőlő- és a borkultúra, melyet az ideérkező nemzetiségek is formáltak, illetve gazdagítottak saját hagyományaikkal. Az itt termelt szőlő részben a budafoki Törley pezsgő alapanyagát adja, másrészt az egyre kedveltebb etyeki borok készülnek belőle. Az Etyeki Borút falvaiban egész évben nyitott pincék várják a látogatókat, akik a borkóstolók mellett megismerkedhetnek többek között a sváb kultúrával, ellátogathatnak a történelmi jelentőségű pincékbe, présházakba, avagy olyan nevezetes látnivalókhoz is, mint a zsámbéki romtemplom. A túrák után pedig nem csupán a bor, de a helyben készült sonka és az ízletes kecskesajt is bizonyára jólesik majd.

A Turista Magazin ajánlja:
Alcsúti Arborétum
A meseszép angolparkot József nádor hozta létre 1820-ban. Az arborétum minden évszakban gyönyörű, a kora tavaszi hóvirágmezőt azonban mindenkinek látnia kell egyszer. Alcsúti Arborétum honlapja

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013. októberi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt csábító „borongolás” őszi hétvégékre - 2. rész

Bor, túra, boldogság
Még több csoda az Alcsúti Arborétumban

Gyalogszerrel a Balaton körül

Cikkajánló