Csillagzápor az augusztusi égbolton

Különleges látványban lehet részünk, ha a nyár utolsó hónapjában a természetben töltött éjszakán az égbolt felé fordítjuk a tekintetünket: 12-én, kedden várható a Perseidák meteorraj maximuma. A legintenzívebb „csillaghullásra” előreláthatólag a 13-ra virradó éjszaka, éjfél és hajnali 2 között számíthatunk.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
shutterstock.com
2014. augusztus 8.

Különleges látványban lehet részünk, ha a nyár utolsó hónapjában a természetben töltött éjszakán az égbolt felé fordítjuk a tekintetünket: 12-én, kedden várható a Perseidák meteorraj maximuma. A legintenzívebb „csillaghullásra” előreláthatólag a 13-ra virradó éjszaka, éjfél és hajnali 2 között számíthatunk.

A fényesebb meteorok holdfényes égbolton is jól láthatók


Idén augusztusban érdemes lesz figyelni az éjszakai eget: 12-én érkezik a Perseida meteorraj „java”, de az azt megelőző, illetve az azutáni napokban szintén láthatunk „hullócsillagot”, elvétve pedig egész hónapban találkozhatunk ezzel a különleges égi jelenséggel. Ebben az évben kissé kedvezőtlen körülményeket teremt az augusztus 10-ei telihold (sőt, több médiumban megjelenik a divatos „szuperhold” kifejezés is - bővebben lásd lentebb).


A Perseidákat akkor látjuk, amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak. Kivételes látványt nyújtanak az úgynevezett „tűzgömbök”: ezek a meteorok még a Vénusznál is fényesebben ragyognak.


Érdekes belegondolni, hogy a híres meteorrajt már majdnem kétezer éve csodálja az emberiség: ismereteink szerint Kr. u. 36-ban Kínában figyelték meg először. A Perseidákat „Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetik a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent nyomán, akinek utolsó mondata így hangzott: „Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!” - mintha csak a hullócsillagok által sűrűn megvilágított égboltra célzott volna.

 

 

Szuperhold?
Az elmúlt években bizonyára mindenki belefutott már olyan hírekbe, cikkekbe - ha máshol nem, legalább a közösségi oldalakon - amelyekben monumentális méretű, mesébe illően fényes teliholdat ígérnek estére a szerzők. „A Hold ilyenkor van legközelebb a Földhöz, és mérete 14 százalékkal nagyobb az átlagosnál”- olvasható különböző oldalakon. De mi a szakértők véleménye a jelenségről?
„A látványos, érdekes és valóságos égi események mellé egy sor olyan >>jelenség<< is társult, melyet vagy a média fújt fel, vagy az internetes pletyka kategóriájába illeszkedik… 2011-ben bukkant fel a „szuperhold” fogalma a magyar sajtóban” - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A szuperhold-hisztériára először 2012. májusában reagált Mizser Attila a csillagaszat.hu oldalon, és most ismételten felhívja rá a figyelmet: a Hold nem túl jelentős méretnövekedését képtelenség érzékelni.

 

 

Tippek az ideális csillagleshez

 

Ahhoz, hogy a lehető legszebb élményben legyen részünk, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választani a megfigyeléshez. A legjobb, ha lehetőségünk van olyan helyen letelepedni, ahol körpanoráma tárul a szemünk elé. Amennyiben nem tudunk vidékre utazni, kerüljük a közvetlen fények által megvilágított területeket. Dönthető támlájú székből, de napozóágyból vagy akár egy pokrócon heverészve is kényelmesen fürkészhetjük az eget.

Ne a fejünk feletti pontot bámuljuk: érdemes félúton a zenit és a horizont közé tekinteni, kb. 45 fokban. A meteorokat bármelyik irányban felfedezhetjük, bár tapasztalatok alapján az északi és a déli égtájak felé több „hullócsillagot” láthatunk. Megéri türelmesnek lenni: lehet, hogy egy ideig semmi sem történik, aztán ugyanabban a percben három-négy Perseida szeli át az eget.

Távcsőre nincs szükségünk. Amennyiben az időjárás is kedvező, éjszaka 20-30, hajnalban pedig akár 30-40 meteort is láthatunk egy óra leforgása alatt.
 

Perseida-néző programok

 

A Polaris Csillagvizsgáló előadása, távcsöves csillagles: http://www.mcse.hu/polaris-csillagvizsgalo/informaciok/, Facebook oldal: https://www.facebook.com/PolarisCsillagvizsgalo

Tűzgömb-parti Hegyhátsálon: http://www.observatory.hu/Facebook oldal

Hullócsillagok éjszakája (ismeretterjesztő előadás, távcsöves megfigyelés) Anna-ligetben: http://www.kmnp.hu/index.php?pg=event_751_0

Csillagséta Hármashegyalján: https://www.facebook.com/events/251560234946890/?source=1

Perseida-tábor Palén: https://www.facebook.com/events/328759500524730/

 

Cikkajánló