Csendes gyarmatosítók

A hétvégén rendezték az egyetlen magyar nyelvű természetfilm-fesztivált, a Csodakút Fesztivált. A fődíjat Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók című alkotása nyerte.

 

Fotó:
Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók című filmjéből
2013. augusztus 8.

A hétvégén rendezték az egyetlen magyar nyelvű természetfilm-fesztivált, a Csodakút Fesztivált. A fődíjat Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók című alkotása nyerte.

 

2005. óta augusztus első hétvégéje a magyar természetfilm ünnepe is egyben: ekkor rendezik meg ugyanis évről évre a máig egyetlen magyar nyelvű természetfilm-fesztivált, a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivált. Tavaly az egyedülálló filmes mustra átkerült Magyarországról a Vajdaságba, és az idén is az észak-bácskai Magyarkanizsa adott otthont a Csodakútnak.

 

A fesztivál elsősorban a Kárpát-medence országaiban, országrészeiben élő magyar nyelvű természetfilmesek szakmai fóruma, bemutatkozási lehetősége kíván lenni, így az anyaországi pályaművek mellett a Vajdaságból és Erdélyből érkezett filmek is bekerültek a kétnapos, 51 filmet felvonultató versenyprogramba.

 

A szervezők remélik, hogy jövőre már a Felvidéken vagy Kárpátalján élő magyar természetfilmesek is felfedezik maguknak ezt az unikális lehetőséget, és benevezik alkotásaikat a fesztiválra.

 

Megkeresésünkre Csabai Ferenc szervező elmondta, hogy a fesztiválon bemutatott, és egyelőre csak a fesztiválra kilátogató mintegy 350 nézők által látott filmeknek a szervezők igyekeznek a lehető legnagyobb publicitást biztosítani. Minden évben A Magyar Természetfilm Hete címmel, a Föld napjához kapcsolódóan egyhetes vetítéssorozat indul az anyaországi és a vajdasági magyar nyelvű filmszínházakban a fesztivál legjobb filmjeiből, továbbá folyamatban van egy tematikus, az általános és középiskolai tananyagot kiegészítő DVD összeállítás is, az immár több mit 800 filmre duzzadt archívumból.

 

A díjazottak teljes listája a www.csodakut.eu honlapon tekinthető meg.


 

 

Cikkajánló