Börzsönyt járó kis „MÁSFÉLMILLIÓSOK”

Bezeczky Erzsi néni, az osztályfőnöknő hónapok óta szervezi, tervezi a Budakeszii Széchenyi István általános iskolában a 3/B-s csapatnak, hogy megkezdik az Országos Kéktúra bejárását.

Szerző:
Szabados Tamás
Fotó:
ifj. Szabados Tamás
2014. június 14.

Bezeczky Erzsi néni, az osztályfőnöknő hónapok óta szervezi, tervezi a Budakeszii Széchenyi István általános iskolában a 3/B-s csapatnak, hogy megkezdik az Országos Kéktúra bejárását.

A lelkes pedagógus felkészítette a gyerekeket a túrára és abban bízik, hogy egy életre nyomot hagynak a 38 kisdiák életébe a közelgő élmények, a teljesített kilométerek és ez a három különleges nap.

Már kirándultak néhányszor, jártak Erdei iskolába, megismerték Erzsi néni testvérét is, Bezeczky Árpi bácsit, aki a Nemzeti Park Természetvédelmi Őre a Börzsönyben. Az izgatott kisembereknek a kitűzött cél elérése előtt, számtalan fiilm levetítésével és hozzáolvasással csinált kedvet Erzsi néni, ahogy közelgett az indulás napja.

 

 

"Igazi másfélmilliós bicikli"

 

Az apukák is összefogtak, Barsi István és Eszes Zoltán készített két „IGAZI” egykerekű, métereket számoló „Másfélmilliós” bicikli.


A kezdésnek szánt (nem kis) távolság: 34.6 km sikeres teljesítése reményt ad az osztálynak,  és Erzsi néninek, hogy folytatják az útvonal bejárását és a következő tanévben szeptemberben, befejezik az egész Börzsönyi Kék utat és sok-sok pecsétet gyűjtenek még: az Országos Kéktúra füzetbe.

 

 

 

 

Szabados Tamás
Cikkünk szerzője, Szabados Tamás operatőr. Ő fényképezte a kultikus sorozatot, a Másfélmillió lépés Magyarországont, amely megsokszorozta az Országos Kéktúra népszerűségét. Jó olvasni arról, hogy miként öröklődik a Kéktúra iránti lelkesedés és szeretet generációról-generációra.

Erzsi néni 2014 májusában már vitt egy másik osztályt a Zemplénbe is Encstől-Regécig. A Börzsöny úton egy „igazi” hozzáértő tanította őket! Az út során találtak növényeket, bogarakat, gombát és forrásvizet, hallgattak madarakat és ERDŐHANGOT! A csendet!

 

Papa! Ti Tök jó helyeken jártatok -  mondta Bence unokám néhány éve és baktatni indult! 15 évesen teljesítette az 50 Km-es túratávot. Dorka unokám most 10 éves és kincsként őrzi már a 3 nap pecsétjeit.

 

Életre szóló emlék marad ez a kis csapatnak. Tudom magamról, hogy az ifjúságom túrázó, sátorozó emléke

vitt közel Rockenbauer nagy varázslatához: a „Másfélmillió lépés Magyarországon” boldog műsorkészítéséhez.


Bezeczky Árpád és Erzsi néni köszönjük a gyerekek és szülök nevében a varázslatot! 

 

 

Generációról - generációra
A képeket a fiam készítette, ifj. Szabados Tamás, akit szintén „sikerült Kék fertőzöttnek” látnom, hiszen néhány éve bérelt egy szamarat - az cipelte a sátrat, takarókat - felpakolt mindent egy kis „echós” kétkerekűre és nagyon szép távot teljesített. Szintén a kéken.

 

 

  

Cikkajánló